Φυσικό γιαούρτι: Οι υπέροχες ιδιότητές του

Το γιαούρτι αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα τροφίμου που, παρά το γεγονός ότι είναι υγιεινό στη φυσική του κατάσταση, αλλοιώνεται συνεχώς προκειμένου να ταιριάζει με

Το γιαούρτι αποτελεί ένα κλασσικό παράδειγμα τροφίμου που, παρά το γεγονός ότι είναι υγιεινό στη φυσική του κατάσταση, αλλοιώνεται συνεχώς προκειμένου να ταιριάζει με τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Μια γρήγορη ματιά στον διάδρομο με τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο σούπερ μάρκετ φέρνει στο φως μια σειρά από προϊόντα γιαουρτιού που διαθέτουν από λίγη έως καθόλου διατροφική αξία: γιαούρτια χωρίς λιπαρά, με καλλιέργεια βακτηρίων ή εμπλουτισμένα με επικίνδυνα συστατικά όπως η ασπαρτάμη…και αναφερόμαστε μόνο στις συνηθισμένες μάρκες.

Ωστόσο, το φυσικό γιαούρτι (δηλαδή χωρίς ζάχαρη και χωρίς επεξεργασία και παρασκευασμένο ιδανικά από οργανικό ή / και νωπό γάλα) είναι σχετικά εύκολο να βρεθεί στις περισσότερες χώρες, ενώ τα οφέλη για την υγεία είναι σημαντικά.

Advertisment

Λόγοι που θα σας κάνουν να αγαπήσετε το γιαούρτι

Είναι πλούσιο σε προβιοτικά. Δεδομένου ότι το φυσικό γιαούρτι παρασκευάζεται μέσω της βακτηριακής ζύμωσης του γάλακτος, περιέχει πολλούς ωφέλιμους ζωντανούς μικροοργανισμούς. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, που αναφέρονται συνήθως ως προβιοτικά (κυριολεκτικά η λέξη σημαίνει «υπέρ της ζωής»), ωφελούν σημαντικά την υγεία όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Για παράδειγμα, τα βακτήρια που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την παραγωγή γιαουρτιού είναι οι Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus και Streptococcus thermophilus και βοηθούν στην προσαρμογή της μικροχλωρίδας (της φυσικής ισορροπίας των μικροοργανισμών) στο έντερο. Αυτό με τη σειρά του βοηθά τον οργανισμό να παράγει βιταμίνη Κ και βιταμίνη Β12, ενώ διασφαλίζει ότι το ασβέστιο απορροφάται αποτελεσματικά και μεταφέρεται στα οστά. Όταν υπάρχει έλλειψη τέτοιων μικροοργανισμών, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αποτελεσματικά πολυάριθμα βασικά θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα την εν δυνάμει εμφάνιση ασθενειών.

Ενισχύει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι ενεργούν ως εμπόδιο ενάντια σε επιβλαβή βακτήρια προστατεύοντας τον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτό αναγκάζει τα επιβλαβή βακτήρια να ανταγωνιστούν με τα προβιοτικά (συχνά ανεπιτυχώς) για κάτι που έχουν ανάγκη όλα τα βακτήρια προκειμένου να αποικίσουν και να πολλαπλασιαστούν: ζωτικό χώρο. Κατά συνέπεια, ένας πεπτικός σωλήνας που είναι εμπλουτισμένος με προβιοτικά κινδυνεύει λιγότερο από προβλήματα πέψης που σχετίζονται με διάρροια, φούσκωμα, αέρια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, χρόνια κόπωση και – πάνω από όλα – δυσκοιλιότητα. Πράγματι, τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι αποτελούν αποτελεσματικά φυσικά καθαρτικά, έτσι ώστε τα άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα θα πρέπει να φροντίζουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Αποτελεί καλή πηγή λιπαρών οξέων. Μισό δοχείο (100 γραμμάρια) φυσικό γιαούρτι που παρασκευάζεται από πλήρες γάλα περιέχει περίπου 4 γραμμάρια ολικού λίπους, εκ των οποίων τα 2 γραμμάρια είναι κορεσμένα. Ένα από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αυτό το λίπος, το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA), δεν μπορεί να παραχθεί από τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Μελέτες έδειξαν ότι το CLA είναι ένα ισχυρό αντικαρκινογόνο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, να αυξήσει τον μεταβολισμό, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να καταπολεμήσει τις φλεγμονές, να μειώσει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Φυσικά, κανένα από αυτά τα οφέλη δεν είναι διαθέσιμο στο γιαούρτι από το οποίο έχει αφαιρεθεί το λίπος του.

Advertisment

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Μισό δοχείο φυσικού γιαουρτιού παρέχει στον οργανισμό περίπου 137 mg ασβεστίου ή 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γιαούρτι περιέχει ορισμένα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFA) που διασφαλίζουν ότι το περιβάλλον του παχέος εντέρου θα παραμείνει όξινο, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική αφομοίωση του ασβεστίου.

Επίσης, το φυσικό γιαούρτι αποτελεί καλή πηγή ριβοφλαβίνης, φωσφόρου και φυσικά πρωτεϊνών, των βασικών «δομικών στοιχείων» του σώματος. Υπάρχουν τουλάχιστον 4 γραμμάρια πλήρων πρωτεϊνών ανά 100 γραμμάρια φυσικού γιαουρτιού με το ελληνικό γιαούρτι – έναν παχύτερο τύπο γιαουρτιού από τον οποίο αφαιρείται ο ορός γάλακτος – δυνητικά να περιέχει περισσότερη από τη διπλάσια ποσότητα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Comfort food: Γιατί τρώμε ανθυγιεινά όταν είμαστε θλιμμένοι
11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία
Πρωτεΐνη: Οι 9 καλύτερες και χειρότερες πηγές
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση