,

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα βασικά σημάδια που δηλώνουν ότι επιδεινώνεται

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μια πάθηση των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και πόνο. Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν,

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τα βασικά σημάδια που δηλώνουν ότι επιδεινώνεται

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αποτελεί μια πάθηση των αρθρώσεων που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και πόνο. Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Rheumatology International. Ένα από τα δυσκολότερα στοιχεία για τη θεραπεία είναι ότι αυτή η αυτοάνοση νόσος δεν αναπτύσσεται το ίδιο σε όλους. Κάποιοι άνθρωποι θα μπορέσουν να διαχειριστούν εντελώς τα συμπτώματα, ενώ άλλοι θα επιδεινωθούν.

Παρά τις τόσες μελέτες που έχουν γίνει ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να ανήκει στη μία ή στην άλλη ομάδα. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι θεραπείες για την ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι καλύτερες από ποτέ, αρκεί να εντοπιστεί η νόσος και να φτάσει ο ασθενής στο γιατρό για τη σωστή εκτίμηση.

Advertisment

4 σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχουμε σχετικά με την εξέλιξη της ΡΑ

1. Ο αριθμός των πρησμένων αρθρώσεων που προκαλούν πόνο

Όσες περισσότερες οι αρθρώσεις που πονούν και είναι πρησμένες, τόσο σοβαρότερη μπορεί να είναι η νόσος. Η αρθραλγία και το πρήξιμο είναι χαρακτηριστικά σημάδια της ΡΑ. Οι ρευματολόγοι προσδιορίζουν έτσι τη σοβαρότητα.

Ο γιατρός θα εξετάσει τις αρθρώσεις στα χέρια, τα πόδια, τους αγκώνες, τους μηρούς, τους ώμους και άλλα σημεία για να δει πόσα από αυτά παρουσιάζουν προβλήματα. Τα συμμετρικά συμπτώματα, δηλαδή οι ίδιες πρησμένες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος, αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΡΑ.

2. Ο τρόπος ζωής είναι πιο καθιστικός και κινούμαστε λιγότερο

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τα άτομα με ΡΑ. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή καρδιαγγειακή άσκηση και η προπόνηση με βάρη μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινή λειτουργία. Βέβαια, χρειάζεται μια εξισορρόπηση με αρκετή ξεκούραση. Όμως, αν αφεθούμε σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής, αργά ή γρήγορα ο πόνος, η κόπωση και η αδυναμία θα αυξηθούν.

Advertisment

3. Η ακτινολογική απεικόνιση βοηθά στον προσδιορισμό της εικόνας

Όλα τα είδη εξετάσεων που κάνουν οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της βλάβης στις αρθρώσεις και στον χόνδρο. Η διάβρωση των οστών και η καταστροφή των χόνδρων μπορούν να συμβούν γρήγορα, μέσα σε δύο χρόνια αφού εμφανίσουμε ρευματοειδή αρθρίτιδα και η βλάβη μπορεί να εξελιχθεί με τον καιρό.

4. Κάποιες καθημερινές δραστηριότητες είναι δύσκολες

Προσέχουμε αρκετά πώς πραγματικά νιώθουμε. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία από τις λίγες παθήσεις, κατά τις οποίες οι υποκειμενικές αξιολογήσεις του πώς νιώθει ένας ασθενής αποτελούν τους καλύτερους προβλεπτικούς παράγοντες του πώς θα ανταποκριθεί τελικά στη θεραπεία και στην πορεία εξέλιξης.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/rheumatoid-arthritis/living-with/severe-rheumatoid-arthritis

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση