, , , ,

Το χιλίων ετών γιατρικό από σκόρδο και κρεμμύδι κατά των λοιμώξεων

Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Nottingham προσφάτως ανακάλυψαν ένα γιατρικό χιλίων ετών το οποίο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση λοιμώξεων που δεν αντιμετωπίζονταν ως τώρα. Παρόλο

Ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Nottingham προσφάτως ανακάλυψαν ένα γιατρικό χιλίων ετών το οποίο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση λοιμώξεων που δεν αντιμετωπίζονταν ως τώρα. Παρόλο που τα συσταστικά θυμίζουν κάτι από νουβέλα φαντασίας, έχει αποδειχθεί ότι το μείγμα σχεδόν εξαλείφει τη λοίμωξη του MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκκοκος).
Το γιατρικό αποτελείται από σκόρδο, κρεμμύδι, κρασί και χολή αγελάδας. Το κάθε συστατικό είναι άχρηστο από μόνο του, αλλά ο συνδυασμός τους είναι ικανός να σκοτώσει πολύ δυνατά βακτήρια.

Η συνταγή βρέθηκε αρχικά σε ένα παλιό αγγλικό κείμενο αλχημείας με τίτλο Bald’s Leechbook, το οποίο βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη της Αγγλίας εδώ και πολλά χρόνια. Το κείμενο περιέχει ποικίλες διαφορετικές θεραπείες και γιατρικά τα οποία οι ερευνητές εφάρμοσαν με τη μορφή πειραμάτων για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για την ιατρική της εποχής του μεσαίωνα.

Advertisment

Μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της έρευνας ήταν ότι μια από τις συνταγές κατάφερε να εξουδετερώσει τη λοίμωξη του MRSA σε πειραματόζωα (ποντίκια).

Η αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Christina Lee, εξηγεί ότι «τα μεσαιωνικά κείμενα βοτανολογίας περιλαμβάνουν γιατρικά σχεδιασμένα να θεραπεύσουν βακτηριδιακές λοιμώξεις, εξωτερικά τραύματα και εκδορές, μολύνσεις ματιών και λαιμού, δερματικές παθήσεις, όπως ο ερυσίπελας, λέπρα, καθώς και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δεδομένου ότι αυτά τα γιατρικά αναπτύχθηκαν πριν τη σύγχρονη μικροβιακή θεωρία, τίθονται δυο ερωτήματα: πόσο συστηματική ήταν η χρήση αυτών των γιατρικών και κατά πόσο αποτελεσματικά είναι ενάντια στην πηγή δημιουργίας των βακτηρίων;

Οι απαντήσεις θα συμβάλουν στην κατανόηση των μεσαιωνικών μεθόδων και του ιατρικού εμπειρισμού, ενώ πιθανόν να αποκαλύψουν καινούργιους τρόπους θεραπείας σοβαρών βακτηριδιακών λοιμώξεων που συνεχίζουν να μεταδίδονται και να προκαλούν θανάτους».

Advertisment

Και συνεχίζει η Δρ. Christina Lee σημειώνοντας ότι «μας προκάλεσαν έκπληξη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών. Θεωρούμε ότι η σύγχρονη έρευνα περί ασθενειών μπορεί να ωφεληθεί από την παρελθοντική γνώση και τις καταγραφές που υπάρχουν σε μη επιστημονικά γραπτά. Ωστόσο, οι προοπτικές αυτών των κειμένων να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς το συνδυασμό τους με την εξειδίκευση της επιστήμης και των τεχνών».

Η μικροβιολόγος Δρ. Freya Harrison εξηγεί γιατί αυτή η ανακάλυψη είναι τόσο σημαντική για τη σύγχρονη ιατρική. «Πιστέυαμε ότι το μείγμα του Bald θα είχε μια περιορισμένη αντιβιοτική δράση αφού σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες τα συστατικά έχουν επίδραση στα βακτήρια υπό εργαστηριακές συνθήκες. Ο χαλκός και τα χολικά άλατα σκοτώνουν τα βακτήρια ενώ το σκόρδο δημιουργεί χημικές αντιδράσεις οι οποίες αποτρέπουν την ικανότητα των βακτηρίων να βλάπτουν τους μολυσμένους ιστούς. Αλλά εντυπωσιαστήκαμε από το πόσο δραστικός ήταν ο συνδυασμός των συστατικών.

Το δοκιμάσαμε και σε δύσκολες συνθήκες όπου επιτρέψαμε σε λοιμώξεις να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν δημιουργώντας ομάδες βακτηρίων, ή αλλιώς βιοφίλμ, όπου τα κύτταρα συνωστίζονται και δημιουργούν μια επίστρωση την οποία δύσκολα διαπερνούν τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, αντίθετα με τα σύγχρονα αντιβιοτικά, το γιατρικό του Bald είχε τη δύναμη να εισχωρήσει και να παραβιάσει τέτοιου είδους άμυνες» δηλώνει ο Harrison.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση