Σύμφωνα με έρευνα η ορθοστασία μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασίας της γήρανσης και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής μας.
Στο συμπέρασμα πως η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να μας χαρίσει μακροζωία κατέληξαν Σουηδοί ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι περιορίζοντας τις ώρες καθισιού, μπορούμε να προστατεύσουμε το DNA των κυττάρων μας από τη γήρανση.
Advertisment
Όπως εξηγούν, η μελέτη τους έδειξε πως η αύξηση της ορθοστασίας σχετίζεται με την αύξηση του μήκους των τελομερών. Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και έχουν την ιδιότητα προστατεύουν τα τελευταία από τυχόν βλάβες που προκαλούνται από τη γήρανση και τις ελεύθερες ρίζες. Με την αύξηση της ηλικίας του οργανισμού μας, τα τελομερή μικραίνουν και έτσι ξεκινά η γήρανση των κυττάρων. Η ταχύτητα με την οποία μικραίνουν τα τελομερή, εξαρτάται από την διατροφή, το αν καπνίζουμε και γενικότερα τον τρόπο ζωή μας.
Αύξηση της ορθοστασίας ισούται με αύξηση του μήκους των τελομερών
Αύξηση της ορθοστασίας ισούται με αύξηση του μήκους των τελομερών
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, για παράδειγμα, δηλαδή η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης και το καθισιό, έχουν συμβάλλει στη μείωση του μήκους των τελομερών και την αύξηση του κίνδυνου εκδήλωσης παθήσεων που σχετίζονται με την γήρανση, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνος, άνοια κτλ.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν γύρω στους 50 εθελοντές μέσης ηλικίας 60 ετών, που έκαναν καθιστική ζωή και ήταν υπέρβαροι. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους μισούς να αυξήσουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους και από τους υπόλοιπους να μην προβούν σε καμία αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους.
Advertisment
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν τον τρόπο ζωής,
και κατέγραφαν πόσες ώρες ήταν καθιστοί, αλλά και πόσο περπατούσαν καθημερινά. Οι ερευνητές στην αρχή της μελέτης μέτρησαν το μήκος των τελομερών των εθελοντών με εξέταση αίματος.
Μετά από μισό χρόνο, που οι ερευνητές μέτρησαν ξανά το μήκος των τελομερών των εθελοντών, ανακάλυψαν ότι εκείνοι που αύξησαν τις ώρες ορθοστασίας, είχαν παρουσιάσει αύξηση και στο μήκος των τελομερών τους.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα τους δείχνουν ότι η δραστηριότητα μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση του οργανισμού ως ένα σημείο, αφού τα μακρύτερα τελομερή σχετίζονται με υγεία και μακροζωία.
Παλαιότερες μελέτες είχαν επίσης δείξει πως ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αυξήσει το μήκος των τελομερών. Στην νέα μελέτη όμως το σημαντικό είναι ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής μας μπορεί να αυξήσει και πάλι το μήκος τους, αντιστρέφοντας τη φθορά τους.
Η μελέτη δημοσιεύεται στη «Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής».