, , ,

Απώλεια βάρους: Γιατί δεν είναι αποτελεσματικό να τρώμε ελάχιστα

Σε πολλούς, αν όχι και σε όλους, φαίνεται λογικό πως αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, χρειάζεται να μειώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις θερμίδες. Δυστυχώς

Απώλεια βάρους: Γιατί δεν είναι αποτελεσματικό να τρώμε ελάχιστα

Σε πολλούς, αν όχι και σε όλους, φαίνεται λογικό πως αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, χρειάζεται να μειώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις θερμίδες. Δυστυχώς όμως είναι πιθανό, αν τρώμε ελάχιστα, όχι μόνο να δυσκολευόμαστε να πετύχουμε ένα υγιές βάρος, αλλά και να προκαλούμε στον οργανισμό μας προβλήματα υγείας. Με άλλα λόγια, τρώγοντας πολύ λιγότερο από τις ανάγκες μας σχεδόν πάντα λειτουργεί αντίστροφα.

Ο κάθε οργανισμός χρειάζεται έναν αριθμό θερμίδων καθημερινά ώστε να μπορεί να επιβιώσει. Συνεπώς, όταν εμείς πάμε κόντρα σε αυτή τη βασική ανάγκη, διαταράσσουμε σοβαρά τον μεταβολισμό μας· συγκεκριμένα, ο μεταβολικός μηχανισμός επιβραδύνεται και το σώμα μας αρχίζει να αποθηκεύει ώστε να μπορέσει να επιβιώσει. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι παλιές, παραδοσιακές και εξοντωτικές δίαιτες δεν λειτουργούν.

Advertisment

Παρακάτω, δίνουμε ενδεικτικά ορισμένα από τα σημαντικότερα και εντονότερα σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν τρώμε όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας και ότι αυτό σύντομα θα μας προκαλέσει προβλήματα υγείας. Αν αμφιβάλλετε για τη διατροφή που ακολουθείτε, είναι πάντα σοφότερο να συμβουλεύεστε έναν διατροφολόγο ή έναν γιατρό.

Συνεχείς σκέψεις γύρω από το φαγητό και κόπωση

Όταν ο οργανισμός σας στερείται θρεπτικά συστατικά και θερμίδες, ο νους στρέφεται ενστικτωδώς στο πώς θα βρει τροφή για να επιβιώσει. Πολλές φορές, και καθώς ο πολιτισμός μας παντού προβάλλει το νόστιμο φαγητό, οι σκέψεις γύρω από την τροφή μετατρέπονται σε εμμονή.

Επιπλέον, όταν μένουμε νηστικοί για πολλές ώρες, το σάκχαρο στο αίμα μας τείνει να μειώνεται. Αν δεν φάμε ώστε να ανεβάσουμε το σάκχαρο, η ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε, να είμαστε υπομονετικοί με τους άλλους και να σκεφτόμαστε αποτελεσματικά μειώνεται. Έχουμε συνεχώς μια αίσθηση κόπωσης σωματικά και πνευματικά.

Advertisment

Απώλεια ύπνου και δυσκοιλιότητα

Καθώς το σώμα μας αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει αρκετές θερμίδες για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, η πεπτική οδός μεταφέρει το φαγητό προς το έντερο πιο αργά, για να διατηρήσει ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι η δυσκοιλιότητα. Επιπροσθέτως, η μη κατανάλωση φυτικών ινών συνεισφέρει στο πρόβλημα.

Η απώλεια ύπνου είναι άλλη μία συνέπεια της μη καλής διατροφής. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να νιώθεις κουρασμένος, αλλά παράλληλα να μην μπορείς να αποκοιμηθείς. Το σώμα μας παραμένει σε συναγερμό αναζητώντας τροφή και δεν μπορεί να χαλαρώσει.

Πηγή:

https://blog.myfitnesspal.com/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση