Πως να φτιάξετε θεραπευτικό ξινολάχανο

Η παρακάτω συνταγή είναι από το βιβλίο της Ann Wigmore “Η Δίαιτα του Ιπποκράτη με συνταγές υγείας“ Το ξινολάχανο εκτός από τα προβιοτικά που

Η παρακάτω συνταγή είναι από το βιβλίο της Ann Wigmore “Η Δίαιτα του Ιπποκράτη με συνταγές υγείας

Το ξινολάχανο εκτός από τα προβιοτικά που περιέχει (lactobacillus και pediococcus) είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και πεπτικά ένζυμα. Το υγρό της ζύμωσης θεωρείται ότι θεραπεύει τόσο τη διάρροια όσο και τη δυσκοιλιότητα.

2 μεγάλα λάχανα (λευκά ή κόκκινα)
2 παντζάρια, καθαρισμένα και τριμμένα (προαιρετικό) 7 κεδρόμηλα, κονιορτοποιημένα (προαιρετικό)
4 κουταλάκια ερυθρά φύκια ή γουάκαμε, μουλιασμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικό)
1 κουταλάκι φύκι κόμπου σε σκόνη (προαιρετικό)
1 κουταλάκι αποξηραμένος άνηθος ή 2-3 κουταλάκια φρέσκος (προαιρετικό)

Ψιλοκόβουμε τα λάχανα και κρατάμε τα 2-3 εξωτερικά φύλλα. Τοποθετούμε το λάχανο, τα παντζάρια και τα υπόλοιπα υλικά σε μια μεγάλη λεκάνη (να γεμίσει μέχρι τη μέση). Κοπανίζουμε το μείγμα με ένα γουδοχέρι, ώσπου να πολτοποιηθεί. Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο το καλύτερο. Τοποθετούμε το κοπανισμένο μείγμα σε μια γυάλινη γαβάθα, μια λεκάνη ή ένα ανοξείδωτο σκεύος, και το καλύπτουμε πλήρως με τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που είχαμε κρατήσει στην αρχή. Τοποθετούμε ένα πιάτο και ένα τούβλο (ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο) πάνω από τα φύλλα. Έπειτα, καλύπτουμε όλο το σκεύος με μια πετσέτα ή ένα ύφασμα και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό σημείο. Το αφήνουμε για 6-7 ημέρες. Έπειτα από 7 ημέρες, αφαιρούμε το βαρύ αντικείμενο και πετάμε τα φύλλα. Αφαιρούμε τη μούχλα από τη στρώση στην επιφάνεια. Από κάτω θα βρούμε έτοιμο το φρέσκο, πεντανόστιμο ξινολάχανο. Τοποθετούμε το ξινολάχανο σε γυάλινα βάζα, τα οποία θα σφραγίσουμε με καπάκι. Το ξινολάχανο διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 εβδομάδες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε