, , ,

7 πράγματα που αξίζει να κάνετε σήμερα για να αποκτήσετε στο μέλλον ένα υγιές μωρό

Παρακάτω περιγράφονται τα 7 πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε – ξεκινώντας από σήμερα κιόλας – προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες για μια

Παρακάτω περιγράφονται τα 7 πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε – ξεκινώντας από σήμερα κιόλας – προκειμένου να αυξήσετε τις πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη αργότερα. Και σε περίπτωση που ξαφνικά το τεστ εγκυμοσύνης σας βγει θετικό…θα έχετε ήδη δημιουργήσει ένα τέλειο περιβάλλον για το μωρό σας.

1. Αν είστε σεξουαλικά ενεργές, πάρτε βιταμίνες

Advertisment

Οι γιατροί συστήνουν σε όλες τις γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή να λαμβάνουν φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β) διότι είναι πολύ σημαντικό για την προστασία της υγείας του μωρού από αναπτυξιακές ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Εκτός από αυτό, προστατεύει από τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού, υψηλής αρτηριακής πίεσης και προεκλαμψίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση αυτισμού στο μωρό σας. Με τα ποσοστά αυτισμού  σήμερα να έχουν σε τόσο υψηλά ποσοστά, αξίζει πραγματικά να πάρετε τη συγκεκριμένη βιταμίνη!

2. Αποφύγετε τον τόνο αλλά και όλα τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου

Το γεγονός είναι πραγματικά τρομακτικό: στο αίμα του ομφάλιου λώρου των νεογέννητων ανιχνεύονται ήδη περίπου 300 χημικές ουσίες. Τα ψάρια αποτελούν μια ιδιαίτερα καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά κάποια από αυτά είναι φορτωμένα με υδράργυρο. Ο υδράργυρος και άλλα βαρέα μέταλλα περνούν κατευθείαν από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, διότι επηρεάζει το νευρικό και το ορμονικό σύστημα.

Advertisment

3. Προσέξτε τι είδους καλλυντικά χρησιμοποιείτε

Οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν τουλάχιστον 10 προϊόντα σώματος πριν φύγουν για τη δουλειά τους το πρωί και τα περισσότερα περιέχουν πολλά συστατικά εκ των οποίων μερικά είναι γνωστές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένου του μολύβδου που βρίσκονται σε κάποια κραγιόν και eyeliner! Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας – πολλά από τα προϊόντα που εφαρμόζουμε σε αυτό απορροφώνται! Όπως συμβαίνει και με τον υδράργυρο, οι χημικές ουσίες συσσωρεύονται στον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας και το μωρό δυστυχώς δεν κληρονομεί μόνο τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά αλλά και τα χημικά που περιέχουν τα καλλυντικά μας!

4. Καταναλώστε βιολογικά τρόφιμα

Μελέτες έδειξαν ότι η έκθεση σε φυτοφάρμακα οδηγεί στην εμφάνιση χαμηλότερου δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά. Το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό και αφορά την ψυχική υγεία και τη νευρολογική λειτουργία των παιδιών μας. Το να ακολουθήσετε μια πλήρως βιολογική διατροφή ίσως να μην είναι απαραίτητο, μπορείτε όμως τουλάχιστον να αποφεύγετε τα τρόφιμα με τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης από φυτοφάρμακα, γνωστά ως «The Dirty Dozen».

5. Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα

Δεν είναι ζήτημα ματαιοδοξίας! Οι γυναίκες που είναι ήδη υπέρβαρες όταν μένουν έγκυος διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών τόσο προγεννητικά όσο και κατά τον τοκετό. Επίσης, είναι πιο πιθανό να χρειαστούν καισαρική τομή και το μωρό να εμφανίσει προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες, άσθμα και παχυσαρκία στην παιδική ηλικία καθώς και διαβήτη και καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα. Βρείτε το κατάλληλο πρόγραμμα για τον εαυτό σας με βάση τις ολοκληρωμένες τροφές, τις σωστές διατροφικές συνήθειες και τη γιόγκα ή άλλες μορφές άσκησης. Έχοντας σήμερα ένα σώμα που αγαπάτε, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα όσο το δυνατόν πιο υγιές μωρό αργότερα.

6. Διώξτε το στρες από τη ζωή σας

Το άγχος αναστατώνει τις ορμόνες και προκαλεί προβλήματα γονιμότητας. Ακόμη, επηρεάζει το σάκχαρο και τα επίπεδα ινσουλίνης και προκαλεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αργότερα στα παιδιά κατάθλιψη, νευρικότητα και παχυσαρκία. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένα ποσοστό 80% των προβλημάτων υγείας προκαλούνται από το στρες. Φανταστείτε λοιπόν πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει το άγχος.

Γι’ αυτόν τον λόγο, επιλέξτε έναν τρόπο για να το αντιμετωπίσετε: γιόγκα, διαλογισμό, άσκηση, παροχή συμβουλών από κάποιον ειδικό, μεγάλες αλλά απαραίτητες αλλαγές στη ζωή / εργασία / σχέσεις σας… απλώς τολμήστε να το κάνετε. Καταπολεμήστε το στρες και δώστε τη θέση του στην ηρεμία. Αυτό θα κάνει καλύτερους εσάς, τα παιδιά σας και ολόκληρο τον κόσμο.

7. Φροντίστε το πεπτικό σας σύστημα και προστατέψτε την επόμενη γενιά

Υπάρχουν πλέον πολλά άρθρα σε διάφορες ιστοσελίδες που αφορούν την υγεία, τα οποία αναφέρονται στην εντερική μικροχλωρίδα. Γνωρίζατε όμως ότι η εντερική χλωρίδα ενός ανθρώπου καθορίζεται από την ηλικία των 3 ετών και ότι οφείλεται κυρίως στη μητέρα; Όταν η μητέρα έχει υγιή εντερική χλωρίδα (και στη συνέχεια φυσιολογικό τοκετό και θηλασμό) εξασφαλίζει στο έπακρο την καλή χλωρίδα και του μωρού. Και όλο αυτό ξεκινά πολύ πριν από την εγκυμοσύνη.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποκτήστε υγιή εντερική χλωρίδα:

• Αποφύγετε τη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων (εκτός φυσικά αν πραγματικά τα χρειάζεστε, πράγμα που είναι σπάνιο).

• Καταναλώστε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ιδιαίτερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

• Καταναλώστε προβιοτικά καλής ποιότητας.

Ίσως να μην σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό σύντομα ή μπορεί να μην σκέφτεστε καν να αποκτήσετε. Επειδή όμως μια εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή, καλό θα ήταν να βρίσκεστε σε άριστη υγεία σε περίπτωση που σας συμβεί. Εξάλλου θα κάνετε καλό και σε εσάς και στο παιδί σας. Και είναι αλήθεια πως ό,τι κάνετε σήμερα μπορεί να επηρεάσει και τις επόμενες γενιές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση