, , , , ,

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα θρεπτικά οφέλη αυτού του νόστιμου ξηρού καρπού

Tα αμύγδαλα υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων και εντοπίζονται περίπου το 1400 π.Χ., όταν αναφέρθηκαν στη Βίβλο. Αργότερα, αμυγδαλιές βρίσκουμε στη σύγχρονη Ισπανία, το Μαρόκο,

Αμύγδαλα: Ποια είναι τα θρεπτικά οφέλη αυτού του νόστιμου ξηρού καρπού

Tα αμύγδαλα υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων και εντοπίζονται περίπου το 1400 π.Χ., όταν αναφέρθηκαν στη Βίβλο. Αργότερα, αμυγδαλιές βρίσκουμε στη σύγχρονη Ισπανία, το Μαρόκο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Αν παρατηρούσατε ένα αμύγδαλο στο δέντρο, δεν θα έμοιαζε καθόλου με αυτό που βλέπετε στις σαλάτες και στα γλυκά σας. Τα αμύγδαλα έχουν ένα σκληρό, πράσινο κέλυφος, το οποίο ανοίγει ακριβώς πριν από τη συγκομιδή. Μετά τη συγκομιδή, ξηραίνονται και το κέλυφος αφαιρείται. Τότε παίρνουν την τελική μορφή, στην οποία τα βρίσκουμε στην αγορά.

Advertisment

Σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε αμύγδαλα σε διάφορες μορφές: ολόκληρα, χωρίς φλούδα, κομμένα σε ψίχα, ψιλοκομμένα ή ως αλεύρι αμυγδάλου, γάλα, πάστα ή λάδι. Κάθε ένα είναι μοναδικά νόστιμο από μόνο του, και όλες οι εκδοχές του μας κάνουν καλό.

Tα οφέλη των αμυγδάλων: Τι υποστηρίζουν οι έρευνες;

Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα αμύγδαλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την καρδιά σας σε φόρμα. Σε μια μικρή μελέτη που εξέτασε 48 υγιείς ενήλικες με υψηλή LDL («κακή») χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, η κατανάλωση 1,5 χούφτας αμυγδάλων την ημέρα για έξι εβδομάδες μείωσε τη χοληστερόλη LDL καθώς και το κοιλιακό λίπος σε σύγκριση με άτομα που λάμβαναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων από ένα muffin. (Οι δίαιτες και των δύο ομάδων περιείχαν την ίδια ποσότητα χοληστερόλης και κορεσμένου λίπους). Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση ενός σνακ με αμύγδαλα μπορεί να είναι μια έξυπνη κίνηση για την καρδιακή υγεία.

Βοηθούν στην πρόληψη κατά της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 ή κινδυνεύετε να εμφανίσετε, χρειάζεται να αλλάξετε τη διατροφή σας και να γνωρίζετε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε για να διαχειριστείτε καλύτερα το σάκχαρό σας.

Advertisment

Τα αμύγδαλα βρίσκονται στη λίστα με τις «καλές τροφές». Σε μια μελέτη, 65 ενήλικες με πρ0-διαβήτη ακολούθησαν μια δίαιτα 16 εβδομάδων σύμφωνα με την American Diabetes Association, στην οποία το 20% των θερμίδων προερχόταν από 2 χούφτες αμύγδαλα την ημέρα. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που δεν κατανάλωνε αυτούς τους ξηρούς καρπούς, εκείνοι που έτρωγαν αμύγδαλα βελτίωσαν την ευαισθησία τους στην ινσουλίνη και μείωσαν τη χοληστερόλη LDL.

Τι αναφέρει η επιστημονική κοινότητα για τον συνδυασμό αμυγδάλων και απώλειας βάρους;

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ήμασταν καχύποπτοι απέναντι στα αμύγδαλα – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υπήρχε η πεποίθηση ότι η κατανάλωση λιπαρών μας αυξάνει το βάρος. Τώρα γνωρίζουμε καλύτερα ότι τα αμύγδαλα (και άλλοι ξηροί καρποί) – τα οποία είναι πλούσια στο πολύτιμο τρίπτυχο φυτικές ίνες, λίπη και πρωτεΐνες – μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα.

Σε ένα πείραμα 86 ενήλικες μία από 2 επιλογές διατροφής για απώλεια βάρους: Στη μία, το 15 τοις εκατό των θερμίδων προερχόταν από αμύγδαλα και στην άλλη δεν υπήρχαν καθόλου ξηροί καρποί. (Και οι δύο ομάδες μείωσαν τις θερμίδες τους κατά 500 με την ιδέα να χάσουν βάρος). Οι άνθρωποι στην ομάδα αμυγδάλων έχασαν περισσότερο συνολικό σωματικό λίπος καθώς και λίπος στον κορμό τους και είδαν τη διαστολική αρτηριακή τους πίεση να μειώνεται.

Αν λοιπόν δεν προσθέτετε αμύγδαλα στη διατροφή σας επειδή ανησυχείτε για την αύξηση του βάρους, χρειάζεται να αναθεωρήσετε. Η έρευνα δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να καταναλώνουν καθημερινά αμύγδαλα, δεν επηρεάζεται το βάρος τους, αλλά το αντίθετο.

Μια τέτοια μελέτη ζήτησε από άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 να τρώνε 1 χούφτα αμύγδαλα με το πρωινό ή το μεσημεριανό τους γεύμα για τέσσερις εβδομάδες. (Η ομάδα ελέγχου δεν έτρωγε αμύγδαλα). Όχι μόνο η ομάδα αμυγδάλων παρουσίασε μειωμένο σάκχαρο στο αίμα, αλλά και τα αμύγδαλα μείωσαν την αίσθηση πείνας. Καθώς οι συμμετέχοντες προσάρμοζαν φυσικά το φαγητό που έτρωγαν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, το βάρος τους δεν αυξανόταν.

Πηγή:

Με πληροφορίες από everydayhealth.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση