, , ,

Η καλή υγεία των παιδιών ξεκινά από τη σύλληψη

Ενώ όλοι μας πια ξέρουμε ότι η χρήση ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι βλαβερή για το έμβρυο και δημιουργεί

Ενώ όλοι μας πια ξέρουμε ότι η χρήση ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά) κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι βλαβερή για το έμβρυο και δημιουργεί μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες σε αυτό, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι η χρήση ουσιών πριν από τη σύλληψη μπορεί να επηρεάσει τη φυσική, τη ψυχολογική και τη νευρολογική υγεία των απογόνων τους. Και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που ξέρουν ότι αυτό ισχύει όχι μόνο για τις γυναίκες, μέλλουσες μαμάδες, αλλά και για τους άνδρες, μέλλοντες μπαμπάδες.

Η χρήση ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά) που κάνουν οι μέλλοντες μπαμπάδες πριν την σύλληψη σχετίζεται με φτωχά γεννητικά αποτελέσματα δηλαδή, με λιπόσαρκα νεογνά, με υπερκινητικά παιδιά, με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος από το σύνηθες, και με μειωμένη γνωστική ικανότητα. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί σε έρευνες που έχουν γίνει σε μέλλουσες μαμάδες που έκαναν χρήση ουσιών στην περίοδο πριν από την σύλληψη.

Advertisment

Αυτές οι έρευνες δείχνουν πως και οι άντρες και οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν υγιή παιδιά θα πρέπει να απέχουν από την χρήση ουσιών (τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά) την περίοδο που θέλουν να συλλάβουν. Η αποχή από τις ουσίες μετά τη σύλληψη δεν είναι αρκετή καθώς μέχρι η μητέρα να μάθει ότι είναι έγκυος, το μωρό έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζει και να αναπτύσσει τα βασικά όργανα του. Παρόλο που δεν έχουν γίνει ακόμα έρευνες για το πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το χρονικό διάστημα της αποχής, μια χρονική περίοδος τριών μηνών πριν την σύλληψη είναι μια καλή αρχή για να ετοιμαστεί το σώμα για μια υγιή σύλληψη.

Γεωργία Δανέζη, Συμβουλευτική – Προγεννητική Ψυχολόγος

Βιβλιογραφία:

Advertisment

Curley JP, Mashoodh R, Champagne FA. (2011). Epigenetics and the origins of paternal effects. Horm Behav 59: 306-314.

Kobor MS, Weinberg J. (2011). Focus on: Epigenetics and fetal alcohol spectrum disorders. Alcohol Research & Health 34: 29-37.

Oinonen KA, Richards M. (2012). Preconception Substance Use: A Call to Raise Awareness of Potential Adverse Effects. J Addict Res Ther 3:e108.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση