,

Αμύγδαλα: Άλλη μια μελέτη επιβεβαιώνει τη θαυματουργή δύναμη τους

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η ένταξη των αμυγδάλων στη διατροφή μας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων διότι τα αιμοφόρα αγγεία διατηρούνται υγιή.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η ένταξη των αμυγδάλων στη διατροφή μας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων διότι τα αιμοφόρα αγγεία διατηρούνται υγιή.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα αμύγδαλα αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό την ποσότητα των αντιοξειδωτικών στο αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη ροή του αίματος. Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι η μεσογειακή διατροφή που περιέχει πολλούς ξηρούς καρπούς προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη στην υγεία.

Advertisment

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Helen Griffiths, καθηγήτρια Βιοϊατρικών Επιστημών και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Άστον στη Βρετανία. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα μιας μικρής διάρκειας διατροφής εμπλουτισμένης με αμύγδαλα που ακολουθήθηκε από υγιείς νέους και μεσήλικες άντρες καθώς και από μια ομάδα νεαρών αντρών με παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, οι οποίοι περιελάμβαναν υπέρταση ή βάρος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου ακολούθησαν τις κανονικές διατροφικές τους συνήθειες, ενώ μια άλλη ομάδα κατανάλωνε 50 γραμμαρια αμύγδαλα την ημέρα για ένα μήνα.

Στο τέλος της έρευνας βρέθηκε ότι η ομάδα που είχε μια διατροφή εμπλουτισμένη με αμύγδαλα είχε υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών (α-τοκοφερόλη), βελτιωμένη ροή αίματος και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Advertisment

Τα αμύγδαλα είναι γνωστό ότι περιέχουν ευεργετικές ουσίες, όπως βιταμίνη Ε, ωφέλιμα λιπαρά, ίνες που αυξάνουν την αίσθηση πληρότητας και φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανότερο ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών προσφέρουν οφέλη στην υγεία κι όχι μεμονωμένα ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Η καθηγήτρια Griffiths δήλωσε τα εξής: «Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι τα αμύγδαλα ανήκουν στις λεγόμενες υπερτροφές. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύουν την καρδιά, αλλά η πρόσφατη έρευνά μας αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είναι πολύ αργά να τα προσθέσετε στη διατροφή σας – ακόμα και 50 γραμμάρια την ημέρα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει θετικά αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε αμύγδαλα σαν σνακ ή να τα προσθέσετε πχ στο πρωινό σας γεύμα, πράγμα που θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση