Πώς θα προστατεύσετε τη μέση σας όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα

Ο λάθος τρόπος που σηκώνουμε τα βαριά αντικείμενα είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης οσφυαλγίας. Ακολουθώντας τη σωστή τεχνική όταν σηκώνετε ένα βαρύ

Ο λάθος τρόπος που σηκώνουμε τα βαριά αντικείμενα είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες πρόκλησης οσφυαλγίας.

Ακολουθώντας τη σωστή τεχνική όταν σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο είστε ασφαλείς ότι η μέση σας δέχεται λιγότερη πίεση και άρα μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού και ανάπτυξης οσφυαλγίας.

Advertisment

Όταν λοιπόν είναι αναγκαίο να σηκώσετε κάτι βαρύ, πρέπει να φέρνετε το σώμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αντικείμενο που θέλετε να σηκώσετε, να ανοίγετε και να στερεώνετε καλά τα πόδια στο άνοιγμα των ώμων, να λυγίζετε τα γόνατα και χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ποδιών και των γλουτών να το σηκώνετε.

Καθ’ όλη τη διαδικασία πρέπει να διατηρείτε τον κορμό σε ευθεία θέση. Επίσης, πρέπει πάντα να μετακινείτε ολόκληρο το σώμα αντί να στρίβετε μόνο τη σπονδυλική σας στήλη.

Κάτι εξίσου σημαντικό όταν θέλετε να σηκώσετε κάτι, είναι να εξετάζετε προηγουμένως τις διαστάσεις, το σχήμα και το βάρος του αντικειμένου και να αποφασίζετε από πού θα το κρατήσετε και πού θα το ακουμπήσετε.

Advertisment

Στην περίπτωση που θέλετε να σηκώσετε βάρος πάνω από το ύψος του κεφαλιού σας, ανοίγετε τα πόδια, τοποθετώντας το ένα ελάχιστα πιο μπροστά από το άλλο.

Τέλος, δεν σηκώνετε ποτέ κάτι υπερβολικά βαρύ. Όταν αυτό είναι αναγκαίο, ζητάτε πάντα βοήθεια από κάποιον. Σε περίπτωση που το βάρος μπορεί να τμηματοποιηθεί, είναι προτιμότερο να μεταφερθεί σε μικρότερα και ελαφρύτερα κομμάτια παρά ολόκληρο, ακόμη και αν αυτό χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση