Επιστήμονες μετέτρεψαν καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογικά

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να μετατρέψουν καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογικά, ελπίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες καθώς και για αναστροφή της

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να μετατρέψουν καρκινικά κύτταρα σε φυσιολογικά, ελπίζοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για νέες θεραπείες καθώς και για αναστροφή της ανάπτυξης των καρκινικών όγκων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature Cell Biology, για πρώτη φορά κύτταρα επιθετικού καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης μετατράπηκαν και πάλι σε φυσιολογικά. Αυτό επετεύχθη χάρη στην αποκατάσταση της λειτουργικότητάς τους, επιτρέποντας τους δηλαδή να μην πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και να σχηματίζουν επικίνδυνους όγκους.

Advertisment

Η ομάδα των ερευνητών της Κλινικής Μαγιο στην Φλόριντα παρομοιάζει το επίτευγμα με το «να πατάς φρένο σε ένα αυτοκίνητο που τρέχει».

Αν και προς το παρόν η κυτταρική αναστροφή έχει δοκιμαστεί μόνο σε ανθρώπινα κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την δοκιμάσουν σε πραγματικό κλινικό περιβάλλον και έτσι να «απενεργοποιούν» τους καρκινικούς όγκους χωρίς την ανάγκη χημειοθεραπείας ή χειρουργείου.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε το σύστημα και να αποκαταστήσουμε την φυσιολογική κυτταρική λειτουργία» εξηγεί ο Πάνος Αναστασιάδης, καθηγητής στο Τμήμα Καρκινικής Βιολογίας της Κλινικής Μάγιο.

Advertisment

«Τα προκαταρκτικά πειράματα σε επιθετικούς τύπους καρκίνου μας δημιουργούν βάσιμες ελπίδες, καθώς αποκαλύπτεται ένας νέος κώδικας, ένα νέο λογισμικό για να απενεργοποιήσουμε τον καρκίνο με βιολογικούς όρους» σημειώνει.

Τα κύτταρα πρέπει να πολλαπλασιάζονται διαρκώς μέσω διαχωρισμού προκειμένου να ανανεώνονται. Αλλά στον καρκίνο τα κύτταρα δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται και έτσι έχουμε μια τεράστια κυτταρική αναπαραγωγή και τελικά ανάπτυξη όγκων.

Ο Δρ Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η συγκολλητική ουσία που κρατά ενωμένα τα κύτταρα ρυθμίζεται από βιολογικούς μικρο-επεξεργαστές, τα microRNAs (μικρά μόρια). Όταν όλα είναι φυσιολογικά τα microRNAs δίνουν εντολή στα κύτταρα να σταματούν να διαχωρίζονται όταν έχουν αναπαραχθεί επαρκώς. Η εντολή δίνεται μέσω της παραγωγής της πρωτεΐνης PLEKHA7, η οποία σπάει τους κυτταρικούς δεσμούς. Στον καρκίνο όμως η διαδικασία αυτή δεν λειτουργεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την καρκινογένεση αφαιρώντας από τα κύτταρα τα microRNAs και εμποδίζοντας τα να παράγουν την πρωτεΐνη. Αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι μπόρεσαν να αναστρέψουν αυτή τη διαδικασία ενεργοποιώντας και πάλι την παραγωγή της PLEKHA7 και να σταματήσουν την καρκινογένεση.

«Τα κύτταρα του επιθετικού καρκίνου που μελετήσαμε δεν είχαν την πρωτεΐνη. Έτσι, είτε αποκαθιστώντας τα επίπεδά της ή των microRNAs καταφέραμε να κάνουμε τα κύτταρα να επιστρέψουν στην αρχική φυσιολογική τους κατάσταση» εξηγεί ο Δρ Αναστασιάδης.

health.in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τοξικές ουσίες σε απίστευτα επίπεδα εντοπίστηκαν σε παιδικά προϊόντα Shein
Διαταραχή μετατραυματικού στρες: Με ποιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα εκδηλώνεται
Φαρμακευτική κάνναβη: Τι δείχνει ελληνική έρευνα για τη χορήγησή της σε ογκολογικούς ασθενείς
Μεταλλικά και χημικά αντηλιακά | Ποιες είναι οι διαφορές τους (πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα του κάθε προϊόντος)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση