,

5 συμβουλές για να κάνετε τις σχέσεις σας να διαρκέσουν…

Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας και συγγραφέως Margaret Paul Έχετε προβλήματα στη σχέση σας; Έχοντας δουλέψει με χιλιάδες ζευγάρια εδώ και 46 χρόνια, έχω διαπιστώσει ξανά

Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας και συγγραφέως Margaret Paul

Έχετε προβλήματα στη σχέση σας; Έχοντας δουλέψει με χιλιάδες ζευγάρια εδώ και 46 χρόνια, έχω διαπιστώσει ξανά και ξανά τις αιτίες που δημιουργούν επιτυχημένες ή αποτυχημένες σχέσεις. Παρακάτω σας δίνω κάποιες συμβουλές τις οποίες αν τις εφαρμόσετε θα μπορέσετε να δείτε τεράστιες διαφορές:

Advertisment

1. Μάθετε να είστε εσείς υπεύθυνοι για τα συναισθήματά σας και μην περιμένετε από τον/την σύντροφό σας να σας κάνει ευτυχισμένους.

Το σημαντικότερο ζήτημα στις σχέσεις είναι το αν δημιουργείτε εσείς συναισθήματα σεβασμού, ασφάλειας, αγάπης κι ευτυχίας στον εαυτό σας ή αφήνετε να τα δημιουργήσει ο/η σύντροφός σας.

Αν ανήκετε στη δεύτερη περίπτωση, πώς αντιδράτε όταν εκείνος/εκείνη δεν κάνει αυτό που θέλετε;

Advertisment

Μήπως:

• Θυμώνετε, επιτίθεστε και τον/την κατηγορείτε, φεύγετε ή βρίσκετε άλλους τρόπους για να τον/την τιμωρήσετε;
• Προσπαθείτε περισσότερο να ευχαριστήσετε τον/την σύντροφό σας κι αφοσιώνεστε σ’ αυτό;
• Τα παρατάτε και παθαίνετε κατάθλιψη;
• Βρίσκετε διάφορα άλλα υποκατάστατα για να γεμίσετε το κενό που νιώθετε;
• Κάνετε μια άλλη σχέση;

Μπορεί κάποιο από τα παραπάνω να βοηθήσει τη σχέση σας;

Ο κύριος τρόπος για να αρχίσετε να θεραπεύετε τη σχέση σας είναι να μάθετε πώς να αγαπάτε τον εαυτό σας και πώς να φροντίζετε τα δικά σας συναισθήματα. Το να μοιράζεστε την αγάπη λειτουργεί θεραπευτικά, ενώ η προσπάθεια να διεκδικήσετε την αγάπη, είναι καταστροφική.

2. Φροντίστε και αγαπήστε τον/την σύντροφό σας και μην τον/την κατακρίνετε.

Είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας; Με τον/την σύντροφό σας; Αλληλοϋποστηρίζεστε; Οι σχέσεις θεραπεύονται και γίνονται πιο ισχυρές με την ευγένεια, τη φροντίδα και την κατανόηση, ενώ συχνά αποτυγχάνουν όταν δυο άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλο με ευγένεια.

Να είστε ειλικρινείς: πόσο συχνά φέρεστε με ευγένεια και φροντίδα και πόσο συχνά είστε επικριτικοί απέναντι στον εαυτό σας ή τον/την σύντροφό σας; Αν είστε επικριτικοί με εκείνον-η, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνετε το ίδιο και στον εαυτό σας. Η αυτοκριτική οδηγεί συχνά σε επικριτική διάθεση απέναντι και στους άλλους και η αγάπη είναι δύσκολο να βρει θέση σε ένα τέτοιο κλίμα.

3. Προσπαθήσετε να μάθετε αντί να ελέγχετε.

Κάθε στιγμή, βρισκόμαστε μπροστά σε δύο δρόμους:

• Ο ένας είναι να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους.
• Ο άλλος είναι να έχουμε τον έλεγχο, προκειμένου να πάρουμε αγάπη και να αποφύγουμε τον πόνο.

Συνειδητά επιλέγουμε να μάθουμε το πρώτο, γεγονός που λειτουργεί θεραπευτικά για τη σχέση. Ασυναίσθητα επιλέγουμε το δεύτερο, το οποίο όμως ενδέχεται να την καταστρέψει.

Οι συγκρούσεις λύνονται όταν και οι δύο σύντροφοι έχουν την πρόθεση να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους αλλά και ο ένας τον άλλο. Συνήθως όμως παραμένουν άλυτες όταν ο ένας ή και οι δύο έχουν την πρόθεση να ασκούν έλεγχο.

4. Δώστε προτεραιότητα στον χρόνο που περνάτε μαζί και μην το θεωρείτε τυπική υπόθεση.

Μπορείτε να θεραπεύσετε τη σχέση σας όταν αφιερώνετε χρόνο για να κάνετε παρέα, να μοιραστείτε τη μέρα σας, να αγκαλιαστείτε, να κάνετε έρωτα, να παίξετε, να γελάσετε και να κλάψετε μαζί. Το αντίθετο, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό. Τα ζευγάρια έρχονται πιο κοντά όταν περνούν χρόνο μαζί και απομακρύνονται όταν δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε άλλες προτεραιότητες.

5. Δείξτε ευγνωμοσύνη και μην γκρινιάζετε.

Μια σχέση θεραπεύεται όταν ανάμεσα στους δύο συντρόφους εξακολουθούν να κυριαρχούν συναισθήματα ευγνωμοσύνης για όλα εκείνα τα όμορφα πράγματα που τους έκαναν να ερωτευτούν. Η γκρίνια, είτε για τον/την σύντροφό σας ή γενικά για όλα τα πράγματα, μπορεί να την καταστρέψουν. Όσο περισσότερη ευγνωμοσύνη υπάρχει, τόσο περισσότερο θα ανθίζει η σχέση σας.

Μερικές φορές οι άνθρωποι προσπαθούν να συνδεθούν γκρινιάζοντας είτε για άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις. Αυτός ο τρόπος σύνδεσης όμως τραυματίζει περισσότερο, διότι δεν βασίζεται στην αγάπη.

Οι σχέσεις αγάπης έχουν να κάνουν με τη σύνδεση και την επικοινωνία, οι οποίες έρχονται όταν αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη για τα συναισθήματά σας, όταν φροντίζετε τον εαυτό σας και τον/την σύντροφό σας, όταν επικεντρώνεστε στο να μαθαίνετε παρά να ασκείτε έλεγχο, όταν αφιερώνετε χρόνο για να έρθετε πιο κοντά και όταν μοιράζεστε συναισθήματα ευγνωμοσύνης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση