,

8 ερωτήσεις που χρειάζεται να κάνετε στον εαυτό σας αν θέλετε να αλλάξετε τη ζωή σας

Άρθρο της ψυχολόγου και προπονήτριας ζωής Danielle Dowling Πόσο καλά γνωρίζετε τον βαθύτερο εαυτό σας; Φυσικά ξέρετε τι σας αρέσει και τι όχι, τι

Άρθρο της ψυχολόγου και προπονήτριας ζωής Danielle Dowling

Πόσο καλά γνωρίζετε τον βαθύτερο εαυτό σας; Φυσικά ξέρετε τι σας αρέσει και τι όχι, τι συμβαίνει όμως με τις πιο πολύπλοκες πτυχές του εαυτού σας; Η γνωριμία με τον εαυτό σας αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές διαδικασίες καθώς και τη μόνη πραγματική πορεία για μια ζωή γεμάτη πληρότητα.

Advertisment

Παρακάτω περιγράφω 8 βασικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να μάθετε ό,τι χρειάζεστε προκειμένου να βελτιώσετε τη ζωή σας.

1. Περνάω καλά;

Πολλοί από εμάς προσπαθούμε να προγραμματίσουμε τη διασκέδασή μας, αλλά τελικά χάνουμε το νόημά της κάνοντας υπερβολικά σχέδια (ένας γάμος, για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει πολλή συγκίνηση και έξοδα). Η διασκέδαση είναι κάτι αυθόρμητο. Εκείνη μας βρίσκει και η δική μας δουλειά είναι να είμαστε έτοιμοι! Σκεφτείτε τις πιο χαρούμενες αναμνήσεις σας – οι περισσότερες είναι πιθανώς περιπτώσεις στις οποίες είπατε ναι σε κάτι αναπάντεχο. Πρέπει να αφήσετε χώρο για τη στιγμή που θα εμφανιστεί η χαρά και να την αγκαλιάσετε όταν έρθει.

Advertisment

2. Μήπως περιμένω ότι η ζωή μου θα ξεκινήσει αργότερα;

Παλαιότερα έλεγα στον εαυτό μου: «Όταν τελειώσω το σχολείο, θα ξεκινήσω να ζω όπως θέλω πραγματικά» ή «Όταν τελειώσω τον Πανεπιστήμιο και βρω την πρώτη μου δουλειά, θα ξεκινήσω να ζω όπως θέλω πραγματικά» ή «Όταν χάσω βάρος, όταν βρω τον σύντροφο της ζωής μου, όταν φτιάξω τη δική μου επιχείρηση…». Όταν φανταζόμουν την πραγματική ζωή μου, είχα μπροστά μου την τέλεια εικόνα. Μια επιτυχημένη ψυχολόγος με οικογένεια, βαθιά ικανοποιημένη και πάντα ήρεμη. Πράγματι, τώρα έχω έναν όμορφο γάμο, διδακτορικό και μια επιτυχημένη καριέρα. Ακόμα όμως περνάω περιόδους αμφιβάλλοντας για τον εαυτό μου, γεμάτη άγχος και έλλειψη σκέψης.

Από τότε που κατάφερα να πετύχω πολλά από αυτά που θεωρούσα ότι έπρεπε, ο πατέρας μου πέθανε και επίσης έχασα έναν πολύ καλό μου φίλο από καρκίνο. Το γεγονός ότι πραγματοποίησα μερικά όνειρα δεν έκανε τη ζωή μου φανταστική. Στα 38 μου χρόνια, αυτή είναι η πραγματική μου ζωή, ένα μείγμα χαράς και πόνου. Έχω αγκαλιάσει το δώρο του να μην έχω πλέον την προσδοκία να είμαι τέλεια. Αντιθέτως, εκτιμώ τον εαυτό μου με την πολυπλοκότητα και τις ατέλειές του.

3. Έχω αρκετά χρήματα;

Τα αρκετά χρήματα, όπως και το αρκετό από οτιδήποτε άλλο, είναι κάτι υποκειμενικό. Δεν είναι αριθμητική, ούτε νούμερο σε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Είναι μήπως μια πνευματική κατάσταση; Είναι κάτι φυσικό που μετράται με βάση τα πράγματα που βρίσκονται στην κατοχή μας; Πώς και μέχρι ποιο σημείο θα έπρεπε να έχουμε φτάσει;

Το αρκετό για τον καθένα μας είναι διαφορετικό, αλλά τα τελευταία χρόνια προσωπικά αποφάσισα ότι το δικό μου «αρκετό» σημαίνει να έχω κάποια χρήματα αποταμιευμένα και να μπορώ να ξοδεύω ένα ποσό για τον εαυτό μου κάθε μήνα. Αρκετά χρήματα για μένα σημαίνει να έχω ένα ποσό που θα μου επιτρέπει να ζω διάφορες εμπειρίες, θα μου θυμίζει πόσο ολοκληρωμένη είμαι και να με κάνει να νιώθω ευτυχισμένη και ασφαλής.

4. Έχω αρκετούς φίλους;

Πόσους φίλους χρειάζεστε; Τόσους μέχρι να αποκτήσετε την αίσθηση ότι σας προσέχουν και σας καταλαβαίνουν. Υπάρχουν άνθρωποι που εμπιστεύονται τα βαθύτερα και πιο σκοτεινά μυστικά τους σε έναν φίλο. Άλλοι μοιράζονται τα προβλήματα (και τη χαρά τους) με πολλούς. Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι οι φιλίες να είναι αμοιβαίες. Πρέπει να υπάρχει χώρος είτε για να γιορτάσουμε είτε για να μοιραστούμε τη θλίψη μας με τους φίλους μας κάθε στιγμή. Οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε πλήρεις, είναι αρκετό.

5. Αντιλαμβάνομαι τα συναισθήματά μου;

Τα συναισθήματα είναι μπερδεμένα και περίεργα. Ίσως έχετε την ικανότητα να εκφράζετε κάποιο ανάλαφρο συναίσθημα ή να γελάτε ή να δείχνετε την απογοήτευσή σας όταν κάτι σας ενοχλεί. Πολλοί από εμάς όμως έχουμε συναισθήματα δύσκολα και πολύ έντονα. Γι’ αυτό τα αγνοούμε και ποτέ δεν γυρίζουμε πίσω για να τα κοιτάξουμε. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε τα θετικά πράγματα χωρίς να αναγνωρίζουμε και τα αρνητικά.

Η ευτυχία δεν είναι το αποτέλεσμα αποφυγής της δυστυχίας. Αν δεν αποφασίσετε να βιώσετε τον πόνο, κατά κάποιο τρόπο καταλήγετε να έχετε αυτό το συναίσθημα για πάντα και αποξενώνεστε από τον εαυτό σας. Υποσχεθείτε ότι θα βιώνετε τα συναισθήματά σας. Βρείτε έναν θεραπευτή, και ξεκινήστε γιόγκα ή μαθήματα χορού προκειμένου να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας. Βρείτε το θάρρος να πείτε «Σ’ αγαπώ», «Με πλήγωσες» και «Σε συγχωρώ».

6. Μήπως υπεραναλύω τα πράγματα;

Ο νους μου δεν ησυχάζει ποτέ. Είμαι ψυχολόγος και συγγραφέας και πληρώνομαι για να εξετάζω τα πράγματα συνεχώς απ’ όλες τις πλευρές. Έχω χάσει πολλές φορές τον ύπνο μου επαναλαμβάνοντας συζητήσεις μέσα στο μυαλό μου. Έχω την εντύπωση ότι πολλοί από εμάς βρισκόμαστε στο έλεος του νου μας, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο πιο εύκολα γίνονται τα πράγματα όταν κάνουμε τακτικά διάλειμμα. Η σκέψη είναι αναγκαία και χρήσιμη, αλλά όταν αφιερώνετε χρόνο για να αφήσετε το μυαλό σας να χαλαρώσει, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της ζωής.

7. Τι μου επιφυλάσσει το μέλλον;

Το μέλλον δεν έχει να κάνει μόνο με τις οικονομικές επενδύσεις, την αγορά σπιτιού και την εύρεση του κατάλληλου συντρόφου. Πρέπει να είναι περιπέτεια, περιπλάνηση και καινούριες εμπειρίες. Πλησιάστε το μέλλον με ανοιχτό μυαλό και γεμίστε το με τις δραστηριότητες και τους ανθρώπους που σας εμπνέουν. Κι όλα αυτά επειδή ακριβώς μπορείτε.

8. Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να συμβιβάζομαι;

Όλοι κατά καιρούς έχουμε γίνει μάρτυρες των λαθών που κάνουν οι φίλοι μας ξανά και ξανά και αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να μην το καταλαβαίνουν. Είναι όμως πιθανό να συμβαίνει κάτι παρόμοιο και με τα δικά μας προβλήματα. Μήπως δέχεστε τακτικά συγκεκριμένη κριτική; Εξετάστε πιο προσεκτικά τα προβλήματά σας και παρατηρήστε τι έχουν να σας πουν. Τα σημεία στα οποία έχουμε «κολλήσει» μπορεί να είναι επίμονα, αλλά αυτό είναι θετικό διότι μας δίνει πολλές ευκαιρίες να αντιδράσουμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι στο καλό είναι η επιτυχία τέλος πάντων;
Χειραγώγηση: Τι κάνουν όσοι επιλέγουν να μην πέσουν θύματα
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν
Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση