,

Περιοριστικές πεποιθήσεις και αντίληψη

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μπορούν να μας εμποδίσουν σε πολλά πράγματα στην ζωή. Αλλά τις περισσότερες φορές αυτές οι πεποιθήσεις μας είναι αόρατες. Ελέγχουν μερικές

Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μπορούν να μας εμποδίσουν σε πολλά πράγματα στην ζωή. Αλλά τις περισσότερες φορές αυτές οι πεποιθήσεις μας είναι αόρατες. Ελέγχουν μερικές από τις σκέψεις μας και τις συμπεριφορές μας παρασκηνιακά και αυτό είναι αρκετό για να περιορίσει τα αποτελέσματά σε κάποιο τομέα της ζωής μας.

Για παράδειγμα, εάν έχουμε εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα λάθη και η αποτυχία είναι κακά, τότε θα αποφύγουμε πολλές μαθησιακές εμπειρίες που μπορεί να βοηθήσουν να αναπτυχθούμε, γιατί προκειμένου να αναπτύξουμε νέες ικανότητες πρέπει να είμαστε και πρόθυμοι να αποτύχουμε.

Advertisment

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι εάν έχουμε την πεποίθηση ότι η απόρριψη είναι ένα κακό πράγμα, θα αποφεύγουμε την προσέγγιση νέων ανθρώπων και με αυτό τον τρόπο θα χάσουμε ευκαιρίες για πολλές μελλοντικές υπέροχες σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

Από που προέρχονται αυτές οι πεποιθήσεις;

Πολλές περιοριστικές πεποιθήσεις εγκατασταθίστανται κατά την παιδική μας ηλικία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το συνήθες είναι ότι το μυαλό μας δημιούργησε κάποια στιγμή μια λανθασμένη γενίκοτητα σε κάτι που βασίστηκε σε ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή μας. ‘Εδωσε αμφίβολες σημασίες σε αυτά τα γεγονότα και αυτές οι ερμηνείες μας αποδυναμώνουν κάθε φορά που η πεποίθηση τίθεται σε λειτουργία. Ως αποτέλεσμα το μυαλό μας μας εμποδίζει από το να κάνουμε συγκεκριμένες πράξεις και δράσεις, έστω και εάν οι ενέργειες αυτές μπορεί να είναι λογικές και έξυπνες επιλογές.

Advertisment

Για να αφαιρέσετε μια τέτοια περιοριστική πεποίθηση, δεν αρκεί να την εντοπίσετε και να την αναγνωρίσετε μόνο. Μπορεί να γνωρίζετε κάποιες από αυτές τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας, αλλά η αντίληψη ότι τις έχετε δεν είναι υποχρεωτικά αρκετή να σας αποτρέψει από το να τις λειτουργείτε και να σταματήσετε να τις έχετε. Ίσως να έχετε αντιληφθεί ότι η απόρριψη δεν είναι και τόσο τρομερό πράγμα, αλλά το υποσυνειδητό σας να είναι ακόμα προγραμματισμένο να την αποφεύγει. Η αντίληψη είναι ένα σημαντικό μέρος της λύσης αλλά δεν είναι και η λύση. Η συνειδητοποίηση όμως αυτή είναι ένα πρώτο στάδιο για να αφαιρέσετε από την ζωή σας πεποιθήσεις που σας περιορίζουν.

en-gr.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση