Η βαριάς μορφής κατάθλιψη (κλινική περίπτωση) συνδέεται με ένα ποσοστό της τάξης του 30% στην αύξηση της φλεγμονής του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Psychiatry.

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια μόλυνση ή ασθένεια. Το σώμα χρησιμοποιεί συχνά τη φλεγμονή για να προστατεύσει τον εαυτό του. Όπως όταν ένας αστράγαλος παθαίνει διάστρεμμα και δημιουργείται φλεγμονή, η ίδια αρχή ισχύει επίσης και στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η υπερβολική φλεγμονή είναι άχρηστη και μπορεί να αποδειχτεί και επιζήμια.

Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε μερικά καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως η μειωμένη διάθεση, η απώλεια της όρεξης και η μειωμένη ικανότητα του ατόμου να κοιμηθεί.

Ερευνητές από το Κέντρο Εθισμού και Πνευματικής Υγείας στο ερευνητικό ινστιτούτο Campbell Family Mental Health του Τορόντο, χρησιμοποίησαν τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) για να σαρώσουν τους εγκεφάλους 20 ασθενών με κατάθλιψη και 20 υγιών συμμετεχόντων (ομάδα ελέγχου).

Οι επιστήμονες κατέγραψαν αναλυτικά την ενεργοποίηση των μικρογλοιακών κυττάρων -κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην φλεγμονώδη αντίδραση του εγκεφάλου.

biologikaorganikaproionta.com

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε