Υπάρχουν περισσότερες από 400 ποικιλίες αβοκάντο. Μερικά έχουν μαλακή φλούδα και πράσινο χρώμα και άλλα σκληρή και μαύρη. Το αβοκάντο θεωρείται ουδέτερο φρούτο, γιατί ταιριάζει σχεδόν με οποιαδήποτε γεύση και συνδυάζεται θαυμάσια είτε με λαχανικά είτε με άλλα φρούτα.

Το αβοκάντο προέρχεται από την Περσία. Το τρώνε εδώ και αιώνες στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το Μεξικό. Από στοιχεία που άφησαν οι αρχαίοι Αζτέκοι, καθώς και οι Μαγιάς και οι Ίνκας μαθαίνουμε ότι η διατροφή τους συμπεριλάμβανε το αβοκάντο. Σήμερατο αβοκάντο είναι αυτοφυές στις τροπικές χώρες της Αμερικής, καλλιεργείται στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες.

Θεραπευτική Αξία

Το ώριμο αβοκάντο περιέχει μεγάλο ποσοστό φρουτέλαιου. Το φρουτέλαιο είναι σπάνιο στοιχείο και σ’ αυτό οφείλεται η πλούσια και απαλή γεύση του φρούτου, που μοιάζει κάπως μ’ εκείνη των ξηρών καρπών. Εξάλλου το λάδι αυτό προσδίδει στο αβοκάντο διατροφική ενέργεια μεγάλης αξίας. Αντίθετα με τα περισσότερα φρούτα, περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες.

Το αβοκάντο περιέχει δεκατέσσερα μεταλλικά στοιχεία, που όλα τους ρυθμίζουν οργανικές λειτουργίες και υποβοηθούν την ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί η περιεκτικότητα του σε σίδηρο και χαλκό, που συντελούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της διατροφικής αναιμίας. Επίσης περιέχει νάτριο και κάλιο και γι’ αυτό είναι πολύ αλκαλικό φρούτο.

Το αβοκάντο δεν περιέχει καθόλου άμυλο, ενώ περιέχει λίγη ζάχαρη και λίγες ίνες ή κυτταρίνη.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑ 100 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ

θερμίδες _ 125

Σίδηρος 0,44 mg

Πρωτεΐνες 1,56 g

Βιταμίνη Α  218 Δ.Μ.

Λίπος  12,29 g

θειαμίνη 0,08 mg

Υδατάνθρακες 4,71 g

Ριβοφλαβίνη 0,15 mg

Ασβέστιο 7,49 mg

Νιασίνη 1,19 mg

Φώσφορος 31,5 mg

Ασκορβικόοξύ 10,57 mg

-Sponsored Ad-

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε