, ,

Ο χυμός παντζαριού συνέβαλε στη νίκη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας….

Σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, το παντζάρι ωφελεί τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, αθλητές ποδοσφαιρικών ομάδων ισχυρίζονται

Σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, το παντζάρι ωφελεί τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, αθλητές ποδοσφαιρικών ομάδων ισχυρίζονται ότι βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις τους.

Πρόσφατα, η ποδοσφαιρική ομάδα του Πανεπιστημίου του Όμπερν αποκάλυψε τη συνήθεια των αθλητών να πίνουν χυμό παντζαριών πριν από κάθε παιχνίδι. Ο χυμός ίσως συνέβαλε στην πρόσφατη νίκη της ομάδας, ενώ ένας γιατρός που έχει μελετήσει το συμπλήρωμα για αρκετά χρόνια, αναφέρει ότι αυτό μπορεί πράγματι να ισχύει.

Ο David Poole, καθηγητής κινησιολογίας, φυσιολογίας και ανατομίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας δηλώνει τα εξής: «Η έρευνά μας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Physiology» το 2013, έδειξε ότι το νιτρικό άλας που βρίσκεται στο συμπυκνωμένο χυμό παντζαριών αυξάνει τη ροή του αίματος στους σκελετικούς μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης». Το περιοδικό «Physiology» θεωρείται ευρέως πρωτοπόρο στον τομέα του.

Η πιο πρόσφατη μελέτη των ερευνητών με τίτλο «Η πίεση του οξυγόνου στα μικρά αγγεία των μυών περιλαμβάνει διάφορους τύπους μυϊκών ινών: οι επιπτώσεις των συμπληρωμάτων νιτρικού άλατος» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nitric Oxide, Biology and Chemistry». Η εργασία αυτή θέτει τη βάση για τον τρόπο που ο χυμός παντζαριού μπορεί να ωφελήσει τους ποδοσφαιριστές αυξάνοντας τη ροή του αίματος κυρίως στις μυϊκές ίνες ταχείας συστολής, εκείνες δηλαδή που χρησιμοποιούνται για το έντονο τρέξιμο. Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον David Poole, τον Scott Ferguson, διδακτορικό φοιτητή ανατομίας και φυσιολογίας και τον Timothy Musch, καθηγητή κινησιολογίας, ανατομίας και φυσιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Εκτός από την αύξηση της αθλητικής απόδοσης, στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Poole συνεχίζει λέγοντας: «Να θυμάστε, υπάρχουν πολλές χιλιάδες ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτή τη θεραπεία. Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό, διότι ακόμη κι αν υπάρξει αύξηση του οξυγόνου μόνο κατά 10% υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν ασθενή που βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και έναν που μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει».

Τα οφέλη του παντζαριού προέρχονται από το νιτρικό άλας που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Η ποσότητα νιτρικού άλατος σε 70 ml χυμού παντζαριών είναι περίπου παρόμοια με την ποσότητα που βρίσκεται σε 100 γραμμάρια σπανάκι.

Ο Ferguson αναφέρει: «Όταν καταναλώνεται, το νιτρικό άλας μειώνεται στο στόμα από βακτήρια που υπάρχουν στον νιτρίτη. Όταν καταπίνουμε τον νιτρίτη στη συνέχεια μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό αγγειοδιασταλτικό. Το μονοξείδιο του αζώτου διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία όπως όταν ανοίγει μια βρύση και επιτρέπει στο αίμα να διοχετευτεί εκεί που χρειάζεται».

Η κατανάλωση χυμού παντζαριών οδηγεί σε υψηλότερη ροή αίματος στους σκελετικούς μυς σε ποσοστό 38% κατά τη διάρκεια της άσκησης και κυρίως στους μυς ταχείας συστολής που οξυγονώνονται λιγότερο.

«Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια ασθένεια στην οποία η παροχή οξυγόνου σε συγκεκριμένους ιστούς και ειδικά στους σκελετικούς μυς είναι μειωμένη εμποδίζοντας έτσι την επαρκή ικανότητα μετακίνησης χεριών ή ποδιών και τη σωματική δραστηριότητα. Η καλύτερη θεραπεία γι’ αυτούς τους ασθενείς είναι η κίνηση. Ωστόσο, αυτό συνήθως είναι δύσκολο. Η αύξηση της παροχής οξυγόνου σε συγκεκριμένους μυς με την κατανάλωση παντζαριών μπορεί να προσφέρει θεραπεία και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε