,

Πώς να ενεργοποιήσετε τη δυναμική της δράσης σας

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Μαγνήτης της Καρδιάς», Εκδόσεις Λιβάνη 1. Πάρτε αποφάσειςAdvertisment Πάρτε πρώτα μια απόφαση: Σκοπεύετε στ’ αλήθεια να είστε ανοιχτοί για

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Μαγνήτης της Καρδιάς», Εκδόσεις Λιβάνη

1. Πάρτε αποφάσεις

Advertisment

Πάρτε πρώτα μια απόφαση: Σκοπεύετε στ’ αλήθεια να είστε ανοιχτοί για κάτι καινούριο; Να έρθει ό,τι είναι να έρθει; Θέλετε να ζήσετε την περιπέτεια, αυτό που πρόκειται να συμβεί σε έναν τομέα της ζωής σας -ή ακόμα και σε ολόκληρη τη ζωή σας- όταν θα πάψετε απλώς να συνεχίζετε να ζείτε στο παρελθόν σας; Ή όταν θα σταματήσετε να επαναλαμβάνετε κατά κάποιο τρόπο την ιστορία των γονιών σας ή να θέλετε να είστε το αντίθετο από αυτούς;

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια περιπέτεια, γιατί δεν είστε σε θέση να ξέρετε τι θα συμβεί. Αλλά να είστε σίγουροι ότι θα είναι κάτι καινούριο, εμψυχωτικό και ζωντανό. Αν σας έρθει αυθόρμητα η απάντηση, έχει καλώς. Αν είστε εκ φύσεως άνθρωπος που τα σκέφτεται όλα, πάλι έχει καλώς. Πάρτε το χρόνο σας. Σκεφτείτε και κυρίως «νιώστε» τα πάντα καλά. Η απάντηση στην ερώτηση αν θέλετε να είστε ανοιχτοί και διαθέσιμοι για κάτι πραγματικά καινούριο δεν έρχεται από το κεφάλι σας. Έρχεται από την καρδιά σας. Είναι θεμελιώδης και σας αλλάζει τη ζωή.

Αποφασίστε. Έτσι δίνετε ζωντάνια στη ζωή σας και ο μαγνήτης σας φορτίζεται με την επιθυμία σας για αλλαγή. Αν δεν αποφασίσετε εσείς, θα αποφασίσουν άλλοι για εσάς.

Advertisment

Παίρνετε μονίμως αποφάσεις. Ακόμα κι όταν πιστεύετε ότι σε μια δεδομένη περίσταση δεν έχετε πάρει μια απόφαση, ακόμα και τότε κάτι έχετε αποφασίσει: έχετε επιλέξει να μείνετε αδρανείς. Μη φοβάστε τις «λανθασμένες» αποφάσεις. Δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο αποφάσεις και γεγονότα και νέες αποφάσεις και άλλα γεγονότα.

2. Απελευθερωθείτε από παλιά βάρη

Αν έχετε πάρει την απόφαση σας, θέτετε το Σύμπαν σε κίνηση μέσα από τις πράξεις σας! Όπως έχετε δει στο μεταξύ, μπορεί το παρελθόν να αποτελέσει τροχοπέδη για το μαγνήτη σας. Γι’ αυτό, ιδού μερικές προτάσεις που αποδεδειγμένα θα σας βοηθήσουν να απελευθερωθείτε από το παρελθόν. Νιώστε και δοκιμάστε τι σας ταιριάζει.

– Αποκλείστε πραγματικά τις σχέσεις του παρελθόντος. Το σημαντικό είναι το εξής: κάντε το με τέτοιο τρόπο που να σας πλημμυρίζει αγάπη. Ο αποκλεισμός δε συνεπάγεται απαραίτητα να κόψετε κάθε επαφή. Σημαίνει να φτάσετε μέσα σας σε μια κατάσταση όπου δε θα υπάρχει πια πόνος. Θα θέλατε να πείτε κάτι που πάντοτε έμενε άρρητο; Κάντε το. Γράψτε ένα γράμμα ή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα. Δεν έχει σημασία πόσο πίσω ανατρέχετε. Το κάνετε για τον εαυτό σας, όχι για τον άλλο.

– Ανακαλύψτε πώς νιώθετε όταν αποχωρίζεστε φωτογραφίες που κάθε φορά ξαναζωντανεύουν το παρελθόν σας. Κάποιοι άνθρωποι αρχειοθετούν το παρελθόν τους. Αυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, αλλά εξαρτάται από το τι συναισθήματα προκαλούνται μέσα σας. Αν σας φαίνεται πολύ μεγάλο το βήμα, ξεκινήστε με μια φωτογραφία και νιώστε τι θα συμβεί μέσα σας όταν θα απαλλαχτείτε από αυτήν.

– Παρατηρήστε τις ιδιωτικές επαφές σας. Τι είδους σχέσεις υπάρχουν ήδη και ποιες είναι σε εξέλιξη; Με ποιον συναντιέστε κατά βάση για να θυμάστε τα παλιά και με ποιον υπάρχει ένα αίσθημα κινητικότητας; Με ποιους προκύπτει κάτι καινούριο; Μήπως θα θέλατε να δοκιμάσετε να δείτε πώς θα νιώσετε αν καταμερίσετε διαφορετικά το χρόνο σας;

– Αναζητήστε περιστάσεις όπου μπορείτε να αποκτήσετε νέα οπτική γωνία για τη ζωή. Αν έχετε πολύ περιορισμένη ελευθερία, δείτε πώς θα νιώσετε αν μετατοπίσετε για λίγο τις δυσκολίες. Ίσως μέσα από τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία να μάθετε καινούρια πράγματα για τον εαυτό σας και τη ζωή σας. Ίσως εδώ να βρείτε επιπλέον πληρότητα και νόημα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να κάνετε καινούριες γνωριμίες.

3. Νιώστε. Και πείτε ευχαριστώ

Σε ό,τι κι αν ποθείτε ως σημαντικό στόχο… Κοιτάξτε γύρω σας και ανακαλύψτε ότι ήδη είναι «εν μέρει» δεδομένος. Τώρα μπορείτε να το νιώσετε και να ρυθμίσετε αναλόγως το μαγνήτη σας. Προσθέστε σε αυτά που νιώθετε και το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης για όλα όσα έχετε ήδη και ο μαγνήτης σας θα αλλάξει αμέσως τη δράση του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση