,

Είναι οι φυσικοί χυμοί φρούτων τόσο υγιεινοί;

Ο χυμός φρούτων έγινε διάσημος ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση στα αρωματικά ποτά και αναψυκτικά με το σκεπτικό ότι περιέχει υψηλή συγκέντρωση βιταμινών και

Ο χυμός φρούτων έγινε διάσημος ως μια υγιεινή εναλλακτική λύση στα αρωματικά ποτά και αναψυκτικά με το σκεπτικό ότι περιέχει υψηλή συγκέντρωση βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί πιο υγιεινή συνήθεια από την κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου. Και αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω 5 λόγους.

1. Επεξεργαζόμαστε τα φρούτα με διαφορετικό τρόπο από ότι τα επεξεργάζονται τα ζώα

Advertisment

Τα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση φρούτων, όπως τα πουλιά και οι ουρακοτάγκοι, έχουν εξειδικευμένο πεπτικό σύστημα που επιτρέπει την αργή πέψη τους. Αυτό επιτρέπει στα σάκχαρα των φρούτων να υποστούν ζύμωση και να μετατραπούν σε πιο σύνθετους υδατάνθρακες στο σώμα τους. Έτσι, τα ζώα αυτά μεταβολίζουν πολύ αποτελεσματικά τα σάκχαρά τους.

Αντίθετα, το πεπτικό μας σύστημα έχει σχετικά μικρότερο μήκος παχέως εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια του εντέρου μας δεν έχουν εξελιχθεί για την πιο αργή διαδικασία πέψης που απαιτείται για μια διατροφή πλούσια σε φρούτα. Ως εκ τούτου, το πεπτικό μας σύστημα επιτρέπει στα σάκχαρα να κυκλοφορήσουν στο αίμα μας.

2. Η αποχύμωση απομακρύνει τα σάκχαρα των φρούτων από το φυσικό τους περίβλημα

Advertisment

Στη φύση, η ζάχαρη είναι σφιχτά συνδεδεμένη με τη δομή και τη βιολογία του φυτικού κόσμου. Οι απλοί υδατάνθρακες περιβάλλονται από άλλα πολύπλοκα συγκροτήματα υδατανθράκων κυτταρίνης. Όταν κατακλύσουμε το σύστημά μας με απλά σάκχαρα, προκαλείται μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου με αποτέλεσμα να ευνοείται ο ταχύτερος μεταβολισμός των μικροβίων. Αυτή η διαδικασία σχετίζεται με πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η εντερική διαπερατότητα, η οποία συνδέεται με τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

3. Ο χυμός προκαλεί ένα τσουνάμι σακχάρων διατηρώντας μόνο λίγα από τα οφέλη του φρούτου

Η διαλυτότητα της ζάχαρης στο υγρό σημαίνει ότι σε μια μερίδα χυμού 330 ml, περιέχονται 7 με 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Ενώ λοιπόν ο χυμός μπορεί να προσφέρει μια δόση υδατoδιαλυτών βιταμινών όπως η βιταμίνη C, η ποσότητα της ζάχαρης είναι τόσο μεγάλη που είναι πολύ προτιμότερο να επιλέξουμε ένα λαχανικό με την ίδια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C αλλά με πολύ λιγότερη ζάχαρη.

4. Η ζάχαρη στο χυμό των φρούτων μπορεί να προκαλέσει τα ίδια προβλήματα υγείας όπως η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών

Είναι μια κοινή παρερμηνεία ότι η ζάχαρη των φρούτων είναι «υγιεινή». Ενώ το σώμα μας έχει σχεδιαστεί να μεταβολίζει τη γλυκόζη, πολλοί χυμοί φρούτων περιέχουν υψηλή ποσότητα φρουκτόζης η οποία μεταβολίζεται μόνο στο ήπαρ. Ως εκ τούτου, η υπερβολική φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει διήθηση λίπους στο συκώτι. Αυτή η υψηλή συγκέντρωση σακχάρου μπορεί να οδηγήσει επίσης σε συνθήκες που σχετίζονται με την κατανάλωση άλλων ζαχαρούχων ποτών, όπως η τερηδόνα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η γνωστική εξασθένιση.

5. Προτιμήστε ολόκληρο το φρούτο από το χυμό του

Σε αντίθεση με τους ουρακοτάγκους φίλους μας, οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν τα φρούτα με μέτρο (δύο έως τρεις μερίδες την ημέρα). Εναλλακτικά, μπορείτε να πιείτε νερό ή τσάι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν
Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση