,

Ντε Μπαλζάκ: Το «θέλω» μας καίει, το «μπορώ» μας καταστρέφει

Απόσπασμα από το βιβλίο του Honoré de Balzac, Το μαγικό δέρμα, εκδόσεις Ηριδανός ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕΡΩΣΩ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ένα μεγάλο μυστήριο της ανθρώπινης

Απόσπασμα από το βιβλίο του Honoré de Balzac, Το μαγικό δέρμα, εκδόσεις Ηριδανός

ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΝΕΡΩΣΩ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ένα μεγάλο μυστήριο της ανθρώπινης ζωής. Τον άνθρωπο τον εξαντλούν δύο πράξεις που εκπληρώνονται αυθόρμητα και στερεύουν τις πηγές της ύπαρξής του. Δύο ρήματα εκφράζουν όλες τις μορφές που παίρνουν αυτές οι δύο αιτίες του θανάτου: «θέλω» και «μπορώ». Ανάμεσα στα δύο αυτά όρια της ανθρώπινης δραστηριότητας υπάρχει μια άλλη διατύπωση απ’ την οποία κυριεύονται οι σοφοί, και που της χρωστάω την ευτυχία και τη μακροζωία μου.

Advertisment

ΤΟ «ΘΕΛΩ» ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ, ΤΟ «ΜΠΟΡΩ» ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ αλλά το «ξέρω» αφήνει τον αδύνατο οργανισμό μας σε μιαν αδιάκοπη κατάσταση γαλήνης. Έτσι, ο πόθος και η επιθυμία μου είναι μέσα μου νεκροί, σκοτωμένοι από τις σκέψεις. Η κίνηση και η δύναμη ρυθμίζονται από τη φυσική συμμετρία των οργάνων μου. Με δυο λόγια, έχω τοποθετήσει τη ζωή μου, όχι στην καρδιά που σπάει, όχι στα νεύρα που εξασθενίζουν, αλλά μέσα στο νου που δεν φθείρεται και που επιζεί πάνω απ’ όλα.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΣΕ ούτε το σώμα μου ούτε την ψυχή μου. Παρ’ όλα αυτά, έχω ιδεί όλον τον κόσμο. Τα πόδια μου έχουν περπατήσει τα πιο ψηλά βουνά της Ασίας και της Αμερικής, έμαθα όλες τις γλώσσες του κόσμου κι έχω ζήσει κάτω απ’ όλα τα καθεστώτα.

ΔΑΝΕΙΣΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΟΥ σ’ έναν Κινέζο παίρνοντας για ενέχυρο τον πατέρα του, κοιμήθηκα κάτω από την τέντα του Άραβα, εμπιστευμένος τον λόγο της τιμής του, υπόγραφα συμβόλαια σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κι άφησα άφοβα το χρυσάφι μου στα χωριά των αγρίων· μ’ έναν λόγο, πέτυχα τα πάντα γιατί ήξερα να περιφρονώ τα πάντα.

Advertisment

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ήταν να ιδώ. Το να βλέπεις, δεν είναι γνώση; Ω! η γνώση, νέε μου, δεν είναι μια πνευματική απόλαυση; Τι μένει από την υλική κατοχή ενός πράγματος; Μια ιδέα…

to23ogramma

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση