,

Το τρίτο σκαλί της εργασίας και οι Γιαπωνέζοι

Γράφει η Μαρίνα Βογοπούλου Όλοι ξεκινάμε από τη Δουλειά. Αυτό είναι το πρώτο σκαλί: δουλεύουμε καθημερινά για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για

Γράφει η Μαρίνα Βογοπούλου

Όλοι ξεκινάμε από τη Δουλειά. Αυτό είναι το πρώτο σκαλί: δουλεύουμε καθημερινά για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Η δουλειά σε αυτό το σκαλί είναι αναγκαιότητα.

Advertisment

Πολλοί άνθρωποι μετά από κάποιο διάστημα και κυρίως μετά από σκέψη, θα ξεπεράσουν το σκαλί αυτό . Η δουλειά θα γίνει Καριέρα. Μέσα από την καθημερινότητα στη δουλειά, μέσα από τις συναντήσεις, τα ραντεβού, τον αυξημένο μισθό, θα νιώσουν ότι αξίζουν. Θα αισθανθούν σημαντικοί επειδή παίρνουν από τη δουλειά τους κάτι παραπάνω από χρήματα. Παίρνουν φήμη, παίρνουν προσοχή, παίρνουν θετικά σχόλια. Και για όσο καιρό παίρνουν κάτι, θα θέλουν να βρίσκονται στην εργασία αυτή. Εφόσον σταματήσουν να παίρνουν, στην ουσία σταματούν να δουλεύουν.

Όταν ήμουν μικρή είχα ακούσει μια ιστορία για τους Γιαπωνέζους που δούλευαν στις γραμμές παραγωγής αυτοκινητοβιομηχανιών. Έλεγαν ότι όταν οι εργάτες αυτοί βρίσκονταν στο δρόμο, εκεί που περπατούσαν, αν έβλεπαν ένα αυτοκίνητο της βιομηχανίας που δούλευαν σκονισμένο, πήγαιναν κοντά, έσκυβαν πάνω του και το καθάριζαν.

Αυτοί οι Γιαπωνέζοι εργάτες έχουν περάσει στο τρίτο σκαλί. Το τρίτο σκαλί είναι αυτό στο οποίο το μόνο που αισθάνεται κανείς για τη δουλειά είναι η αίσθηση του Σκοπού. Είναι αυτό που μας έλεγαν οι γονείς μας, ότι αν αγαπάμε αυτό που κάνουμε, θα το κάνουμε καλά. Είναι αυτό που λέει το πασίγνωστο ρητό που αποδίδεται στον Κομφούκιο: «Βρες τη δουλειά που αγαπάς και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα»

Advertisment

Αυτήν την αίσθηση του Σκοπού, μπορούμε να τη βιώσουμε σε οποιαδήποτε θέση και δουλειά. Δε χρειάζεται να ψάξει κανείς για τη δουλειά των ονείρων του ή να βρει το τέλειο επάγγελμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δει την καθημερινότητά του και να εξετάσει τι προσφέρει. Τι μπορεί να δώσει. Τι δίνει καθημερινά και σε ποιους.

Δίνει έμπνευση, δίνει χαρά, δίνει λύση, δίνει θάρρος, δίνει ασφάλεια, δίνει ενδιαφέρον, δίνει πρόοδο, δίνει εναλλακτική σκέψη, δίνει ταχύτητα; «Δίνω» είναι το κλειδί. Γιατί, Δίνω= Αγάπη. Κι αν «βρεις τη δουλειά που αγαπάς, δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα…»

Ανακαλύψτε τι είναι αυτό το μοναδικό που δίνετε κάθε μέρα στους γύρω σας, τι είναι αυτό το μοναδικό που κάνει τους άλλους να θέλουν να βρίσκονται κοντά σας και κάντε το βήμα στο τρίτο σκαλί μαζί με πολλούς επιτυχημένους επαγγελματίες που ξέρουν το μυστικό.

βογοπουλουΗ Μαρίνα Βογοπούλου είναι σύμβουλος καριέρας και personal branding. Λατρεύει να μοιράζεται στιγμές έμπνευσης και να δουλεύει με ανθρώπους που έχουν επιμονή και πίστη, με στόχο την ανακάλυψη του Σκοπού τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H 31χρονη γυναίκα με σύνδρομο Down που δημιούργησε τη δική της επιχείρηση με κουλουράκια
«Πωλητής για μία ώρα»: Οι καλλιτέχνες που στήριξαν το περιοδικό Σχεδία
Ζευγάρι νομάδων μελισσοκόμων ταξιδεύουν τα μελίσσια τους στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας
«Απλώς κάντε το»: Η συμβουλή ενός 94χρονου με φυσική κατάσταση εφήβου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση