,

Πως η μυρωδιά του σανδαλόξυλου επουλώνει τις πληγές

Τα κύτταρα του δέρματός μας διαθέτουν οσφρητικούς υποδοχείς. Όταν αυτοί εκτίθενται σε μια συγκεκριμένη μυρωδιά, οι επακόλουθες αλλαγές που παρατηρούνται στη δραστηριότητα των κυττάρων

Τα κύτταρα του δέρματός μας διαθέτουν οσφρητικούς υποδοχείς. Όταν αυτοί εκτίθενται σε μια συγκεκριμένη μυρωδιά, οι επακόλουθες αλλαγές που παρατηρούνται στη δραστηριότητα των κυττάρων διευκολύνει την επούλωση των πληγών.

Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από ερευνητές στο γερμανικό πανεπιστήμιο RUB και η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Investigative Dermatology.
Ο λόγος για το μεθυστικό σανδαλόξυλο, ένα συστατικό που βρίσκουμε σε δεκάδες αρώματα και αρωματικά χώρου.

Advertisment

Οι οσφρητικοί υποδοχείς δε βρίσκονται μόνο στη μύτη μας, αλλά και στα νεφρά, το σπέρμα και την εξωτερική στιβάδα του δέρματος.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν οι υποδοχείς του δέρματος εκτίθενται στο συνθετικό σανδαλόξυλο, ενεργοποιούνται και προωθούν τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των κυττάρων.

Ολόκληρη η «οικογένεια» των οσφρητικών υποδοχέων παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία των κυττάρων, δηλώνει ο Δρ Χανς Χατ, επικεφαλής της ομάδας.
Συμπληρώνει μάλιστα πως η νέα αυτή ανακάλυψη μπορεί να βρει εφαρμογές και σε άλλα πεδία, όπως η έρευνα για τον καρκίνο, καθώς ορισμένα καρκινικά κύτταρα Τ διαθέτουν επίσης οσφρητικούς υποδοχείς.

Advertisment

www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μυς; Οι καλύτερες πηγές πρόσληψης και οι παρενέργειες
Έρευνα: Οι φλεγμονές του εντέρου επηρεάζουν την κατάσταση της επιδερμίδας
5 συνήθειες που οδηγούν στην αποβολή του μαγνησίου από το σώμα
8 ανησυχητικά συμπτώματα που εμφανίζονται στα πόδια και τι σημαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση