, , ,

Η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Το πρόχειρο, επεξεργασμένο και έτοιμο φαγητό, όταν γίνεται καθημερινότητα, βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και προκαλεί παχυσαρκία. Όμως, αυτή η αρνητική συνήθεια σε συνδυασμό

Η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Το πρόχειρο, επεξεργασμένο και έτοιμο φαγητό, όταν γίνεται καθημερινότητα, βλάπτει σοβαρά την υγεία μας και προκαλεί παχυσαρκία. Όμως, αυτή η αρνητική συνήθεια σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και τη σωματική αδράνεια έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Τώρα νέα μελέτη έρχεται να προειδοποιήσει πως αν είμαστε γύρω στα 50 και η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει κυρίως καθιστική ζωή και κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, οι επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου μας είναι πολύ σοβαρότερες απ’ όσο νομίζουμε. Και αυτό διότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής προκαλεί χρόνιες φλεγμονές σε όλο το σώμα, ένα φαινόμενο που επιταχύνει τη φθορά του εγκεφάλου. Αυτή η φθορά επιδεινώνει σταδιακά την ικανότητα σκέψης και μνήμης.

Advertisment

Ο επικεφαλής ερευνητής Keenan Walker, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη αναφέρει για τα αποτελέσματα «Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι μέσης ηλικίας με υψηλότερους δείκτες φλεγμονής στο αίμα, έτειναν να παρουσιάζουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών εντός των επόμενων 20 ετών, ειδικά σε ότι αφορά στη μνήμη».

Οι ερευνητές, θέλοντας να επισημάνουν πόσο η κάθε αλλαγή επηρεάζει τον εγκέφαλό μας αναφέρουν πως ακόμα κι όταν αρρωσταίνουμε, η συμπεριφορά μας τείνει να εμφανίζει αλλαγές. Ακόμα και σε ένα απλό κρυολόγημα, χάνουμε την όρεξή μας. Σκεπτόμενοι αυτό, μπορούμε να αντιληφθούμε πώς μια χρόνια φλεγμονή ή ακόμα χειρότερα πολλαπλές χρόνιες φλεγμονές παρεμβαίνουν και επηρεάζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από πάνω από 12.300 άτομα που είχαν συμμετάσχει σε μια μακροχρόνια έρευνα για προβλήματα καρδιάς. Αφού υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος για να μετρηθούν οι δείκτες φλεγμονής, εξετάστηκε και ο τρόπος ζωής τους.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη βαθμολογία στα επίπεδα φλεγμονής είχαν 8% μεγαλύτερη εξασθένιση σε γνωστικές ικανότητες και συγκεκριμένα έκπτωση στη σκέψη και στη μνήμη κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Οι λόγοι που ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής επηρεάζει τον εγκέφαλο δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι. Μπορεί οι χρόνιες φλεγμονές να βλάπτουν άμεσα τους νευρώνες ή να υπάρχουν άλλες παράμετροι που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για ν’ αλλάξουμε τρόπο ζωής. Η τακτική άσκηση, η προσεκτική, υγιεινή διατροφή και η επαρκής ξεκούραση μπορούν να προλάβουν την έκπτωση της γνωστικών μας λειτουργιών σε μεγαλύτερη ηλικία.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.healthday.com/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση