Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία για πάσχοντες με Διπολική Διαταραχή

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία για πάσχοντες με Διπολική Διαταραχή Μετάφραση/Επιμέλεια: Ευάγγελος ΔήμαςAdvertisment Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (Cognitive Behavioural Therapy – CBT) θα μπορούσε να δώσει

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία για πάσχοντες με Διπολική Διαταραχή

Μετάφραση/Επιμέλεια: Ευάγγελος Δήμας

Advertisment

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (Cognitive Behavioural Therapy – CBT) θα μπορούσε να δώσει στα άτομα με πρόσφατη διάγνωση Διπολικής Διαταραχής (Bipolar Disorder) καλύτερες πιθανότητες ανάκαμψης, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Psychiatry.

Μήπως υποφέρετε από κατάθλιψη; Κάντε το τεστ!

Nέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2014, συνέκρινε μια ομάδα ατόμων πρόσφατα διεγνωσμένων με Διπολική Διαταραχή που έλαβαν 14 ώρες Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας καθώς και «συνήθη αγωγή» που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και υποστήριξη από ομάδες της κοινότητας για την ψυχική υγεία, ψυχιατρική (υποστήριξη) ή κλασική ιατρική υποστήριξη (GP: General Physician). Αυτή η ομάδα συγκρίθηκε με μια ομάδα 34 ατόμων που έλαβαν μόνο «συνήθεις αγωγές» σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Advertisment

Η ομάδα που έλαβε Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία – μια ψυχολογική θεραπεία που βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς που επιθυμούν να αλλάξουν – πέτυχε μια καλύτερη, πιο βιώσιμη ανάκαμψη.

Ο καθηγητής Steven Jones του Κέντρου Spectrum του Πανεπιστημίου του Lancaster ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «πολύ ελπιδοφόρα».
Είπε: «Σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβαναν μόνο συνήθη θεραπεία, η εστιασμένη στην αποκατάσταση Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) βελτίωσε σημαντικά την προσωπική ανάρρωση έως 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας. Αυτό είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα καθώς καλύτερα αποτελέσματα ανάρρωσης μπορεί να επιτρέψουν στους ανθρώπους να συνεχίσουν τη ζωή τους αντί η ζωή τους να ελέγχεται από την εμπειρία της διπολικής διαταραχής.

«Η ανάκαμψη επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται σε θέση να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη διαχείριση της δικής τους υγείας, να επιδίδονται σε δραστηριότητες οι οποίες έχουν προσωπικό νόημα και να δουν την ίδια την ανάκαμψη ως μια μακροπρόθεσμη και δυνητικά κυμαινόμενη διαδικασία.

Η κυβέρνηση και οι άνθρωποι με διάγνωση διπολικής διαταραχής τόνισαν τη σημασία της βελτίωσης της ανάκαμψης στον τομέα της ψυχικής υγείας. Ιδίως για την διπολική διαταραχή, οι κατευθυντήριες οδηγίες του NICE (Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Φροντίδας – National Institute of Health and Care Excellence) τονίζουν ότι με τη βέλτιστη θεραπεία πολλοί περισσότεροι άνθρωποι με αυτή τη διάγνωση μπορεί να επιστρέψουν στην εργασία τους και να ζήσουν πλήρεις και ακμαίες ζωές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση