“Στο Πλαίσιο των Ομίλων-Μαθημάτων Επιλογής της Σχολής Μωραΐτη, τα παιδιά εδώ και 11 χρόνια παρακολουθούν με μεγάλη επιτυχία τον Όμιλο της κ.Δέσποινας Τσουκαλά, Εναλλακτικής Θεραπεύτριας, με μεγάλη εμπειρία στη Ρεφλεξολογία,το Shiatsu, το Reiki και πολλές άλλες Τεχνικές και Ενεργειακές Αγωγές.
Τα παιδιά μαθαίνουν για τη Βιοενέργεια, τη Δημιουργική και Θεραπευτική Αναπνοή, πρακτικές και τεχνικές για την αντιμετώπιση του άγχους στο σχολείο και στην καθημερινή ζωή.
Advertisment
Επίσης διδάσκονται τον τρόπο να χαλαρώνουν, να ηρεμούν, να συγκεντρώνονται, να σκέφτονται θετικά και να διαχειρίζονται το σχολικό άγχος.
Η Δέσποινα Τσουκαλά έχει οργανώσει διάφορα σεμινάρια, της ειδικότητάς της, για ενήλικες, στην Αθήνα, στην Επαρχία αλλά και στους εργαζόμενους της σχολής Μωραΐτη.
Ζητήσαμε από την κ.Τσουκαλά να μας παραχωρήσει μια μικρή συνέντευξη, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για αυτήν την πρωτοβουλία, που παρά τα 11 χρόνια λειτουργίας της, ίσως στους περισσότερους είναι άγνωστη.
Advertisment
Ε.Δ: Πόσο καιρό ασχολείστε με το τομέα των Εναλλακτικών Θεραπειών και τεχνικών και πόσο διδάσκετε το συγκεκριμένο όμιλο μαθημάτων στη σχολή Μωραΐτη;
Δ.Τ: Ασχολούμαι με τις Εναλλακτικές Θεραπείες από το 1994. Με σεμινάρια στην Αθήνα και στην Επαρχία, σε σχολεία αλλά και ιδιωτικά. Η Σχολή Μωραΐτη πρωτοτύπησε εδώ και 11 χρόνια με το μάθημα της Βιοενέργειας-Δημιουργικής Αναπνοής στους Ομίλους-Μαθήματα Επιλογής. Επίσης κάνω σεμινάρια κάθε χρόνο και στο προσωπικό της Σχολής και στους Εκπαιδευτικούς της.
Ε.Δ: Ποιες είναι οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει από την επικοινωνία με τα παιδιά;
Δ.Τ: Οι εμπειρίες είναι καταπληκτικές. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα, τα δέχονται και τα γνωρίζουν θα έλεγα…Έχουν ανάγκη από κάποιον, απλά να τους κάνει την αρχή…..να τους δείξει πώς να χαλαρώσουν σε ελάχιστο χρόνο, πώς να αλλάξουν την αρνητική τους σκέψη και συναίσθημα, πώς να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν τον συνάνθρωπό τους ….Την Άνοιξη πηγαίνουμε και κάνουμε μάθημα στα γύρω πάρκα, εκεί αρχίζουν να νιώθουν τη γη, να ακουμπούν και να αγκαλιάζουν τα δέντρα, αφήνουμε τα κινητά και χαλαρώνουμε στο γρασίδι ..Μετά, τα κάνουν δικά τους όλα αυτά και τα βιώνουν και στη ζωή τους.
Ε.Δ: Τα παιδιά έχουν παρατηρήσει αλλαγές στη ζωή τους και στις σχολικές επιδόσεις μέσα από αυτές τις μεθόδους;
Δ.Τ: Τα παιδιά, και όχι μόνο του Λυκείου βεβαίως, είναι μέσα στο άγχος, πονάει ο αυχένας, η μέση, η κοιλιά, μελαγχολούν, δεν τους αρέσει ο εαυτός τους..δυσκολεύονται στην αρχή να κάτσουν και κάτω…Σιγά σιγά όμως χαλαρώνουν..Χαίρονται που βγάζουν τα παπούτσια τους στην αίθουσα και κάθονται όπως θέλουν στα στρωματάκια…Και μετά, όλα αυτά τα μεταφέρουν και στην υπόλοιπη ζωή τους.
Κάποιες ανώνυμες μαρτυρίες τους που μου γράφουν κατά καιρούς:
Α.Π. Νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, θα μπορέσουν να κάνουν καλό στη συμπεριφορά μου…
Γ.Γ. Θέλω να είμαι ελεύθερος και σε αυτό το μάθημα το νιώθω..
Ο.Σ. Τους αγαπάω όλους ,εκτιμώ αυτά που κάνουμε κυρία..
Γ.Ε. Μ’ αρέσει που αποβάλλω το άγχος από τον οργανισμό μου..
Τ.Π. Έχω ένταση και μαζί σας έμαθα να ηρεμώ..
Χ.Μ. Μου αρέσουν οι ασκήσεις για την πλάτη, το κεφάλι και γενικά η χαλαρότης του μαθήματος. Στο τέλος η χαλάρωση με βοηθά να ξεχάσω για λίγο το άγχος μου..
Ρ.Κ. Ο Όμιλος αυτός ήταν μια διαφορετική εμπειρία για μένα καθώς ήταν η πρώτη μου επαφή με ασκήσεις αναπνοής. Αν και είχα αντίδραση στην αρχή, σταδιακά ο όμιλος με βοήθησε να χαλαρώνω πολύ τις Τετάρτες…μακάρι να τον είχαμε και άλλες μέρες..
Σ.Σ. Οι τεχνικές αναπνοής με βοήθησαν να ξεπεράσω πολλές φορές το άγχος και τον πανικό μου…Έχω φτάσει σε σημείο να βοηθάω τους δικούς μου όταν το χρειάζονται με αποτελεσματική κατάληξη..
Γ.Η. Χάρηκα πού μάθαμε τρόπους χαλάρωσης τους οποίους θα μπορούμε να τους εφαρμόσουμε και σε άλλους. Επίσης, προσπάθησα και βελτίωσα τη στάση του σώματός μου και χαίρομαι που στον Όμιλο πάντα κατάφερνα και καθόμουν ίσια..
Μ.Λ. Έμαθα τρόπους αναπνοής, ξεκούρασης, τεχνικές μασάζ…θα ήθελα όμως να είχαμε περισσότερο χρόνο χαλάρωσης..με αγχώνει το σχολικό..
Π.Κ. Πολύ ωραία περνάμε, πριν μέρες που είχα πονοκέφαλο έκανα τεχνικές και δεν πήρα Ντεπόν. Το ίδιο έκανα και στην αδελφή μου..
Ε.Δ: Πιστεύετε πως αυτό που γίνεται στη σχολή Μωραΐτη πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και να ενταχθεί πιο μαζικά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας; Κι αν ναι, πιστεύετε πως η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχθεί έναν τέτοιο τομέα μαθημάτων ως απαραίτητο εργαλείο για τους μαθητές και να το εντάξει στη Δημόσια Εκπαίδευση;
Δ.Τ: Η σχολή Μωραΐτη αγαπά τον μαθητή, τον νοιάζεται, τον φροντίζει και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχουν άλλα σχολεία που να μην μπορούν να εντάξουν και στο δικό τους πρόγραμμα παρόμοιο μάθημα..Ειδικά τώρα με όλες αυτές τις αλλαγές, τις δυσκολίες, την βία και την τρομοκρατία. Όσον αφορά για την ελληνική κοινωνία, είναι και δεν είναι έτοιμη. Αλλά δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή και να ακολουθήσουν και οι άλλοι.
Ευχαριστούμε την κ. Δέσποινα Τσουκαλά και της ευχόμαστε να συνεχίσει να διδάσκει τα παιδιά αυτά τα τόσο ενδιαφέροντα μαθήματα και να τους προσφέρει τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.