,

Έκθεση Ο.Η.Ε: Ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών έχει μειωθεί στο μισό

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκτίμηση Δασικών Πόρων, η οποία εκδίδεται κάθε πέντε χρόνια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κατάσταση στα

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκτίμηση Δασικών Πόρων, η οποία εκδίδεται κάθε πέντε χρόνια από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η κατάσταση στα δάση του πλανήτη δείχνει να βελτιώνεται αφού όλο και μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις χαρακτηρίζονται προστατευόμενες περιοχές.

Παρά τα αποκαρδιωτικά στατιστικά που δείχνουν πως ο πλανήτης έχασε 1,29 δισεκατομμύρια στρέμματα δάσους από το 1990 έως σήμερα, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά που λέει ότι τα τελευταία 25 χρόνια ο ρυθμός αποψίλωσης έχει μειωθεί κατά 50%. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική στη μάχη για την διατήρηση των πολύτιμων δασικών εκτάσεων της γης και για τη γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος σε μια εποχή όπου οι έντονες κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Advertisment

Η ραγδαία εξάπλωση του ανθρώπινου πληθυσμού έχει δημιουργήσει τεράστιες συνέπειες στα δάση σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού υπολογίζεται πως ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται για την μείωση του αριθμού των δέντρων που υπήρχαν κάποτε, από τα έξι τρισεκατομμύρια στο μισό. Οι σχετικές εκθέσεις των αρμόδιων οργανισμών, επισημαίνουν πως η σταδιακή εξαφάνιση των δασικών εκτάσεων θα συνεχίσει να υφίσταται αφού οι ανάγκες του ανθρώπου για καλλιεργήσιμες εκτάσεις διαρκώς αυξάνονται.

Παρόλα αυτά, είναι αρκετά ελπιδοφόρο το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, εκτός από τη μείωση του ρυθμού αποψίλωσης, έχει αυξηθεί και ο ρυθμός αναδάσωσης.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πίνουν απαστερίωτο γάλα μολυσμένο με H5N1 για να αποκτήσουν ανοσία στον ιό
Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση
Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη
Στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου ένα ελληνικό | Ποιο βρέθηκε στην κορυφή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση