Το ένα και βασικό συστατικό για νόστιμο και υγιεινό φαγητό

Αγάπη: το απαραίτητο συστατικό που ξεχνούν σε όλες τις συνταγές μαγειρικής! Όλα έχουν σημασία. Η προμήθεια των υλικών, το καθάρισμα, το πλύσιμο, το κόψιμο,

Αγάπη: το απαραίτητο συστατικό που ξεχνούν σε όλες τις συνταγές μαγειρικής!

Όλα έχουν σημασία. Η προμήθεια των υλικών, το καθάρισμα, το πλύσιμο, το κόψιμο, το αλάτισμα, το μαγείρεμα ως και το σερβίρισμα. Η ενέργεια όμως της διάθεσης μας έχει επίσης σημασία καθώς μεταφέρεται στα υλικά και μας επιστρέφει τρώγοντας. Αλήθεια, ποιος συνειδητά επιθυμεί να φάει θυμό; Παρόλα αυτά, αποτελεί το προσφιλές καρύκευμα πολλών εκλεκτών κατά τα άλλα εδεσμάτων που σερβίρουμε στον εαυτό μας και στους άλλους, καθώς αναβιώνουμε πολλές φορές μαγειρεύοντας στιγμές έντασης της ημέρας που περιπλανιούνται στο μυαλό μας. Σημαντικό Tip: δώστε μερικά λεπτά ηρεμίας στον εαυτό σας πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα και μετά απολαύστε τη διαδικασία του μαγειρέματος, προσθέτοντας μια μεγάλη δόση αγάπης.

Advertisment

Αγάπη προς τη γη, τη φύση που μας προσφέρει απλόχερα θρεπτικές ουσίες δίνοντας τους τόσα σχήματα, χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Αυτή η αγάπη και ευγνωμοσύνη που αναγνωρίζουμε μέσα μας, μας καθοδηγεί αλάνθαστα να προσέξουμε τη ποιότητα των υλικών μας, αφιερώνοντας λίγο περισσότερο χρόνο για την επιλογή τους και ψάχνοντας λίγο περισσότερο από πού τα προμηθευόμαστε.

Αγάπη προς τον ίδιο τον καρπό, το χόρτο ή ότι άλλο έχουμε απλώσει στο πάγκο της κουζίνας μας. Έτσι, με τη συνειδητή εκδήλωση του σεβασμού μας, μας προσφέρει και αυτό με τη σειρά του όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Λίγο παραπάνω χρόνος θα χρειαστεί κάτω από το νερό, για να απαλλαγεί από τα φυτοφάρμακα, (όλα σχεδόν τα φρέσκα υλικά έχουν υποστεί κάποιο ράντισμα, αν δεν διαθέτουμε δικό μας μποστάνι) και εμείς διαθέτουμε αυτό τον χρόνο, ως αναγνώριση τη φροντίδας που παρέχουμε τόσο στον καρπό, όσο και στον εαυτό μας.

Αγάπη για δημιουργικότητα. Όταν εξασκούμαστε στο να είμαστε παρόντες κατά τη διάρκεια της δημιουργίας, μυρίζουμε το κάθε τι που τεμαχίζουμε και ερχόμαστε σε επαφή μαζί του με όλες μας τις αισθήσεις, νομοτελειακά οδηγούμαστε και στους κατάλληλους συνδυασμούς υλικών. Όταν συνειδητά αποφασίζουμε να πειραματιστούμε, να παίξουμε, από αγάπη για την ίδια τη δημιουργία, τίποτα δε μπορεί να πάει στραβά. Η αγάπη για δημιουργικότητα μας οδηγεί στα κατάλληλα υλικά που τελικά δένουν αρμονικά μεταξύ τους, με τρόπο μαγικό!

Advertisment

Αγάπη προς τον εαυτό μας και τους συνδαιτυμόνες μας. Ας υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας στη διάρκεια του μαγειρέματος, ότι αυτή η τροφή που τώρα είναι στα χέρια μας σε λίγο θα είναι μέσα στο σώμα μας και ότι περνώντας από το στομάχι, θα φτάσει σε κάθε κύτταρο του φυσικού μας σώματος για να προσφέρει θρέψη. Ας δούμε το μαγείρεμα σαν ένα τελετουργικό φροντίδας, σεβασμού και αγάπης, πρωτίστως για τον εαυτό μας και φυσικά για τους δικούς μας ανθρώπους, με τους οποίους μοιραζόμαστε τη γευστική και θρεπτική δημιουργία μας.

Αγάπη για την απόλαυση. Το καλό μας το σερβίτσιο είναι απλά προαιρετικό. Μια διπλωμένη χαρτοπετσέτα κάτω από το πιρούνι στο τραπέζι, ένα κλωναράκι φρέσκου βασιλικού στην άκρη του πιάτου, ως μία ευαίσθητη πρόκληση των αισθήσεων, μικρές και περιεκτικές πιρουνιές και κυρίως η απερίσπαστη παρουσία μας στην ιεροτελεστία του φαγητού, κάνουν τη διαφορά στην απόλαυση. Όπως συμμετείχαν όλες οι αισθήσεις μας στο μαγείρεμα… έτσι και τώρα … καθόμαστε αναπαυτικά εγκολπώνοντας τη νοστιμιά, διακρίνοντας τη μοναδικότητα των υλικών στη γεύση και απολαμβάνουμε την αφθονία της ίδιας της ζωής.

Τέλος, είναι σίγουρο ότι ένας chef κατέχει μυστικά που αν θελήσει να τα μοιραστεί μαζί μας κάθε πιάτο μπορεί πραγματικά να αγγίξει τη τελειότητα. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι η αγάπη για τη μαγειρική δημιουργία είναι αυτό που ώθησε και τον ίδιο να σπουδάσει και τελικά να κατέχει αυτά τα μυστικά.

Αγάπη είναι το συστατικό στη μαγειρική, που δυστυχώς ξεχάστηκε γενιά τη γενιά, αφήνοντας πίσω της ως φτωχό απομεινάρι, μόνο τη συνταγή με τα βήματα και τα υλικά. Τι άλλο όμως εκτός από αυτό, θα μπορούσε να εννοεί ο σοφός λαός μας πίσω από το γνωμικό «κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι»;

Tip: Αν έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας, επιλέξτε κάτι απλό στην παρασκευή του. Η ελληνική κουζίνα έχει πραγματικά πολλές τέτοιες συνταγές. Μη ξεχάσετε όμως την αγάπη. Είναι απαραίτητη και στις γρήγορες συνταγές!

Πηγή: Osho Serendipity Institute for Creative Living

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φυτικά γάλατα: Τελικά, πόσο υγιεινά είναι; Διατροφική σύγκριση ανάμεσα στο φυτικό και το ζωικό γάλα
giaourti-meli-kanela
Τελικά πόσο καλό κάνει η σόγια; Οφέλη και μειονεκτήματα
Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα vegan junk foods και ο αντίκτυπός τους στην υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση