,

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του… χωρισμού

Ένας χωρισμός αναμφίβολα μας καταπονεί συναισθηματικά, όμως συχνά όταν πληγωνόμαστε μας κόβεται η όρεξη και χάνουμε τον ύπνο μας. Όταν χωρίζουμε, λοιπόν, δεν υποφέρει

Ένας χωρισμός αναμφίβολα μας καταπονεί συναισθηματικά, όμως συχνά όταν πληγωνόμαστε μας κόβεται η όρεξη και χάνουμε τον ύπνο μας.
Όταν χωρίζουμε, λοιπόν, δεν υποφέρει μόνο το συναίσθημά μας αλλά και το σώμα μας.
Οι γιατροί έχουν ομόφωνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ορμόνες του στρες που απελευθερώνονται όταν αποχωριζόμαστε το έτερόν μας ήμισυ απορρυθμίζουν τη λειτουργία των επιμέρους συστημάτων του οργανισμού μας και μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας.

1. Εγκέφαλος

Advertisment

Ενεργοποιείται το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου όπως και στην περίπτωση του εθισμού (στερητικό σύνδρομο). Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις αποδεικνύουν ότι η εγκεφαλική λειτουργία ενός χωρισμένου μοιάζει με την εγκεφαλική λειτουργία ενός τοξικομανούς εθισμένου στην κοκαΐνη. Η απώλεια που βιώνουμε μετά το χωρισμό μοιάζει επίσης με την απώλεια που βιώνουμε όταν πεθαίνει ένα αγαπημένο μας πρόσωπο (σοκ, άρνηση, θλίψη, θυμός, απόδοση ευθυνών, ενοχές, αδυναμία, φόβος για το μέλλον και μετά από όλα αυτά αποδοχή).

2. Μάτια

Η σύσταση των δακρύων στην περίπτωση στενοχώριας είναι διαφορετική. Τα δάκρυα αυτά είναι πιο αραιά και λιγότερο αλμυρά. Το ατελείωτο κλάμα κάνει τα μάτια να πρήζονται και να μοιάζουν κουρασμένα.

Advertisment

3. Πόνος στο στήθος

Μια μεγάλη στενοχώρια έχει σαν αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται τα ίδια νευρικά δίκτυα όπως όταν βιώνουμε σωματικό πόνο. Οι καρδιολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να χάσει κάποιος τη ζωή του από έμφραγμα εντός δύο εβδομάδων από το χωρισμό. Τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης και το έντονο στρες ευθύνονται στην περίπτωση αυτή για το έμφραγμα και τον αιφνίδιο θάνατο.

4. Στομάχι

Το στρες μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους και κυρίως στη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά. Επίσης, μας κάνει να λαχταράμε τη ζάχαρη και τα ανθυγιεινά λιπαρά, με αποτέλεσμα το άσκοπο τσιμπολόγημα.

5. Πόδια

Το στρες του χωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς σπασμούς και μουδιάσματα.

6. Επιδερμίδα

Το στρες και η καταθλιπτική διάθεση συνδέονται άμεσα με την κακή όψη της επιδερμίδας, όπως οι κρίσεις ψωρίασης, εκζέματος, αλωπεκίας και ακμής.

www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ifs-interview
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα
IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση