Ψυχολογία εναντίον Οστεοπόρωσης

Καλύτερη οστική πυκνότητα έχουν οι γυναίκες που είναι ικανοποιημένες από την ζωή τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο από οστεοπόρωση, αποφαίνεται φινλανδική μελέτη που

Καλύτερη οστική πυκνότητα έχουν οι γυναίκες που είναι ικανοποιημένες από την ζωή τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο από οστεοπόρωση, αποφαίνεται φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας έρχεται να προστεθεί σε εκείνες τις μελέτες που έχουν συσχετίσει την ψυχική με τη σωματική υγεία και έχουν δείξει ότι το αίσθημα της δυστυχίας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες και για πρόωρο θάνατο.

Advertisment

Ο Δρ Ρίστο Χονκάνεν και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία για 2.167 γυναίκες, 60-70 ετών, που είχαν υποβληθεί σε έλεγχο για οστεοπόρωση, ενώ παράλληλα απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους. Ανάλογα με τις απαντήσεις, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: ικανοποιημένες, ενδιάμεση κατάσταση και ανικανοποίητες.

Σύμφωνα με τον ιατρικό έλεγχο, κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, η οστική πυκνότητα των γυναικών μειώθηκε 4% κατά μέσο όρο, όμως η διαφορά ανάμεσα στις ικανοποιημένες και στις ανικανοποίητες ήταν της τάξης του 52%. Οι αλλαγές που συνέβησαν στον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, επηρέασαν την υγεία των οστών: στις γυναίκες που (για διάφορους λόγους, όπως ένας θάνατος συγγενούς) η ευτυχία τους μειώθηκε, η οστική πυκνότητα εξασθένησε κατά 85%, σε σχέση με τις γυναίκες που συνέβη το αντίστροφο, δηλαδή βελτιώθηκε η ψυχική κατάστασή τους.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ικανοποίηση του κάθε ατόμου από την ζωή του είναι μεν ένας υποκειμενικός δείκτης της ψυχικής υγείας, αλλά μπορεί να αναδείξει ψυχικά προβλήματα που επηρεάζουν σημαντικά την σωματική του ευημερία.

Advertisment

Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι το χρόνιο στρες που σχετίζεται με την κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό, πράγμα που, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Επίσης, η συμπεριφορά ενός ατόμου με κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει την οστική κατάσταση, διότι είναι πιθανότερο να καπνίζει, να μην προσέχει τη διατροφή του και να μην γυμνάζεται.

Η οστεοπόρωση, ως γνωστόν, καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο σε κατάγματα, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές, ακόμη και μοιραίες, συνέπειες. Η οστική πυκνότητα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου σε άνδρες και γυναίκες, όμως οι τελευταίες κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή η εμμηνόπαυση συνιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνισή της. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ο εκ φύσεως αδύναμος σκελετός, το κάπνισμα, η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς επίσης ορισμένες ασθένειες και φάρμακα που έχουν παρενέργειες στα οστά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή – health.in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση