, , ,

Υπολογισμός θερμίδων vs Υγιεινή Διατροφή: Τι είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους;

Θα το έχετε ακούσει ξανά και ξανά. Η απώλεια βάρους είναι επιτυχημένη μόνο αν υπολογίζετε με ακρίβεια τις θερμίδες και όσο είστε φειδωλοί με

Υπολογισμός θερμίδων vs Υγιεινή Διατροφή: Τι είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους;

Θα το έχετε ακούσει ξανά και ξανά. Η απώλεια βάρους είναι επιτυχημένη μόνο αν υπολογίζετε με ακρίβεια τις θερμίδες και όσο είστε φειδωλοί με αυτές, θα χάνετε βάρος αποτελεσματικά. Αν και αυτό ισχύει έως έναν βαθμό, πόσοι από εμάς μπορούν να διατηρήσουν έναν τρόπο ζωής υπολογισμού θερμίδων ή πόσο χρόνο και προσπάθεια χρειάζεται μέχρι τελικά να καταφέρουμε να φάμε και να έχουμε υπολογίσει σωστά το περιεχόμενο του πιάτου μας;

Όμως, ακόμα κι αν καταφέρετε να υπολογίζετε συνεχώς τις θερμίδες, αυτή η πρακτική δεν έχει αντίκτυπο στη συνολική σας υγεία. Η συνολική υγεία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας απώλειας βάρους. Αυτό το τελευταίο δεν το πετυχαίνει ο υπολογισμός των θερμίδων, αλλά η ισορροπημένη διατροφή.

Advertisment

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η πιο υγιεινή διατροφή: Η χορτοφαγική ή η μεσογειακή;

Σύμφωνα με άρθρο των The New York Times, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε υγιεινά, χωρίς να ανησυχούν για τις θερμίδες ή για τον περιορισμό των μερίδων φαγητού, μπορούσαν να χάσουν σημαντικές ποσότητες βάρους με τον καιρό.

Έχει μεγαλύτερη σημασία η ποιότητα λοιπόν των θερμίδων που λαμβάνετε ημερησίως παρά η ποσότητά τους. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να καταναλώνετε καθημερινά 2.000 θερμίδες και να είστε υγιείς, αλλά και να επιβαρύνετε την υγεία σας. Η διαφορά έγκειται στην προέλευση των θερμίδων αυτών.

Advertisment

Αν προέρχονται από λαχανικά και φρούτα, από άπαχο κρέας, ψάρι, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, τότε έχετε περισσότερε πιθανότητες να χάσετε περιττό βάρος. Αν αντιθέτως είναι 2.000 θερμίδες, αλλά προέρχονται αποκλειστικά από επεξεργασμένες, έτοιμες τροφές με τεχνητές ουσίες, κρυμμένη ζάχαρη και αλάτι, τότε όχι μόνο δεν θα καταφέρνετε να διατηρείτε το επιθυμητό βάρος, αλλά θα επιβαρύνετε μακροπρόθεσμα την υγεία σας.

Μια άλλη διαφορά εξίσου σημαντική είναι η παροχή ενέργειας στον οργανισμό μας. Η πρώτη κατηγορία τροφίμων μπορεί να σας κρατήσει δραστήριους και παράλληλα να βοηθά στη μείωση βάρους, ενώ η δεύτερη σας στερεί ώρες δημιουργικότητας και παραγωγικότητας και παράλληλα δεν βοηθά στη μείωση του βλαβερού λίπους.

[toggle title="Πηγές"]

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673150?redirect=true

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση