, ,

Η φυτική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά βοηθά στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Η στεφανιαία νόσος οφείλεται στη δημιουργία πλούσιων σε χοληστερόλη αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα την στένωση του αυλού τους

Η φυτική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά βοηθά στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Η στεφανιαία νόσος οφείλεται στη δημιουργία πλούσιων σε χοληστερόλη αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των επικαρδιακών στεφανιαίων αρτηριών, με αποτέλεσμα την στένωση του αυλού τους και την παρεμπόδιση της ροής του αίματος μέσα από αυτές.

Όπως θα παρατηρήσουμε ερευνητικά, η χορτοφαγική διατροφή φαίνεται να είναι μια ανώτερη διατροφική παρέμβαση όσο αναφορά τη διαχείριση καθώς ίσως και αποκατάσταση της στεφανιαίας νόσου, μιας νόσου που πλήττει ιδιαίτερα τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες.

Advertisment

Δύο πρωτοπόρες και σημαντικές κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει πειραματικά το πως η προσεκτική διατροφή είναι δυνατόν όχι μόνο να σταματήσει την πρόοδο της στεφανιαίας νόσου, αλλά ακόμα και να την αναστρέψει σε ήδη πάσχοντα άτομα, μέσα σε πλαίσια μιας συνολικής αλλαγής του τρόπου ζωής των ασθενών.

Συγκεκριμένα, μια πενταετής τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη μελέτη παρατήρησε μια σημαντική υποχώρηση της αθηρωματικής πλάκας κατά 3,1% (σχετική βελτίωση κατά 7,9%) στην ομάδα που ακολούθησε αλλαγές στον τρόπο ζωής της (χορτοφαγική διατροφή με 10% λίπος χωρίς πρόσθετα έλαια και επεξεργασμένα προϊόντα, αερόβια άσκηση, διαχείριση στρες, διακοπή καπνίσματος), ενώ στη δεύτερη ομάδα, η οποία δεν ακολούθησε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σημειώθηκε αύξηση της αθηρωματικής πλάκας κατά 11.8%.

Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν λάβουμε υπόψιν ότι όλοι εκτός από 1 άτομο ήταν μη καπνιστές πριν εισέλθουν σε αυτή τη δοκιμή. Επιπλέον, σε παρόμοια έρευνα που εξέτασε 12 ασθενείς με υπάρχουσα στεφανιαία νόσο, ανέδειξε σημαντική αναστροφή της νόσου σε 4 από αυτούς, έπειτα από χορήγηση χορτοφαγικής δίαιτας, γεγονός το οποίο αναδείχθηκε με ακόλουθο αγγειογράφημα που πραγματοποιήθηκε μετά από 12 έτη παρακολούθησης των ασθενών αυτών.

Advertisment

Το γεγονός αυτό προτείνει πως μια χορτοφαγική διατροφή με μη επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι μια μη επεμβατική μέθοδος η οποία μπορεί να εξαλείψει μελλοντικά καρδιακά συμβάντα, καθώς επίσης και να αναστρέψει τη στεφανιαία νόσο σε αρκετούς από τους ασθενείς.

Οι θετικές επιδράσεις της δίαιτας αυτής φαίνεται να οφείλονται στη βελτίωση και αποκατάσταση της λειτουργίας των επιθηλιακών κυττάρων και της ικανότητάς τους να παράγουν νιτρικό οξύ, καθώς και της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της διατροφής αυτής, η οποία μειώνει την οξειδωτική βλάβη που εξελίσσεται στις αθηρωματικές πλάκες των στεφανιαίων αρτηριών.

Πολύ σημαντική επίσης ήταν και η έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας το 2017, η οποία δηλώνει ότι η κατανάλωση μιας κατά το πλείστον χορτοφαγικής δίαιτας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά 42% στο γενικό πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα ανάλυση που εξέτασε τη θνησιμότητα μεταξύ χορτοφάγων και μη χορτοφάγων σε ένα γενικό πληθυσμό, παρατήρησε ότι οι χορτοφάγοι είχαν κατά 24% μικρότερη θνησιμότητα που αποδίδεται σε καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με τους υπόλοιπους μη χορτοφάγους του πληθυσμού.

Είναι σαφές ότι περισσότερες έρευνες πρέπει να πραγματοποιηθούν οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερο πληθυσμό ώστε να επικυρωθούν τα πραγματικά οφέλη μιας χορτοφαγικής δίαιτας στην εξέλιξη καθώς και αναστροφή πολλών χρόνιων παθήσεων όπως η στεφανιαία νόσος.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

1.Ορισμός στεφανιαίας νόσου:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE_%CE%BD%CF%8C%CF%83%CE%BF%CF%82

2. 5ετής μελέτη που παρατήρησε υποχώρηση αθηρωματικής πλάκας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο έπειτα από μελέτη μεταβολής του ποσοστού στένωσης των στεφανιαίων αρτηριών

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/188274

3. 12ετής μελέτη που εξέτασε την αναστροφή της στεφανιαίας νόσου μέσω διενέργειας αγγειογραφήματος.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5466936/

4. Έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας για τη χορτοφαγική διατροφή

https://newsroom.heart.org/news/plant-based-diet-associated-with-less-heart-failure-risk?preview=ec7f

5. Μελέτη θνησιμότητας σε χορτοφάγους και μη χορτοφάγους που αποδίδεται σε καρδιακά επεισόδια

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10555529/

6 Άλλες μελέτες για τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής σε καρδιακά νοσήματα

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662288/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4315380/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6356661/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση