Όταν ένα άτομο βρίσκεται καθηλωμένο στο κρεβάτι ή σε αναπηρικό καροτσάκι για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω ασθενείας δημιουργούνται έλκη στο δέρμα που είναι κοινώς γνωστά ως κατακλίσεις. Αυτή η κατάσταση είναι αρκετά συχνή στους ηλικιωμένους, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν και σε άτομα που βρίσκονται σε κώμα ή σε ακινησία λόγω διάφορων προβλημάτων υγείας. Η ακινησία σε μία θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνει τη ροή του αίματος σε διάφορα σημεία του δέρματος προκαλώντας έτσι σοβαρές πληγές ή φουσκάλες.
Οι κατακλίσεις έχουν κόκκινο χρώμα στο αρχικό στάδιο και όσο περνάει ο καιρός αρχίζουν να γίνονται μοβ. Είναι σημαντικό να θεραπεύσετε αυτές τις πληγές όσο το δυνατόν νωρίτερα, αφού αν παραμεληθούν μπορεί να ανοίξουν. Μόλις ανοίξουν, ίσως προκληθεί μόλυνση που μπορεί να εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές των μυών του σώματος. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από κατακλίσεις είναι η μέση, οι γλουτοί, οι ωμοπλάτες, τα ισχία, οι φτέρνες, οι αρθρώσεις, τα πόδια, κλπ. Η Εναλλακτική Δράση συγέντρωσε κάποιες από τις καλύτερες προτεινόμενες θεραπείες που έχουν δημοσιευτεί και σας τις παρουσιάζει. Σε κάθε περίπτωση όμως, πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτές τις συνταγές, θα χρειαστεί να λάβετε τη γνώμη του επαγγελματία υγείας που παρακολουθεί τον άνθρωπό σας και έχει την κλινική του εικόνα.
Advertisment
Συμπτώματα:
Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσετε τις κατακλίσεις, και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε γρήγορα προτού χειροτερέψουν. Μερικά από τα συμπτώματα που θα πρέπει να κοιτάξετε είναι:
• Φαγούρα σε περιοχές του σώματος που βρίσκονται υπό συνεχή πίεση (2).
• Δερματικές βλάβες ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχουν κόκαλα, όπως οι αρθρώσεις (3).
• Το δέρμα που έχει κοκκινίσει δεν ασπρίζει όταν το πιέζετε.
• Υπάρχει μια αίσθηση αυξημένης θερμότητας κι ευαισθησίας στην περιοχή που παρουσιάζει κατακλίσεις.
• Οίδημα και σχηματισμός πύου, το οποίο έχει αποκρουστική μυρωδιά.
• Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις.
• Φουσκάλες και πληγές που συνήθως προκύπτουν σε προχωρημένο στάδιο.
Advertisment
Αυτά τα συμπτώματα, αφού τα εντοπίσετε, μπορείτε εύκολα να τα αντιμετωπίσετε για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Η φλεγμονή και η μόλυνση πρέπει να αποτραπούν, διότι αν εμφανιστούν οι ασθενείς υποφέρουν από έντονο πόνο. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξύνουν τις πληγές όταν έχουν φαγούρα, δεδομένου ότι μπορεί να επιδεινωθεί και να εξαπλωθεί η μόλυνση.
Πρόληψη ενάντια στις κατακλίσεις:
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι καλύτερο να θεραπεύσετε τις κατακλίσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα. Μπορείτε επίσης να τις αποτρέψετε φροντίζοντάς τις ενώ βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Μπορείτε να εμποδίσετε την εξέλιξή τους γυρίζοντας τον ασθενή όσο το δυνατόν συχνότερα έτσι ώστε το αίμα να κυκλοφορεί ομοιόμορφα σε όλα τα μέρη του σώματος (4). Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το δέρμα είναι πάντα καθαρό και στεγνό. Ένα μαλακό υλικό γεμίσματος στο κρεβάτι ή την αναπηρική καρέκλα του ασθενούς μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από την πίεση και να εμποδίσει τις κατακλίσεις.
Τα καλά νέα είναι ότι οι κατακλίσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσικό τρόπο με μια σειρά από σπιτικές θεραπείες. Δεν χρειάζονται φάρμακα ή δαπανηρές θεραπείες. Οι σπιτικές θεραπείες προτιμώνται από πολλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου ότι είναι ασφαλείς και δεν έχουν παρενέργειες.
Σας παραθέτουμε 18 από τις καλύτερες θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη θεραπεία των κατακλίσεων:
1. Αλόη βέρα:
Το ζελέ του διάσημου φυτού αποτελεί ένα θαυμάσιο φάρμακο για τις κατακλίσεις. Απλώστε το ζελέ στην πληγείσα περιοχή καθημερινά για να θεραπεύσετε τις πληγές και να διατηρήσετε το δέρμα απαλό και λείο. Επίσης, δροσίζει τις περιοχές που έχουν πληγεί παρέχοντας ανακούφιση από τον πόνο και τη φαγούρα.
2. Ζάχαρη και μέλι:
Μια άλλη πολύ αποτελεσματική θεραπεία είναι ένα μείγμα από ζάχαρη και μέλι. Εφαρμόστε το μείγμα στην πληγείσα περιοχή 2 φορές καθημερινά για να θεραπεύσετε τις πληγές γρήγορα. Το μείγμα επίσης απομακρύνει από τις πληγές οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μόλυνση.
3. Ρίζα κουρκούμης και φουντούκι:
Οι κατακλίσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν βάζοντας αυτό το μείγμα στην προσβληθείσα περιοχή από 2 έως 4 φορές την ημέρα. Προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο. Είναι ένα απλό σπιτικό γιατρικό που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίζουν φυσικά τα έλκη του δέρματος.
4. Βιταμίνη Ε:
Αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία για τις κατακλίσεις. Οι ειδικοί συστήνουν την εφαρμογή ελαίου βιταμίνης Ε στις περιοχές που έχουν πληγεί καθώς και σε ολόκληρο το σώμα. Εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο και τον κνησμό, κάνει το δέρμα λείο και απαλό.
5. Ισορροπημένη διατροφή:
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για τη θεραπεία των κατακλίσεων. Ένας ασθενής πρέπει να έχει καθημερινά μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες A, B, C, D και Ε. Ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη θεραπεία των πληγών. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς με κατακλίσεις να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
6. Βαζελίνη:
Πρόκειται για ένα παλαιό φάρμακο που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία των κατακλίσεων. Βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και θεραπεύει τις πληγές που προκαλούνται. Βάλτε αρκετή ποσότητα βαζελίνης σε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο και καλύψτε την περιοχή που υπάρχει η πληγή. Αυτό θα βοηθήσει τους ιστούς γύρω από την πληγή να αναγεννηθούν γρήγορα.
7. Γάλα μαγνησίας και ιώδιο:
Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για τη θεραπεία των κατακλίσεων και παρέχει γρήγορη επούλωση. Πρώτα, πρέπει να φτιάξετε ένα μείγμα από γάλα μαγνησίας και ιώδιο και στη συνέχεια αφήστε το στην άκρη για περίπου 30 λεπτά. Ύστερα, εφαρμόστε το στις πληγές κάθε λίγες ώρες σε καθημερινή βάση.
8. Μασάζ:
Ένα χαλαρωτικό μασάζ μπορεί να κάνει θαύματα στη θεραπεία των κατακλίσεων. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπει τη δημιουργία πληγών ενώ βοηθά και στην επούλωσή τους. Γι’ αυτό συνιστάται απαλό μασάζ καθημερινά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο καρύδας, έλαιο μουστάρδας, ελαιόλαδο, κ.λπ. Φροντίστε να μην ασκήσετε πίεση στις πληγές.
9. Απολυμαντικό σπρέι Lysol:
Αποτελεί μια πολύ καλή σπιτική μέθοδο για τη θεραπεία των κατακλίσεων. Οι πληγείσες περιοχές του σώματος πρέπει να ψεκάζονται με Lysol χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι ψεκασμού 2 ή 3 φορές την ημέρα. Έτσι, θα εξαλείψετε τα μικρόβια που προκαλούν μόλυνση και επίσης να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
10. Έλαιο βιταμίνης Ε και σκόνη υδραστίδας:
Αυτό το μείγμα είναι μια άλλη αποτελεσματική θεραπεία για τις κατακλίσεις. Οι αντισηπτικές ιδιότητες της υδραστίδας προλαμβάνουν τις μολύνσεις και επουλώνουν τις πληγές γρηγορότερα. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη υδραστίδας και το έλαιο από 2 κάψουλες βιταμίνης Ε. Αν το μείγμα είναι πάρα πολύ στεγνό, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και να το εφαρμόσετε στις πληγές 3 ή περισσότερες φορές καθημερινά.
11. Αποφυγή καπνίσματος:
Το κάπνισμα ξηραίνει το δέρμα και μειώνει την παροχή αίματος. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό για όσους είναι ακίνητοι να αποφεύγουν το κάπνισμα. Λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας του αίματος στο δέρμα ευνοείται η δημιουργία κατακλίσεων και επίσης επιβραδύνεται η διαδικασία επούλωσης.
12. Αποφυγή τσαγιού και καφέ:
Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και ο καφές, θα πρέπει να αποφεύγονται από όσους είναι κλινήρεις ή ακίνητοι, αφού έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τα τσιγάρα. Για να είναι σίγουρο ότι δεν θα δημιουργηθούν κατακλίσεις αλλά κι ότι θα επουλωθούν σωστά, είναι καλύτερα οι ασθενείς να αποφύγουν αυτά τα ροφήματα.
13. Γάλα παπάγιας:
Αυτή είναι άλλη μία καταπραϋντική θεραπεία για τις κατακλίσεις. Το γάλα παπάγιας βρίσκεται στον κορμό του δέντρου ή στο φρούτο ενώ είναι ακόμη άγουρο. Χρησιμοποιήστε ένα πανί εμποτισμένο στο γάλα και απλώστε το πάνω στις κατακλίσεις 3 φορές την ημέρα για να ανακουφίσετε τον ασθενή από τον πόνο και τον κνησμό. Επίσης, θα εμποδίσει την επιδείνωση των πληγών.
14. Σκόνη κουρκούμης:
Είναι μια συνηθισμένη σπιτική θεραπεία που χρησιμοποιείται για τις κατακλίσεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ψεκάσετε μια μικρή ποσότητα σκόνης κουρκούμης πάνω από την περιοχή με τις πληγές. Αυτό θα βοηθήσει στην απολύμανση του δέρματος και την πρόληψη εναντίον της λοίμωξης. Η κουρκούμη έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και γι’ αυτό αποτελεί σίγουρα πολύ καλή θεραπεία για τις δερματολογικές βλάβες και τις πληγές.
15. Σμύρνα και αμαμηλίδα:
Αυτή η θεραπεία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στις κατακλίσεις. Η αμαμηλίδα έχει στυπτικές ιδιότητες ενώ το μύρο δρα ως ρητίνη. Ο καθαρισμός των κατακλίσεων με ένα μείγμα από αυτά τα συστατικά 2 έως 4 φορές την ημέρα θα τις θεραπεύσει γρήγορα και θα εμποδίσει τη λοίμωξη.
16. Νερό:
Είναι σημαντικό οι ασθενείς με κατακλίσεις να πίνουν άφθονο νερό σε καθημερινή βάση διότι βοηθά να διατηρηθεί το δέρμα ενυδατωμένο και απαλό. Επίσης, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Οι ειδικοί συστήνουν 8 με 10 ποτήρια νερό την ημέρα για την πρόληψη και τη θεραπεία των κατακλίσεων.
17. Μέλι και παντζάρια:
Μπορείτε να εφαρμόσετε ένα μείγμα από μέλι και παντζάρια πάνω στις κατακλίσεις. Αναμείξτε τον χυμό από 3 παντζάρια και 2 κουταλιές της σούπας μέλι και εφαρμόστε το στο δέρμα με καθαρό βαμβάκι 2 έως 4 φορές την ημέρα για να θεραπεύσετε τις πληγές. Έχει κατευναστική επίδραση στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις κατακλίσεις.
18. Αλατόνερο:
Οι κατακλίσεις επουλώνονται γρηγορότερα με την εφαρμογή αλατόνερου. Βοηθά στη μείωση των περίσσιων υγρών στις πληγές και εξαλείφει τα νεκρά κύτταρα. Αποτρέπει επίσης τη φλεγμονή και τη μόλυνση. Βράστε 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό και αφήστε το να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, καθαρίστε και απολυμάνετε τις πληγές. Αφήστε την πληγείσα περιοχή να στεγνώσει καλά και στη συνέχεια καλύψτε τη με έναν επίδεσμο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αρκετές φορές την ημέρα για γρήγορα αποτελέσματα.
Προσοχή: Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις παρααπάνω συνταγές ζητήστε τη γνώμη του επαγγελματία υγείας που παρακολουθεί τον ασθενή