, ,

Αποτοξίνωση Ήπατος με την Ιπποκράτεια Δίαιτα

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ann Wigmore “Η Δίαιτα του Ιπποκράτη με συνταγές υγείας” από τις Εκδόσεις Διόπτρα Επειδή το ήπαρ είναι το κύριο

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ann Wigmore “Η Δίαιτα του Ιπποκράτη με συνταγές υγείας” από τις Εκδόσεις Διόπτρα

Επειδή το ήπαρ είναι το κύριο αποτοξινωτικό όργανο, καθορίζει την υγεία των υπόλοιπων οργάνων και του αίματος. Το ήπαρ είναι μια μονάδα επεξεργασίας και συνάμα αποθήκη μεταβολικών παραπροϊόντων, τοξινών και θρεπτικών στοιχείων. Τα τρόφιμα της σύγχρονης διατροφής, ιδίως το κρέας, οι τηγανισμένες τροφές, τα ραφιναρισμένα έλαια και τα τρόφιμα που περιέχουν χημικά πρόσθετα, εξασθενούν το ήπαρ. Το αλκοόλ, ο καπνός και οι περιβαλλοντικοί ρύποι επιβαρύνουν με επιπρόσθετες εργασίες τις διακόσιες εξήντα γνωστές ηπατικές λειτουργίες.

Η χολή, υγρό το οποίο αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, λειτουργεί σαν μεταφορέας όλων των άχρηστων παραπροϊόντων του ηπατικού μεταβολισμού, συμπεριλαμβανομένου του πλεονάσματος χοληστερόλης. Συν τοις άλλοις, είναι απαραίτητη για τη σωστή πέψη και αφομοίωση των λιπών. Αν η δίαιτα του ατόμου είναι χαμηλή σε ίνες και μέταλλα, και πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ο οργανισμός αποκτά την τάση να παράγει μάζες στερεών ουσιών από στοιχεία της χολής. Αυτές οι μάζες καλούνται «χολόλιθοι». Ωστόσο, προτού σχηματιστούν χολόλιθοι, ενδέχεται να αποδυναμωθεί το ήπαρ εξαιτίας της μερικής απόφραξης της χολικής ροής. Καθώς το ήπαρ περιέρχεται σε συμφόρηση, ενδέχεται να εμφανιστούν συμπτώματα όπως τα δερματολογικά προβλήματα, η ασθενής όραση, η τριχόπτωση και οι αιμορροΐδες.

Για να αποκατασταθεί η υγεία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, πρέπει να αποτοξινωθούν και να αποσυμφορηθούν. Η γνωστή ηπατική αποτοξίνωση που βασίζεται σε πρόσληψη ελαίων αποτελεί μια ακραία μέθοδο, η οποία μπορεί να προκαλέσει αδιαθεσία και δυσφορία. Εμείς, στο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο, συνιστούμε μια πιο αργή και ασφαλή μέθοδο, η οποία βασίζεται στη σταθερή πρόσληψη μέτριων ποσοτήτων των παρακάτω χυμών:

• Χυμός σιταρόχορτου. Είναι το χλωροφυλλούχο εκχύλισμα των επί επτά ημέρες βλαστημένων κόκκων σίτου. Είναι πλούσιος σε μαγνήσιο, ένζυμα, χλωροφυλλούχες πρωτεΐνες, ενώ περιέχει υψηλή ποσότητα πολλών βιταμινών και μετάλλων

• Πράσινα ροφήματα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και χλωροφυλλούχες πρωτεΐνες. Παρασκευάζονται από φύτρα, πράσινα σαλατικά, λαχανικά και (προαιρετικά) μικρή ποσότητα χυμό ξινολάχανου.

• Ο χυμός λεμονιού αποτελεί γνωστό καθαριστικό παράγοντα. Περιέχει κιτρικό οξύ και άλλα οξέα, τα οποία έχουν αντισηπτική δράση.

• Ο χυμός καρότου είναι πλούσιος σε προβιταμίνη Α. Έχει ευεργετική επίδραση στο ήπαρ, ενώ διεγείρει και την κυκλοφορία της χολής.

• Ο χυμός παντζαριού είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C, Β και Β , καθώς και σε φολικό οξύ και μέταλλα όπως το νάτριο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο φώσφορος και το κάλιο, ενώ ενισχύει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, του ήπατος και των νεφρών. Να λαμβάνεται αργά και με μικρές γουλιές, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις.

• Ο χυμός μήλου, καθώς και ο φρέσκος μηλίτης, είναι πλούσιος σε μηλικό οξύ, πηκτίνες και ένζυμα, τα οποία διεγείρουν τη λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.

Οι χυμοί είναι προτιμότερο να λαμβάνονται είτε το πρωί, αμέσως μετά την έγερση, είτε τριάντα λεπτά πριν από τα γεύματα, σαν κοκτέιλ. Από τους παραπάνω πέντε χυμούς, την πιο αποτοξινωτική δράση έχουν ο χυμός σιταρόχορτου και παντζαριού. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται αργά και με μικρές γουλιές. Τα πράσινα ροφήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αφού περιέχουν συστατικά όλων των υπόλοιπων χυμών.

Αν ο αρχάριος παρατηρήσει διάρροια ή ήπια ναυτία, θα πρέπει είτε να ξεκινήσει με μικρά βήματα την κατανάλωση χυμών είτε να αραιώνει τους χυμούς με νερό σε αναλογία 50-50. Οι αντιδράσεις στους χυμούς είναι σπάνιο φαινόμενο. Ωστόσο, αν προκύψουν, ελαττώστε την ποσότητα χυμών που λαμβάνετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε