, ,

Σοφία – Δεξιότητα – Αρετή και εκπαίδευση σκύλων

Του Γιάννη Αραχωβίτη Σοφία, Δεξιότητα, Αρετή. Σοφία είναι το να ξέρεις τι να κάνεις, Δεξιότητα το να ξέρεις πως να κάνεις κάτι, και Αρετή

Του Γιάννη Αραχωβίτη

Σοφία, Δεξιότητα, Αρετή. Σοφία είναι το να ξέρεις τι να κάνεις, Δεξιότητα το να ξέρεις πως να κάνεις κάτι, και Αρετή το να το κάνεις.

Advertisment

Το παραπάνω τρίπτυχο έχει εφαρμογή στην εκπαίδευση σκύλων (όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις),

Σοφία είναι το να ξέρεις τι να επιλέξεις, ποιο “ευαγγέλιο” να ασπαστείς, τι εκπαιδευτική φιλοσοφία να εγκρίνεις. Είναι το να μπορείς να ξεχωρίσεις το σωστό από το λάθος, το ασφαλές από το επικίνδυνο, το ζωοφιλικό από το μη.

Να έχεις τα επιλεκτικά φίλτρα ώστε να δεις μέσα από την ημιμάθεια και την υπερπληροφόριση που συνήθως μπερδεύουν και παραπληροφορούν. Σοφία είναι το να αποφασίσεις να κάτσεις εγκαίρως στο θρανίο και να μάθεις, ώστε να μπορέσεις να καθοδηγήσεις σωστά το κουτάβι. Το να προλάβεις να μην αναπτυχθούν “κακές” συνήθειες. Το να το προετοιμάσεις για όλα τα πιθανά σενάρια για να ανταπεξέρχεται με άνεση στη συγκατοίκηση με τους ανθρώπους και το περιβάλλον της πόλης.

Advertisment

Δεξιότητα είναι η απόκτηση ικανοτήτων / τεχνικών για να μπορούμε να ξέρουμε πως να βοηθήσουμε το σκυλί μας. Είναι η απαραίτητη ικανότητα, η διαδρομή από τη γνώση , στο μπορώ και κάνω. Το να μπορείς να κάνεις πράγματα είναι κάτι που αποκτιέται μέσα από την πρακτική, την επανάληψη, την εμπειρία. Το πως θα κινηθούμε, το πότε, το πόσο, το γιατί κ.λ.π. είναι πράγματα που μας κάνουν ικανούς χειριστές / καθοδηγητές σκύλων. Πρέπει να αναπτύξουμε μέσα από την πράξη τους κώδικες επικοινωνίας και συνεργασίας με το σκυλί μας ώστε να καταλαβαινόμαστε.

Αρετή είναι το να κάνουμε τα σωστά πράγματα συνεχώς. Η επικοινωνία δεν είναι εύκολο πράγμα. Τα περισσότερα διαζύγια στους ανθρώπους γίνονται λόγω “έλλειψης επικοινωνίας”. Καταλαβαίνετε πόσο πιο δύσκολο είναι να συνεννοηθούμε με ένα “ζώο”. Για αυτό πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά, με γνώση, υπομονή, συνέπεια, μακροχρόνια. Η καθημερινή πράξη είναι αυτή που θα μετρήσει. Όσα βιβλία και αν διαβάζουμε, όσες ιστοσελίδες και να επισκεφτούμε, αν δεν μετατρέψουμε τη γνώση σε καθημερινή πράξη, το αποτέλεσμα θα είναι φτωχό μέχρι και απογοητευτικό. Και για αυτό θα φταίμε εμείς, όχι τα σκυλιά.

~

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση