Όχι αποτσίγαρα στην παραλία!

Καλοκαίρι. Οι παραλίες γεμίζουν από κόσμο. Και μαζί με τους λουόμενους και τους ανέμελους ταξιδιώτες, καταφτάνουν τα ανεπιθύμητα αποτσίγαρα να καταλάβουν τις ακτές της

Καλοκαίρι. Οι παραλίες γεμίζουν από κόσμο. Και μαζί με τους λουόμενους και τους ανέμελους ταξιδιώτες, καταφτάνουν τα ανεπιθύμητα αποτσίγαρα να καταλάβουν τις ακτές της χώρας. Εικόνες με καπνιστές που κρύβουν τα τσιγάρα τους κάτω από τις ψάθες τους ή πετάνε συνωμοτικά τη γόπα τους από το κατάστρωμα του πλοίου στο…θαλάσσιο σταχτοδοχείο είναι καλά αποτυπωμένες στη συλλογική μνήμη μας. Φυσικά, οι πολίτες αφυπνιζόμαστε ολοένα και περισσότερο αλλά ακόμα δεν λείπουν πολλοί ασυνείδητοι…
Το πρόβλημα με τα τσιγάρα και τις σβησμένες γόπες δεν επηρεάζει μόνο τους καπνιστές και την υγεία τους. Αφορά επίσης την υγεία των άλλων και φυσικά του περιβάλλοντος. Πώς; Εξαιτίας μίας ουσίας απ’ την οποία παρασκευάζονται οι γόπες των τσιγάρων η οποία δεν είναι καθόλου αθώα. Λέγεται οξική κυτταρίνη (cellulose acetate) και είναι ένα πλαστικό πολυμερές που στην ουσία δεν αποδομείται. Επιπλέον, όπως πληροφορεί το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life-Ammos «τα φίλτρα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να συσσωρεύουν συστατικά που περιέχονται στον καπνό, συμπεριλαμβανομένων τοξικών ουσιών, όπως είναι το κάδμιο, ο μόλυβδος και το αρσενικό. Καθώς τα αποτσίγαρα αποδομούνται, οι ουσίες αυτές απελευθερώνονται και βλάπτουν το περιβάλλον και τους ζωντανούς οργανισμούς.
Τα αποτσίγαρα συχνά καταπίνονται από τα ζώα και είναι δυνατό να φράξουν την πεπτική οδό ή/και να μειώσουν την λήψη τροφής λόγω ενός ψευδούς αισθήματος κορεσμού που δημιουργούν όταν συσσωρεύονται στο στομάχι, που έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των ζώων από ασιτία». Εκτός αυτών, έχουν καταγραφεί περιστατικά κατάποσης των αποτσίγαρων από μικρά παιδιά (ηλικίας κάτω των 6 ετών), ενώ δεν πρέπει να αμελούμε ότι το κακό συνήθειο των πεταμένων αποτσίγαρων εγκυμονεί κινδύνους και για την εξάπλωση πυρκαγιάς, ειδικά σε παραλίες όπου υπάρχει έντονη βλάστηση.
Κι αν νομίζεις ότι το πρόβλημα για το περιβάλλον δεν είναι και τόσο μεγάλο, σκέψου το ξανά. Ένα αποτσίγαρο μπορεί να μην αρκεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όμως έρευνες έχουν εκτιμήσει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, τα αποτσίγαρα που πετιούνται κάθε χρόνο ξεπερνούν τους 845.000 τόνους! Ποσότητα ικανή να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, έτσι δεν είναι;
Η κατάσταση μάλιστα σε κάποιες περιοχές έχει γίνει τόσο αφόρητη, που οι αρμόδιες αρχές απαγόρευσαν το κάπνισμα σε πολλές παραλίες (πχ. στο Πουέρτο Ρίκο, αλλά και σε αρκετές ακτές της Καλιφόρνιας κοκ). Το θέμα όμως δεν είναι η απαγόρευση, αλλά η έγκαιρη συνειδητοποίηση του λάθους που συμβαίνει και η λήψη μέτρων σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.
Η αποστολή αυτής της εβδομάδας λοιπόν είναι απλή και σε καλεί να βοηθήσεις να σταματήσει το κακό με τα αποτσίγαρα που κατακλύζουν τις παραλίες!
– Αν είσαι καπνιστής, έχε πάντα μαζί σου ένα ατομικό τασάκι ή αν το ξεχάσεις κράτα τις γόπες σου και πέταξε τες στον κάδο απορριμμάτων (αφού τις σβήσεις καλά).
– Αν δεν είσαι καπνιστής, πληροφόρησε φίλους και γνωστούς για το υπάρχον πρόβλημα ή ακόμα πιο ευφάνταστα, κάνε δώρο ένα ατομικό τασάκι σε φίλους σας καπνιστές! Εδώ μπορείς να δεις έναν πανεύκολο τρόπο μετατροπής ενός πλαστικού μπουκαλιού σε σταχτοδοχείο παραλίας. Φυσικά, φεύγοντας από την παραλία θυμήσου να ανακυκλώσεις το μπουκάλι!
– Ανεξάρτητα από το αν καπνίζεις ή όχι, αν δεις κάποιον άνθρωπο να σβήνει το τσιγάρο του στην παραλία, θύμισε του ευγενικά ότι η ακτή δεν είναι σκουπιδοτενεκές κι ότι η δική του αμέλεια επιβαρύνει την κοινωνία και το περιβάλλον.

kalyterizoi.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Feng Shui: Τα φυτά που φέρνουν καλοτυχία και πρόοδο ενώ προστατεύουν από την αρνητική ενέργεια και την τοξικότητα
Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων
Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια θα κατακλύσουν τις ΗΠΑ | Η μεγαλύτερη εισβολή από το 1803
Απειλείται με εξαφάνιση το 21,5% των ζώων, φυτών και μυκήτων της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση