, ,

Πραγματική Δίαιτα και Συνειδητό Αδυνάτισμα

Γράφει η Διατροφολόγος Ορσαλία Ψαρίδη Το σώμα, ο ναός αυτός της ψυχής, έχουν κάποιο ρόλο στη ζωή μας. Πρακτικό και Θεμελιώδη.Advertisment Είναι το μέσον μέσω

Γράφει η Διατροφολόγος Ορσαλία Ψαρίδη

Το σώμα, ο ναός αυτός της ψυχής, έχουν κάποιο ρόλο στη ζωή μας. Πρακτικό και Θεμελιώδη.

Advertisment

Είναι το μέσον μέσω του οποίου βιώνουμε την υλική πραγματικότητα. Ένα όχημα. Ένα εργαλείο. Είναι αυτό που μας προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι κάνουμε, κάθε ώρα, κάθε μέρα ,όλη τη ζωή. Είναι Τέλειο στη λειτουργία το. Ακόμη και το μικρότερο κυτταράκι έχει μια αποστολή. Οι βιοχημικές αντιδράσεις που καθημερινά συμβαίνουν εντός μας, τα όργανα, οι ιστοί, όλα, είναι ένα άψογο ενιαίο σύνολο.

Ευφυής Σχεδιασμός Ανώτερης Νοημοσύνης.

Το ένδυμα αυτό του ψυχισμού μας, ακολουθεί το ρεύμα των ψυχο-συναισθηματικών μας ωκεανών και καθρεφτίζει τη συναισθηματική περίοδο που διανύουμε η που κουβαλάμε σαν βαρύ φορτίο.
Παράλληλα, καταγράφει τα πάντα.
Έχει μνήμη. Μνήμες αιώνων.
Η αντίληψη και εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, ξεπηδάει από τα παιδικά μας χρόνια, το περιβάλλον μας και τις πληροφορίες τις οποίες έχουμε αποθηκεύσει. Η προσωπικότητά μας και οι πεποιθήσεις μας, η σχέση με τον εαυτό μας, η σχέση που έχουμε με τη ζωή, καθορίζουν τη σχέση που έχουμε με το σώμα μας. Ο τρόπος που το φροντίζουμε και το θρέφουμε, που το ακούμε και το τιμούμε, που του συμπεριφερόμαστε, ο τρόπος που προσπαθούμε να το αδυνατίσουμε και να το καθυποτάξουμε, καθρεφτίζει την προσωπική μας ιστορία ζωής.

Advertisment

Η “δίαιτα” κάποτε, ήταν έννοια πολύ ευρύτερη της σημερινής.

Δίαιτα σύμφωνα με τη αρχαία Ελληνική οπτική σήμαινε τρόπο ζωής,  συνήθειες, συμπεριφορά, ήθος και τρόπους, τα οποία εντέλει καθόριζαν μία στάση ζωής. Αυτήν της ακεραιότητας στην σκέψη, της καθαρότητας στον λόγο, της ακρίβειας στην πράξη.

Η “δίαιτα” εμπεριείχε την τροφή και το ποτό, την φυσική άσκηση, λουτρά και εντριβές, ηλιοθεραπεία, ύπνο, σεξουαλική πρακτική, ΄πάθη της ψυχής΄, σέβας προ το Θείο και τους Νόμους και εν τέλει τον τρόπο που ο άνθρωπος ζούσε και οδηγούσε τη ζωή του.

Σήμερα η δίαιτα έχει περιορισθεί να εννοεί ένα τρόπο η σύστημα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους. Στην πράξη αυτό σημαίνει απαγόρευση και αυστηρότητα, ακαμψία και στέρηση, νευρικότητα και δυσθυμία, απόδραση και ενοχή. Το μοντέλο που εφαρμόζεται απο την Δυτική Ιατρική προβλέπει σχεδιασμό διαιτολογίων για απώλεια βάρους που στηρίζονται στα χημικά-θρεπτικά συστατικά της τροφής  (Πρωτεϊνες, Υδατάνθρακες, Λίπη, Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία, Νερό,Θερμίδες). Αυστηρές στερητικές δίαιτες σε συνδυασμό με αμέτρητα θαυματουργά βοηθήματα, ταλαιπωρούν έως αρρωσταίνουν γυναίκες, άνδρες και παιδιά κάθε ηλικίας ,που μπαίνουν στο φαύλο εθιστικό κύκλο της δίαιτας. Οι ανάγκες του σώματος αγνοούνται, οι Κανόνες παραβιάζονται. Η αποξένωση απο το σώμα και τις ανάγκες του, η αποξένωση απο την τροφή οδηγούν σε βέβαιη αποτυχία.

Η δίαιτα όπως εννοείται και εφαρμόζεται σήμερα έχει μετατραπεί σε συλλογική διατροφική διαταραχή. Η τροφή μετατρέπεται σε εχθρό και το σώμα σ΄ένα μισητό,ανυπάκουο και δυσλειτουργικό εργαλείο.
Όταν σκέπτεσαι να χάσεις βάρος,  θα πρέπει κατ’ αρχήν να συζητήσεις ειλικρινά με τον εαυτό σου και να είσαι σίγουρη-ος οτι θέλεις (θέλεις πραγματικά;)να χάσεις βάρος, Να αναζητήσεις το κίνητρό σου. Εάν προχωρήσεις στην προσπάθεια, μην βλέπεις το όλο εγχείρημα σαν προσπάθεια, κουραστική και αναγκαστική – μία αγγαρεία.

Βλέπε την φροντίδα που δίνεις στο σώμα σου, μία πράξη κατανόησης και ευθυγράμμισης, μια αλλαγή στη σχέση με τον εαυτό σου, μια πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου.
Τα επιπλέον κιλά είναι ένα σύμπτωμα, και χρειάζεται να εξετάσεις την αιτία που το δημιούργησε. Δηλαδή να θυμηθείς τον λόγο, τη στιγμή της ζωής σου, που φόρεσες αυτά τα κιλά, λίγα η πολλά δεν έχει διαφορά.

Οι λόγοι μπορεί να είναι εξωτερικοί (κακή πληροφόρηση, φαρμακευτική αγωγή κ.α.) ή εσωτερικοί (οργανικοί παράγοντες και ασθένειες, άγνοια, ψυχολογικοί-συναισθηματικοί παράγοντες κ.α.).Το άρθρο αναφέρεται κυρίως στους εσωτερικούς λόγους.

Η αναγνώριση όλων των πλευρών του θέματος, χωρίς κριτική, σε συνδυασμό με την προσέγγιση του θέματος σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους, είναι ο υγιής τρόπος για το αδυνάτισμα.
Δεν είσαι μόνο το σώμα σου, αλλά είσαστε ένα.
Άκου στο σώμα σου, σου μιλάει.
Επικοινωνήστε και συνεννοηθείτε.
Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου μαζύ του.
Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με την τροφή.
Επίλεξε μεθόδους που σέβονται εσένα και το σώμα σου, λειτουργούν ως φορείς εναρμόνισης με το περιβάλλον και τη ζωή σου. Επίλεξε μεθόδους που αφυπνίζουν τις αισθήσεις, αφυπνίζουν το πνεύμα.
Όταν το αδυνάτισμα γίνεται συνειδητά, με σεβασμό και αγάπη, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, μεταμορφώνεται σε ένα εσωτερικό ταξίδι ίασης.

Δεν θέλει κόπο,θέλει τρόπο.

ΟΡΣΑΛΙΑ ΨΑΡΙΔΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ TCM

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση