Οι συνταγές που μειώνουν το λίπος στο συκώτι

Τo λίπος στο συκώτι (μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά) είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους

Τo λίπος στο συκώτι (μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά) είναι νόσος που σχετίζεται με την παχυσαρκία και χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.

Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και στην ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος, ενώ αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Advertisment

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες διατροφικές συστάσεις για την αντιμετώπισή του, αλλά ολοένα περισσότερες μελέτες προσπαθούν να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Το τρόφιμο που έως στιγμής έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον είναι η ζάχαρη, η οποία μεταβολίζεται στο ήπαρ και είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα – και τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λιπιδίων. Οντως, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει στη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Υπάρχουν επίσης μερικές ενδείξεις πως όσοι φέρουν γενετικές μεταλλαγές οι οποίες σχετίζονται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην αυξημένη συσσώρευση λίπους σε αντίδραση στην κατανάλωση ζάχαρης και άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων (λ.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά και λευκές φρυγανιές).

Ετσι, μία από τις πρώτες διατροφικές συστάσεις προς τους πάσχοντες από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είναι να μην πίνουν ροφήματα και αναψυκτικά με ζάχαρη. Εκτός από αυτό συνιστάται να περιορίσουν και τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνουν, οπότε η επόμενη σύσταση είναι να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα φαγητά του εμπορίου, τα οποία εύκολα καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Advertisment

Οι έως τώρα μελέτες υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς ανταποκρίνονται καλύτερα στη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πουλερικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.Μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση «The Journal of Hepatology» έδειξε ότι αυτού του είδους η μεσογειακή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από την ακολούθηση μιας διατροφής φτωχής σε λιπαρά, ενώ μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση
«Clinical Nutrition» έδειξε πως ομάδα 90 υπέρβαρων ασθενών με λιπώδες ήπαρ ανταποκρίθηκαν καλύτερα στη μεσογειακή διατροφή.

Ο στόχος της νέας διατροφής, πάντως, πρέπει να είναι η απώλεια βάρους, διότι είναι η μοναδική μέθοδος που αποδεδειγμένα μειώνει το λίπος στο ήπαρ. Η δρ Καθλίν Κόρεϊ, διευθύντρια της Κλινικής Λιπώδους Ηπατος στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, συνιστά στους ασθενείς της να χάσουν τουλάχιστον το 10% του αρχικού σωματικού βάρους προσέχοντας τη διατροφή και ασκούμενοι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα επί 45 λεπτά τη φορά.

Πηγή: The New York Times, ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε επίσης: Τα προβιοτικά μειώνουν σε 30 μέρες τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση