, ,

Μπύρα κατά του Διαβήτη

Τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά μάς φορτώνουν με περιττές θερμίδες και πολλή ζάχαρη, ενώ παράλληλα μας αφυδατώνουν. Υπάρχει όμως ένα ποτό που είναι πλούσιο σε

Τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά μάς φορτώνουν με περιττές θερμίδες και πολλή ζάχαρη, ενώ παράλληλα μας αφυδατώνουν.

Υπάρχει όμως ένα ποτό που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες ζάχαρης – η οποία συνδέεται άμεσα με το διαβήτη και την παχυσαρκία.

Advertisment

Πρόκειται για την αγαπημένη μας μπύρα!

Ένα κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει έως και 7 κουταλιές ζάχαρης και ένας χυμός από 4 έως 6. Όμως ένα ποτήρι μπύρα – περίπου 280 ml – περιέχει κάτι παραπάνω από ένα κουταλάκι ζάχαρης.

Σε σύγκριση με τα αναψυκτικά και τους επεξεργασμένους χυμούς, ένα ποτήρι μπύρα δεν προκαλεί εξίσου απότομη και μεγάλη άνοδο στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Advertisment

Επίσης, τα περισσότερα είδη μπύρας αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από νερό (έως και 90%), οπότε όχι μόνο δε μας αφυδατώνουν αλλά παρέχουν απαραίτητες ποσότητες υγρών στον οργανισμό.

Μάλιστα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική το 2010 έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειώσει αισθητά τον κίνδυνο διαβήτη. Στη μελέτη συμμετείχαν 38.000 άνδρες. Όσοι από αυτούς έπιναν μπύρα σπάνια και άρχισαν να καταναλώνουν ένα με δύο ποτήρια την ημέρα μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Και παρά την κακή φήμη που επικρατεί για τη μπύρα και το φούσκωμα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου σε περίπου 2.000 λάτρεις της μπύρας έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση δε συνδέεται άμεσα με σημαντική αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Η κατανάλωση μπύρας ενεργοποιεί τη χολή και η διαδικασία αυτή βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών κατά την πέψη. Παράλληλα, η μπύρα περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών ινών – περίπου δύο ποτήρια παρέχουν 10-30% της ημερήσιας προτεινόμενης ποσότητας – με αποτέλεσμα να κρατά μακριά την πείνα για περισσότερη ώρα.

onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε πολλά και μικρά γεύματα ή λιγότερα και μεγαλύτερα;
Φασκόμηλο: 5 κοινά φαγητά στα οποία μπορείτε να το προσθέσετε για extra γεύση και υγεία
Φυτικά γάλατα: Τελικά, πόσο υγιεινά είναι; Διατροφική σύγκριση ανάμεσα στο φυτικό και το ζωικό γάλα
giaourti-meli-kanela

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση