, , , , ,

Καρδιολόγος συστήνει 6 τεχνικές αντιμετώπισης άγχους

Άρθρο του δρος Joel Kahn Για πολλούς καρδιοπαθείς το άγχος αποτελεί μια αλήθεια που αποφεύγουν όταν συζητάμε τον λόγο που δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν

Άρθρο του δρος Joel Kahn

Για πολλούς καρδιοπαθείς το άγχος αποτελεί μια αλήθεια που αποφεύγουν όταν συζητάμε τον λόγο που δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους για σωστή άσκηση, διατροφή, διακοπή καπνίσματος και καλό ύπνο. Οι γιατροί συνήθως δεν γνωρίζουν πώς να συμβουλεύουν τους άλλους σχετικά με τις τεχνικές διαχείρισης του στρες και μπορεί ακόμα και οι ίδιοι να μην είναι σε θέση να το αντιμετωπίζουν καλύτερα από τους άλλους.

Advertisment

Μόλις ολοκλήρωσα μια σειρά διαλέξεων με θέμα τη διαχείριση του στρες και παρακάτω δίνω μερικές συμβουλές ελπίζοντας ότι θα καταφέρω να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους.

1. Προσαρμογόνα

Όταν συζητώ με τους ασθενείς μου σχετικά με το στρες, ξεκινώ περιγράφοντας τα προσαρμογόνα ή βότανα που είναι χρήσιμα στη σταθεροποίηση του οργανισμού και τη μείωση του άγχους και του στρες. Το κάνω αυτό γιατί πολλοί από αυτούς ήδη χρησιμοποιούν χάπια – συνήθως βενζοδιαζεπίνες όπως το Xanax και το Ativan – και στόχος μου είναι να τους βοηθήσω να τα κόψουν.

Advertisment

Η αντικατάσταση ενός χαπιού με κάποιο άλλο είναι κάτι που οι περισσότεροι ασθενείς δέχονται πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη τεχνική. Υπήρξαν θετικά αποτελέσματα σε πολλούς ασθενείς στους οποίους χορήγησα L-θεανίνη των 200 mg 2 φορές την ημέρα και ασβαγκάντα των 500 mg 2 φορές την ημέρα, συνήθως μαζί. Ακόμα και οι ηλικιωμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι νιώθουν λιγότερο και πιο δημιουργικό άγχος. Η Ροδιόλα είναι ένα άλλο προσαρμογόνο που έχει ήδη μελετηθεί σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και είναι ωφέλιμο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους. Προσωπικά συστήνω λήψη 100 mg την ημέρα.

Διαβάστε: Ροδιόλα: Ένα πολύ ισχυρό αντικαταθλιπτικό βότανο

2. Ασκήσεις αναπνοής

Υπάρχουν πολλές μορφές ασκήσεων αναπνοής, αλλά συνήθως μαθαίνω στους ασθενείς μου την πρακτική 4-7-8 στο γραφείο μου μέσα σε λίγα λεπτά. Τους δείχνω ένα βίντεο που έχει φτιαχτεί για παιδιά, τους ζητώ να την εφαρμόσουν στο σπίτι και να την χρησιμοποιούν καθημερινά:

3. Διαλογισμός

Η εκμάθηση διαλογισμού αποτελεί μια πιο μακροχρόνια διαδικασία σε σύγκριση με τις 2 πρώτες τεχνικές, αλλά έχει αποδειχτεί ότι ωφελεί τους ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να διδάσκεται συστηματικά. Τους συμβουλεύω να μελετήσουν τη μέθοδο διαλογισμού Kirtan Kriya που διδάσκεται από τον δρα Khalsa επειδή διαρκεί μόνο 12 λεπτά και έχει αποδειχτεί ότι είναι ωφέλιμη από έρευνες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Όταν τους ενημερώνω ότι με αυτό τον τρόπο επιβραδύνεται η γήρανση και βελτιώνεται η μνήμη τους ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και το άγχος τους, δείχνουν μεγάλη προθυμία να την εφαρμόσουν.

Διαβάστε δεκάδες άρθρα για τα οφέλη του διαλογισμού

4. Πρόγραμμα HeartMath

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό πρόγραμμα που εστιάζει στην αναπνοή και τα θετικά συναισθήματα προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Απαιτεί την αγορά ενός καλωδίου που τοποθετείται στον λοβό του αυτιού και συνδέεται με ένα κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ ή υπολογιστή. Το συστήνω στους ασθενείς μου επειδή μοιάζει με παιχνίδι, είναι εύκολο να το μάθουν και υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που έχουν δείξει μείωση της αρτηριακής πίεσης, χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, βελτίωση της μνήμης και καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Διαβάστε:  Η τεχνική “Ακούγοντας την Καρδιά” από το Ινστιτούτο Αριθμητικής της Καρδιάς (HeartMath Institute)

5. Γιόγκα

Κατά καιρούς έχουν μελετηθεί διάφορες μορφές γιόγκα για πολλές σοβαρές διαταραχές άγχους, καρκίνο, μετατραυματική διαταραχή και εθισμούς κι έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές ακόμη και όταν δοκιμάστηκαν σε μελέτες με αυστηρό επιστημονικό σχεδιασμό. Η γιόγκα μπορεί να προσαρμοστεί και για πιο ηλικιωμένα άτομα με τη χρήση μόνο μιας καρέκλας. Οι ασκήσεις αυτές προσφέρουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα ενώ παράλληλα ωφελούν την καρδιά.

Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη της Γιόγκα

6. Μασάζ

Οι ασθενείς μου με ρωτούν αν το μασάζ είναι αποτελεσματικό και ενθουσιάζονται όταν τους λέω ότι τα ιατρικά του οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του στρες.

Μπορούν οι παραπάνω 6 συμβουλές να βοηθήσουν όλους τους ασθενείς; Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν αυτές τις πρακτικές και άλλοι που δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, όπως τα αιθέρια έλαια, η μουσική, η σωστή διατροφή, η ορμονική ισορροπία καθώς και η βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος. Στους πολύ δύσπιστους ασθενείς συστήνω μια επίσκεψη σε ψυχιάτρους και συμβούλους ολιστικής προσέγγισης.

Συχνά διηγούμαι στους ασθενείς μου μια ιστορία για έναν άντρα που μιλά με έναν θρησκευτικό ηγέτη επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά ότι είναι απογοητευμένος από τις έγνοιες της ζωής. Έτσι, ο ηγέτης του πρότεινε να κάνουν μια βόλτα και σταμάτησε μπροστά από ένα νεκροταφείο. Ο άντρας τον ρώτησε γιατί σταμάτησαν εκεί και εκείνος απάντησε: «Εδώ βρίσκονται οι μόνοι άνθρωποι που δεν έχουν καμία ανησυχία και άγχος. Εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα».

*Ο Δρ Joel Kahn είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως σαμποτάρεις τον εαυτό σου χωρίς να το καταλαβαίνεις;
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
5 τρόποι να αλλάξετε την καθημερινότητά σας όταν η ζωή μοιάζει χωρίς νόημα
Μήπως έχετε μικροτραύματα; Πώς να τα αναγνωρίσετε και να τα θεραπεύσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση