, ,

Κατάθλιψη Τεστ: Το ερωτηματολόγιο των αυτόματων σκέψεων

Τεστ Κατάθλιψης Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει πολλά για την κατάθλιψη. Μεγάλο μέρος των ερευνών εστιάστηκαν στον βιολογικό αντίκτυπο της κατάθλιψης με αποτέλεσμα τη

Τεστ Κατάθλιψης

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει πολλά για την κατάθλιψη. Μεγάλο μέρος των ερευνών εστιάστηκαν στον βιολογικό αντίκτυπο της κατάθλιψης με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ολόκληρης βιομηχανίας παρασκευής φαρμάκων. Όμως, τα οφέλη αυτών των φαρμάκων έχουν αμφισβητηθεί πολλές φορές. Πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η καταπολέμηση του βιολογικού αντίκτυπου της κατάθλιψης μπορεί ενδεχομένως να βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών αλλά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καταπολεμά τα συμπτώματα και όχι την αιτία. Και η Εναλλακτική Δράση συντάσσεται με αυτή την άποψη.

Στο παρελθόν έχουμε δημοσιεύσει το άρθρο της ψυχιάτρου δρος Kelly Brogan Κατάθλιψη: Τελικά το πρόβλημα δεν είναι η σεροτονίνη όπου αμφισβητεί τη θεωρία ότι ο βιολογικός παράγοντας αποτελεί αιτία της κατάθλιψης. Το ντιμπέιτ αυτό συνεχίζεται στους κόλπους των επιστημόνων με την ανταλλαγή επιχειρημάτων και ερευνών αλλά μια κατάληξη δεν φαίνεται πιθανή στο άμεσο μέλλον.

Advertisment

Κατάθλιψη τεστ: Το Ερωτηματολόγιο των Αυτόματων Σκέψεων

Μεταξύ των πολέμιων της φαρμακευτικής αγωγής είναι οι συγγραφείς και δημιουργοί του παρακάτω τεστ – ερωτηματολογίου, Drs Steven Hollon και Philip Kendall. Το τεστ ονομάζεται “Το Ερωτηματολόγιο των Αυτόματων Σκέψεων“. Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι σκέψεις παίζουν κρίσιμης σημασίας ρόλο. Πολλοί ερευνητές έχουν συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια πειστικές αποδείξεις ότι συγκεκριμένες σκέψεις ή συμπεριφορές μπορούν να πυροδοτήσουν και να διατηρήσουν ένα επεισόδιο κατάθλιψης.

Οι Hollon και Kendall ανέπτυξαν το Ερωτηματολόγιο Αυτόματων Σκέψεων ώστε να προσδιορίσουν τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Ο στόχος τους ήταν να αναπτύξουν ένα τεστ που θα αξιολογούσε την πρόοδο της ψυχοθεραπείας. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε με σκοπό την αυτοαξιολόγηση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό το τεστ δεν έχει σκοπό τη διάγνωση αλλά την αυτοαξιολόγηση σας. Μόνο ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να προβεί σε διάγνωση.

Η προσέγγιση της θεραπείας των επιστημόνων είναι αρκετά απλή, τουλάχιστον στη θεωρία του.

Advertisment

Το πρώτο βήμα είναι η αλλαγή του αυτόματων σκέψεων που συμβάλλουν στο αίσθημα της κατάθλιψης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί γράφοντας αυτές τις σκέψεις και βρίσκοντας κάποιες άλλες, πιο ρεαλιστικές για να τις αντικαταστήσετε. Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη, για παράδειγμα, νιώθουν ότι είναι αποτυχημένοι. Αγκιστρώνονται σε κάποιες αποτυχίες του παρελθόντος και ορίζουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους σύμφωνα με αυτές τις εμπειρίες.  Όλοι έχουμε ακούσει όμως για ανθρώπους που θριάμβευσαν αφού είχαν πολλές αποτυχίες. Μια αποτυχία σημαίνει ακριβώς αυτό – μια εμπειρία αποτυχίας. Δεν σημαίνει οτι κάποιος είναι αποτυχημένος.

Το επόμενο βήμα είναι να καταβάλλετε προσπάθεια να αντικαθιστάτε κάθε φορά μια αρνητική σκέψη με μια θετική. Εάν για παράδειγμα έχετε την επίμονη σκέψη ότι είστε αποτυχημένοι, θα μπορούσατε να την αντικαταστήσετε με την εξής “Ναι, απέτυχα σε αυτό το εγχείρημα αλλά την επόμενη φορά θα τα καταφέρω καλύτερα”  ή “Ναι, απέτυχα σε αυτό το εγχείρημα αλλά ας κάνω και μια ανασκόπηση όλων των επιτυχιών που έχω καταφέρει στη ζωή μου”

Οι σκέψεις γίνονται συνήθειες όπως και οι συμπεριφορές. Έτσι, όταν κάποιος έχει τη συνήθεια να τρώει τα νύχια του και θέλει να την κόψει, αυτό που κάνει είναι, κάθε φορά που  έχει την παρόρμηση να βάλει τα δάχτυλα στο στόμα του, κάνει κάποια άλλη κίνηση που την αντικαθιστά. Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς λειτουργούν και οι σκέψεις. Κάθε φορά που μια αρνητική σκέψη έρχεται στο νου σας, χρειάζεται να την αντικαθιστάτε με μια άλλη.

Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση ονομάζεται συμπεριφορική θεραπεία. Η συμπεριφορική θεραπεία έχει αποδειχτεί ότι είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή. Διαβάστε σχετικές έρευνες σε προηγούμενα άρθρα μας  εδώ, εδώ κι εδώ

Για μια πλήρη εικόνα αυτοαξιολόγησης σας προτείνουμε να κάνετε και το Το πλήρες τεστ άγχους και στρες των 4 συστημάτων

Η μορφή του τεστ κατάθλιψης

Το τεστ είναι δομημένο με τη μορφή δηλώσεων. Και η ερώτηση είναι: πόσο συχνά κάνετε αυτές τις σκέψεις – δηλώσεις στον εαυτό σας; Σας παρέχεται και μέτρο σύγκρισης με άλλους που έκαναν αυτό το τεστ. Προσπαθήστε να απαντήσετε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ειλικρίνεια.

Επιλέγετε έναν αριθμό από το 1 έως το 5 όπου 1= Ποτέ/Καθόλου, 2=Σπάνια, 3=Κάποιες φορές, 4= Συχνά και 5= Διαρκώς/Πολύ συχνά

[viralQuiz id=72]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση