,

Μελέτη αποκαλύπτει ότι σκεφτόμαστε καλύτερα όταν στεκόμαστε όρθιοι

Μελέτη από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακαλύπτει ότι οι μαθητές που στέκονται όρθιοι σε ειδικά υπερυψωμένα θρανία είναι πιο προσεκτικοί

Μελέτη από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακαλύπτει ότι οι μαθητές που στέκονται όρθιοι σε ειδικά υπερυψωμένα θρανία είναι πιο προσεκτικοί παρά όταν κάθονται στα θρανία τους. Στην πραγματικότητα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν 12% μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε τάξεις όπου οι μαθητές ήταν όρθιοι, κάτι που ισοδυναμεί με επιπλέον 7 λεπτά διδασκαλίας για κάθε ώρα.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «International Journal of Health Promotion and Education» βασίστηκαν σε μια μελέτη σχεδόν 300 παιδιών από τη δεύτερα ως την τετάρτη τάξη που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Οι μετρήσεις έγιναν με βάση τη συμπεριφορά τους σε διάφορες ασκήσεις, όπως τις απαντήσεις σε ερωτήσεις, το σήκωμα του χεριού ή τη συμμετοχή τους στη συζήτηση, αλλά και με βάση άλλες συμπεριφορές, όπως η ομιλία χωρίς να έχει έρθει η σειρά τους.

Advertisment

Τα ειδικά υπερυψωμένα θρανία διαθέτουν ένα κοντινό κάθισμα που επιτρέπει στους μαθητές να καθίσουν ή να σταθούν κατά την κρίση τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας Mark Benden, ο οποίος είναι επαγγελματίας μηχανικός, αρχικά ενδιαφέρθηκε γι’ αυτά τα θρανία ως μέσον για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας και την ανακούφιση από την πίεση στη σπονδυλική στήλη που μπορεί να προκύψει από τα παραδοσιακά θρανία. Τα συμπεράσματα από την έρευνά του στον τομέα αυτό οδήγησαν στη δημιουργία της Stand2Learn™, μιας εταιρείας που κατασκευάζει τέτοιου είδους θρανία.

Προηγούμενες μελέτες του Benden έδειξαν ότι τα ειδικά υπερυψωμένα θρανία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της παχυσαρκίας, αφού οι μαθητές καίνε 15% περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τους μαθητές που κάθονται στα παραδοσιακά θρανία (25% για τα παχύσαρκα παιδιά), ενώ υπάρχουν ανεπίσημα στοιχεία ότι οδηγούν σε αυξημένη συμμετοχή στα μαθήματα. Η πιο πρόσφατη μελέτη ήταν η πρώτη που σχεδιάστηκε ειδικά για να εξεταστούν οι επιπτώσεις στη συμμετοχή στα μαθήματα.

Ο Benden ανέφερε ότι δεν ξαφνιάστηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, δεδομένου ότι η προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η σωματική δραστηριότητα, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στη γνωστική ικανότητα. «Τα ειδικά υπερυψωμένα θρανία μειώνουν τα προβλήματα συμπεριφοράς και αυξάνουν την προσοχή των μαθητών ή τη συμμετοχή τους στα μαθήματα παρέχοντας στους μαθητές μια διαφορετική μέθοδο για την εκτέλεση σχολικών ασκήσεων (όπως η όρθια στάση) η οποία σπάει τη μονοτονία της καθιστής στάσης», δηλώνει ο Benden.

Advertisment

Και προσθέτει: «Σημαντικές έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή στα μαθήματα είναι η πιο σημαντική επιδίωξη των μαθητών. Με απλά λόγια, σκεφτόμαστε καλύτερα όταν είμαστε όρθιοι απ’ ό,τι όταν καθόμαστε».

Το βασικό συμπέρασμα από την έρευνα αυτή είναι ότι οι σχολικές περιοχές που διαθέτουν τα ειδικά υπερυψωμένα θρανία στις τάξεις τους είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν 2 προβλήματα ταυτοχρόνως: τη σχολική επίδοση και την παιδική παχυσαρκία.

Άλλοι ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας που ασχολήθηκαν με τη μελέτη αυτή η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ήταν η Hongwei Zhao, καθηγήτρια επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η Jamilia Blake, επίκουρη καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και η Marianela Dornhecker, διδακτορική φοιτήτρια στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Η Monica Wendel, αναπληρώτρια Κοσμήτωρ στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, συνέβαλε επίσης στην έρευνα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων
ponos-epilogi
Γιορτάζουμε το καλοκαίρι με ένα βιβλίο δώρο σε όλους τους αναγνώστες μας
Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση