,

15 σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι να βρείτε το άλλο σας μισό

Άρθρο της προπονήτριας ζωής και συγγραφέως Amita Patel Όπως και οι περισσότεροι νέοι ενήλικες, έχω κι εγώ περάσει διαστήματα που μου άρεσε να είμαι

Άρθρο της προπονήτριας ζωής και συγγραφέως Amita Patel

Όπως και οι περισσότεροι νέοι ενήλικες, έχω κι εγώ περάσει διαστήματα που μου άρεσε να είμαι μόνη μου και διαστήματα που φερόμουν ανόητα. Υπήρξαν στιγμές που ήμουν τρελά ερωτευμένη και άλλες που απλώς έχανα τον έλεγχο. Ως άτομο εξαρτώμενο από τον σύντροφό του, είμαι ο τύπος της γυναίκας που παραμένει σε μια σχέση ακόμα και μετά το τέλος της.

Advertisment

Δεν είναι πάντα εύκολο να τερματίσουμε μια νοσηρή σχέση. Είναι απαραίτητο να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας που μας λέει ότι το να μείνουμε μόνοι θα μας οδηγήσει σε ηρεμία, ευτυχία και αγάπη προς τον εαυτό μας. Κατά καιρούς, η αυτοπεποίθησή μου αμφιταλαντευόταν. Εγώ όμως πάντα ήξερα κατά βάθος ότι αν από την πλευρά μου ήμουν εντάξει, θα μπορούσα τελικά να συναντήσω τον μεγάλο έρωτα. Εξάλλου, πρέπει να είσαι συναισθηματικά έξυπνος για να βρεις κάποιον.

Στην προσωπική μου πορεία – καθώς και στη δουλειά μου με τους πελάτες – διαπίστωσα ότι υπάρχουν 15 σημάδια που δείχνουν ότι είστε έτοιμοι για να συναντήσετε τον σωστό σύντροφο και να δημιουργήσετε μια ικανοποιητική σχέση:

1. Είστε ενήλικας

Advertisment

Το ότι είστε ενήλικας δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε τα πάντα οργανωμένα. Κάθε άλλο! Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζετε πως εσείς και μόνο εσείς είστε υπεύθυνοι για να φτιάξετε μια ζωή για την οποία θα έχετε τον πρώτο λόγο. Είτε πρόκειται να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας είτε μετανιώσετε για κάτι, ξέρετε να αναλαμβάνετε την προσωπική ευθύνη για τις ενέργειες και τη συμπεριφορά σας. Είστε σε θέση να προβληματιστείτε σχετικά με το παρελθόν, για τα θετικά και τα αρνητικά και ούτω καθεξής και να αναλάβετε δράση όσον αφορά το μέλλον σας.

2. Ξέρετε τι αναζητάτε σε έναν σύντροφο

Ακούγεται προφανές, αλλά οι άνθρωποι που δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν έχουν και συγκεχυμένη άποψη για το τι ζητούν από τους άλλους. Δεν χρειάζεται απλά να σκεφτείτε ότι θέλετε έναν σύντροφο που να είναι έξυπνος. Αντί γι’ αυτό, είναι καλό να ξέρετε τι σημαίνει αυτό, πχ: «θέλω έναν σύντροφο ο οποίος να ενημερώνεται για θέματα που τον / την ενδιαφέρουν». Να έχετε υπόψη ότι όταν ορίζετε τι είναι αυτό που θέλετε, θα το βρείτε.

3. Διαθέτετε υγιή εγωισμό

Ο εαυτός σας έχει πάντα προτεραιότητα. Η αντίληψη ότι πρέπει να τοποθετήσετε τον σύντροφό σας πάνω από τον εαυτό σας αποτελεί έναν μύθο. Αν κάνετε οτιδήποτε προκειμένου να φροντίζετε όλους τους άλλους, πιθανότατα θα καταλήξετε να νιώθετε πικραμένοι, άδειοι και αγανακτισμένοι. Η αγάπη για τον εαυτό σας δεν είναι κάτι εγωιστικό, είναι ο λόγος που θα προσελκύσετε κάποιον που θα θέλει να σας φροντίσει με τον σεβασμό που σας αξίζει. Μην διστάζετε λοιπόν, αποκτήστε λίγο εγωισμό!

4. Γνωρίζετε τον εαυτό σας

Εσείς ξέρετε τι σας κάνει χαρούμενους, τι σας εκνευρίζει κι ακόμα ότι, για παράδειγμα, το γάλα σόγιας σας κάνει κακό. Γιατί έχει σημασία αυτό; Διότι οι άνθρωποι με αυτογνωσία έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν τον σωστό σύντροφο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους καθώς και να ευτυχήσουν σε μια σχέση διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία και την προσωπική τους εξέλιξη.

5. Δεν ψάχνετε κάποιον με σκοπό να σας «διορθώσει»

Έχετε τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα χόμπι σας. Ίσως σας αρέσει το μαγείρεμα ή η συλλογή κόμικς. Όποια και αν είναι αυτά, έχετε μια ζωή που είναι δική σας ή όταν αισθάνεστε ότι κάτι σας λείπει αναλαμβάνετε δράση ώστε να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας. Δεν περιμένετε από τους γύρω σας να σας «σώσουν», επειδή μπορείτε οι ίδιοι να σώσετε τον εαυτό σας. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν περιμένετε από κάποιον να σας «διορθώσει» γιατί ξέρετε ότι δεν έχετε τέτοια ανάγκη.

6. Δεν προσπαθείτε να διορθώσετε κανέναν

Έχετε τη δική σας ιστορία ζωής όπως επίσης και ο σύντροφός σας. Αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο. Και ενώ θα ήταν καταπληκτικό να είχαμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τις ενοχλητικές συνήθειες των άλλων, εσείς ξέρετε να δέχεστε τους ανθρώπους γι’ αυτό που είναι και όχι για το ποιοί θα θέλατε να είναι. Η ικανότητά σας να συμβιβάζεστε ή να διακόπτετε δεσμούς δεν θα φέρει κοντά σας μόνο το σωστό άτομο αλλά θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε το λάθος άτομο.

7. Είστε συναισθηματικά και σωματικά διαθέσιμοι

Έχετε χώρο στη ζωή σας για έναν σύντροφο; Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει να κάνετε χώρο στη ντουλάπα σας. Αυτό σημαίνει να είστε πρόθυμοι και ικανοί να δώσετε και να πάρετε αγάπη. Σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να κλείσετε μια πόρτα πριν ανοίξετε μια άλλη. Με λίγα λόγια, σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να σταματήσετε τις περιπέτειες και να δεσμευτείτε. Οι καλοί σύντροφοι είναι εκείνοι που πραγματικά θέλουν να βρίσκονται σε μια σχέση.

8. Ξέρετε να ακούτε τους άλλους

Μπορείτε να ακούτε αυτά που σας λέει ο σύντροφός σας χωρίς ταυτόχρονα να σκέφτεστε πώς να αντικρούσετε τα λεγόμενά του. Μπορείτε να επιστρατεύσετε τον αυτοέλεγχό σας ώστε να μην διακόπτετε κάποιον προτού ολοκληρώσει μια πρόταση. Αυτό σημαίνει να έχετε τη δυνατότητα να ακούτε τους άλλους αλλά και να είστε παρόντες στη συζήτηση. Αν λοιπόν καταφέρετε να πάτε για φαγητό με κάποιον χωρίς να μπαίνετε ασταμάτητα στο Facebook, είστε ήδη καλύτεροι από την πλειοψηφία!

9. Επικοινωνείτε με αποτελεσματικό τρόπο

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην επικοινωνία και την παραγωγική επικοινωνία. Λέτε πώς αισθάνεστε χωρίς να παίζετε παιχνίδια ή να είστε παθητικοί κι επιθετικοί. Ξέρετε πώς να εκφράσετε αυτό που θέλετε και δεν μιλάτε διαρκώς για όσα δεν θέλετε. Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι λέγοντας «θα ήθελα να περνάμε περισσότερο χρόνο τους με τους γονείς μου», θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα από το αν πείτε «νομίζω ότι θα τρελαθώ αν πάμε πάλι για φαγητό με τη θεότρελη μητέρα σου».

10. Δεν πειράζει αν έχετε ελαττώματα (ακόμα κι αν αυτό δεν σας αρέσει)

Δεν μπορούμε πάντα να ενεργούμε και να φαινόμαστε τέλειοι συνεχώς. Είστε πρόθυμοι και ανοιχτοί στους άλλους, ευάλωτοι και μερικές φορές μπορεί να φέρεστε κάπως ανόητα. Δέχεστε ότι το να είστε ο εαυτός σας και να παίρνετε αγάπη θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από το να είστε κάποιος άλλος και να προσέχετε συνεχώς να μην κάνετε λάθη.

11. Γνωρίζετε την έννοια της ισότητας

Ξέρετε ότι δικαιοσύνη δεν σημαίνει πάντα οφθαλμόν αντί οφθαλμού. Η ισότητα σε μια σχέση δεν σημαίνει ότι θα μοιράζεστε τους λογαριασμούς. Σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να μοιράζεστε πράγματα κατά τη διάρκεια της σχέσης. Είναι πιθανότερο να βρείτε έναν καλό σύντροφο αν για παράδειγμα πείτε «θα πληρώσω εγώ αυτή τη φορά, εσύ την επόμενη», χωρίς φυσικά να νιώθετε την ανάγκη ή την επιθυμία να υπολογίζετε τα πάντα.

12. Σας αρέσει να κερδίζετε, αλλά δεν θα έρθει και το τέλος του κόσμου αν χάσετε

Να έχετε υπόψη ότι δεν χρειάζεται να αποδεικνύετε συνεχώς την αξία σας σε όλα.

13. Όταν συγκρούεστε δεν χρειάζεται να φτάνετε στα άκρα

Όταν συγκρούεστε με τους άλλους, παλεύετε για να προχωρήσετε μπροστά κι όχι για να κερδίσετε. Η εξεύρεση μιας λύσης είναι καλύτερη από ένα παιχνίδι εξουσίας ή μια ευκαιρία για εκδίκηση ανεξαρτήτως από το πόσο καλά νομίζετε ότι θα νιώσετε.

14. Ξέρετε να ζητάτε συγγνώμη

Μπορεί να μην σας αρέσει να ζητάτε συγγνώμη, αλλά ξέρετε πώς να το κάνετε. Δεν βρίσκετε δικαιολογίες ούτε προσπαθείτε να πείσετε τους άλλους να αναλάβουν εκείνοι την ευθύνη για τα δικά σας λάθη. Είστε ειλικρινείς και χωρίς δικαιολογίες. Στη συνέχεια, μαθαίνετε από αυτό. Δείτε επίσης και την άλλη πλευρά: θα καταφέρετε να συγχωρείτε τους άλλους όταν σας ζητούν συγγνώμη.

15. Καλλιεργείτε την έννοια της ευγνωμοσύνης

Ξέρετε να λέτε ευχαριστώ. Είστε ευγνώμονες για όλα αυτά που έχετε, όλα αυτά που είστε και όλα όσα οι άλλοι κάνουν για εσάς. Κανείς δεν θέλει έναν σύντροφο που τον θεωρούν δεδομένο.
Είτε είστε εργένηδες είτε όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέσετε τα πράγματα για να γνωρίσετε τον «σωστό» σύντροφο τη «σωστή» στιγμή. Μπορείτε να επικεντρωθείτε στο να τελειοποιήσετε αυτές τις ιδιότητες και θα είστε σε καλό δρόμο για να ενισχύσετε την τρέχουσα σχέση σας ή για να συναντήσετε κάποιον που σας αξίζει πραγματικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πενθώντας μία σχέση, πενθώντας για μία σχέση ή πενθώντας σε μία σχέση;
Οικογένεια... ένας θεσμός με πολλές δομές
Soft ghosting | Τι είναι και τα σημάδια για να καταλάβετε ότι το έχετε πάθει
Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση