5 τρόποι με τους οποίους η Φύση μας διδάσκει να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση

Όταν χρειάζεστε λίγη ενθάρρυνση, στραφείτε προς τη Φύση η οποία θα σας βοηθήσει να μειώσετε το στρες και να γεμίσετε με δύναμη. Σας παραθέτουμε

Όταν χρειάζεστε λίγη ενθάρρυνση, στραφείτε προς τη Φύση η οποία θα σας βοηθήσει να μειώσετε το στρες και να γεμίσετε με δύναμη. Σας παραθέτουμε 5 τρόπους με τους οποίους η Φύση μας βοηθά να γίνουμε πιο δυνατοί και σίγουροι:

1. Σταθείτε στο ύψος σας κι αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είναι

Advertisment

Είστε μοναδικός άνθρωπος, όπως όλοι και όλα στη Φύση. Γι’ αυτό σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους θεωρώντας ότι είναι καλύτεροι από σας και μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας. Δεχτείτε ότι έχετε χαρίσματα και αδυναμίες – όπως όλοι – και συνειδητοποιείστε ότι διαθέτετε τα δικά σας μοναδικά δώρα που μπορείτε να προσφέρετε στον κόσμο. Ένα δέντρο θα επιθυμούσε ποτέ να είναι κάτι άλλο εκτός από αυτό που είναι; Αμφιβάλλω! Αν το έκανε, σίγουρα θα σπαταλούσε πολύτιμη ενέργεια.

Αν κάνετε διαρκώς σκέψεις αυτοκριτικής, δεν θα καταφέρετε να αναπτύξετε τις δυνατότητές σας. Σεβαστείτε λοιπόν τον εαυτό σας, αποδεχτείτε τον με τα ελαττώματά του και σταθείτε όρθιοι, όπως ένα δέντρο!

2. Αποκτήστε βαθιά και σταθερά θεμέλια

Advertisment

Για να κρατηθείτε δυνατοί και προσγειωμένοι, πρέπει να είστε όπως ένα δέντρο που έχει βαθιές ρίζες. Χωρίς αυτές, θα καταρρεύσετε εύκολα. Έτσι, μάθετε τι είναι αυτό που σας τρέφει και σας συντηρεί και ενσωματώστε το περισσότερο στη ζωή σας. Ίσως είναι η επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους ή με τη Φύση ή το διάβασμα. Ό,τι κι αν είναι, φροντίστε να το εξασκείτε περισσότερο!

Αν φροντίσετε σωστά τον εαυτό σας, θα αποκτήσετε δύναμη και υγεία. Θα εξελίξετε όλες τις εσωτερικές σας δυνατότητες που χρειάζεστε για να προχωρήσετε στη ζωή σας. Όσο περισσότερο αναπτύξετε την αυτοπεποίθησή σας, τόσο πιο υγιής θα γίνει και θα καταφέρετε στη συνέχεια να φτάνετε ολοένα και ψηλότερα.

3. Βάλτε στόχο να φτάσετε στον ουρανό και μερικές φορές τολμήστε να ρισκάρετε

Βάλτε στόχο τον ουρανό, όπως ακριβώς κάνουν και τα δέντρα! Απλώς να θυμάστε ότι η αυτοπεποίθηση δεν σχετίζεται με την ικανότητα να κάνετε κάτι – αφορά μια ρεαλιστική και ισορροπημένη προσέγγιση της ζωής. Ένα δέντρο μεγαλώνει προς τα πάνω χωρίς να θεωρεί ότι έχει φτερά για να πετάξει. Κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπη σπατάλη ενέργειας.

Γι’ αυτό λοιπόν βάλτε έναν εφικτό στόχο και στη συνέχεια δουλέψτε προς την κατεύθυνση αυτή βήμα προς βήμα. Θυμηθείτε επίσης ότι η αυτοπεποίθηση αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Σας βοηθά να δοκιμάσετε καινούρια πράγματα και μερικές φορές ακόμα και να ρισκάρετε. Ξεκινήστε με μικρά βήματα και στη συνέχεια επιδιώξτε πιο περίπλοκα πράγματα. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα αποκτήσετε μια αίσθηση κυριαρχίας, η οποία θα σας βοηθήσει να πιστέψετε στις ικανότητές σας. Θα μάθετε ότι έχετε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πρόκληση που θα σας φέρει η ζωή και θα νιώσετε δυνατοί!

4. Μάθετε να «λυγίζετε» όταν στη ζωή σας έρχονται θύελλες

Η ζωή μπορεί να γίνει απίστευτα δύσκολη. Οι θύελλες και οι δυσκολίες εμφανίζονται από το πουθενά και βάζουν σε δοκιμασία τις άμυνές σας αν δεν είστε προσεκτικοί. Όπως κάνουν και τα δέντρα, θα σας βοηθήσει το να παραμείνετε σταθεροί βαθιά μέσα σας ενώ ταυτοχρόνως θα επιτρέπετε στα εξωτερικά «κλαδιά» σας να λυγίσουν στον άνεμο. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα σπάσουν. Μπορεί να χάσετε μερικά κλαδιά, αλλά ο κορμός θα παραμείνει άθικτος.

Η ευελιξία είναι το κλειδί για να χειριστείτε τις θύελλες: επιτρέψετε στον εαυτό σας να συντονιστεί με τη ροή των πραγμάτων όταν είναι απαραίτητο. Ένα δέντρο δεν εναντιώνεται στην καταιγίδα, δέχεται ό,τι συμβαίνει ενώ παραμένει σταθερό και ευέλικτο. Δεν παίρνει τα πράγματα προσωπικά ούτε κολλάει στη σκέψη ότι η ζωή είναι άδικη.

5. Να ξέρετε ότι ακόμα και η ψηλότερη βελανιδιά προήλθε από ένα μικρό βελανίδι

Ίσως είναι εύκολο να χάσετε το θάρρος σας απ’ όσα έχετε να αντιμετωπίσετε. Στην αρχή, μια εργασία ή δραστηριότητα μπορεί να σας φαίνεται δύσκολη όταν τη σκέφτεστε, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να τη δείτε ολοκληρωμένη οριστικά. Η αυτοπεποίθησή σας μπορεί να παραπαίει. Σε τέτοιες στιγμές είναι καλό να θυμάστε ότι οι μεγάλες βελανιδιές προέρχονται από μικροσκοπικά βελανίδια. Αυτό θα αναπτερώσει τις ελπίδες σας. Σας υπενθυμίζω ότι πρέπει να καλλιεργήσετε την υπομονή σας. Όλοι διαθέτουν εκείνους τους μικροσκοπικούς σπόρους δυναμικού μέσα τους, γι’ αυτό λοιπόν ενθαρρύνετέ τους να ανθίσουν!

Μια Αμερικανική ινδιάνικη παροιμία λέει: «Να περπατάς με το κεφάλι ψηλά όπως τα δέντρα, να ζεις με δύναμη κι ένταση όπως τα βουνά, να είσαι πράος όπως το αεράκι την άνοιξη και να κρύβεις τη ζεστασιά του καλοκαιρινού ήλιου μέσα στην καρδιά σου ώστε το Μεγάλο Πνεύμα να είναι πάντα μαζί σου».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση