Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ισχυρίζονται ότι έχουν βρει έναν διακόπτη «on-off» στον εγκέφαλό μας, που μπορεί να επαναφέρει ή να διακόψει τις αισθήσεις ενός ανθρώπου.
Ο δρ Mohamad Koubeissi και η ομάδα του μελέτησαν μία ασθενή με επιληψία και διαπίστωσαν ότι ηλεκτρικά ερεθίσματα σε συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου της την έστελλαν επανειλημμένα σε ύπνο.
Advertisment
Όταν διέκοπταν τη διέγερση του εγκεφάλου, η ασθενής εξερχόταν από τη φυτική κατάσταση και δεν είχε καμία ανάμνηση του τι είχε μόλις συμβεί.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η συνείδηση – δηλαδή η κατάσταση ατά την οποία το άτομο έχει αντίληψη του περιβάλλοντός του – παραμένει κατά κάποιο τρόπο μυστήριο. Η απουσία της συνείδησης μπορεί να συνδεθεί και με τον ύπνο, ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο μηχανισμός που μας κάνει να κοιμόμαστε.
Στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε, οι ερευνητές εφάρμοσαν βαθιά διέγερση χαμηλής συχνότητας στον εγκέφαλο, προκειμένου να βοηθήσουν τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων στους ασθενείς. Όπως φάνηκε, η διέγερση χαμηλής συχνότητας οδήγησε σε μείωση των επιληπτικών κρίσεων κατά 92%, χωρίς να επηρεάζεται η μνήμη.
Advertisment
Σύμφωνα με τον δρ Koubeissi, πρόκειται για μια πρωτοποριακή κλινική δοκιμή, που σκοπό είχε να εντοπίσει νέες μεθόδους για τη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε άτομα με επιληψία κροταφικού λοβού που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τις συμβατικές μεθόδους και που διατρέχουν κίνδυνο μείωσης εξασθένισης της μνήμης, εάν υποβληθούν σε χειρουργική αφαίρεση του κροταφικού λοβού.
Η έκπληξη εμφανίστηκε όταν οι ερευνητές αύξησαν τις συχνότητες των ηλεκτρικών ερεθισμάτων και ανακάλυψαν το εκπληκτικό φαινόμενο του διακόπτη «on-off».
Η διέγερση μιας περιοχής του εγκεφάλου που λέγεται claustrum σε μία 54χρονη ασθενή με επιληψία προκάλεσε την απώλεια της συνείδησής της. Το claustrum είναι ένας λεπτός υμένας από νευρώνες στο κάτω μέρος του κέντρου του εγκεφάλου.
Η ασθενής δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε εντολές και απλώς κοίταζε με απλανές βλέμμα στον χώρο, ενώ η αναπνοή της επιβραδύνθηκε.
Μόλις διακόπηκε η διέγερση του claustrum, η ασθενής ανέκτησε τις αισθήσεις της μη έχοντας καμία αντίληψη του τι είχε μόλις προηγηθεί.
Για δύο μέρες, κάθε φορά που διεγειρόταν το claustrum, επαναλαμβανόταν το ίδιο αποτέλεσμα, ενώ μια επιπρόσθετη μελέτη επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν απλώς μια παρενέργεια της επιληπτικής κρίσης.
Ο δρ Koubeissi παρομοίασε το φαινόμενο με την εκκίνηση ενός αυτοκινήτου, όπου το γύρισμα ενός κλειδιού ενεργοποιεί και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.
Μία συναρπαστική ενδεχόμενη δυνατότητα της νέας ανακάλυψης θα μπορούσε να είναι η επαναφορά των αισθήσεων σε άτομα που διαθέτουν χαμηλά επίπεδα συνείδησης, όπως τα άτομα σε κώμα.
Το επόμενο βήμα είναι να επαναληφθεί η διαδικασία σε άλλους ασθενείς, προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα ο ρόλος του claustrum στα επίπεδα συνείδησης.
www.briefingnews.gr