, , ,

Οι πατάτες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η πατάτα, αν και εξαιρετικά νόστιμη, είναι ένα παρεξηγημένο λαχανικό. Όμως, νέα έρευνα τονίζει ένα όφελός της που δεν γνωρίζαμε.

Οι πατάτες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης, σύμφωνα με νέα έρευνα

Η υπέρταση επηρεάζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων τόσο στην Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ – και ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτήν είναι το νάτριο. Δυστυχώς, στις χώρες της Δύσης κυρίως τείνουμε να καταναλώνουμε πολύ αλάτι: οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν να διατηρείται η πρόσληψη αλατιού κάτω από 2.300 milligrams την ημέρα, αλλά το CDC αναφέρει ότι οι ενήλικες καταναλώνουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 3.400 milligrams την ημέρα.

Έχουμε μάθει να καταναλώνουμε τα γεύματά μας πολύ αλμυρά. Όμως, η παρακολούθηση της πρόσληψης νατρίου είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για τη διόρθωση του προβλήματος. Βέβαια, είναι κι άλλες παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε ότι οι πατάτες μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της κατακράτησης νατρίου και έτσι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος υπέρτασης.

Advertisment

Πώς οι πατάτες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατακράτησης νατρίου

Οι ερευνητές προσπάθησαν να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις του καλίου στην αρτηριακή πίεση και σε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Στη μελέτη, συνέκριναν συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της αύξησης του διατροφικού καλίου μέσω ενός ολόκληρου τροφίμου – στην προκειμένη περίπτωση, της πατάτας- με τη χορήγηση συμπληρώματος με το θρεπτικό συστατικό.

«Ενώ συχνά δίνεται σημαντική έμφαση στη μείωση της πρόσληψης νατρίου για τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, αυτό είναι μόνο το ένα σκέλος της ιστορίας», αναφέρει η Connie Weaver, η κύρια ερευνήτρια της μελέτης. «Το κάλιο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και ίσως η αναλογία καλίου προς νάτριο είναι πιο σημαντική», κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.

Σε μια ομάδα συμμετεχόντων-εθελοντών 30 ανδρών και γυναικών, οι οποίοι ήταν είτε προ-υπερτασικοί είτε υπερτασικοί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμπερίληψη μιας μερίδας ψητής ή βραστής πατάτας (χωρίς πρόσθετα λιπαρά) σε μια κατά τα άλλα τυπική αμερικανική διατροφή ήταν αποτελεσματική στη μείωση της κατακράτησης νατρίου. Επίσης, οδήγησε σε σημαντικότερη βελτίωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με τη διατροφή που ακολούθησε η ομάδα ελέγχου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση της τηγανητής πατάτας δεν είχε το ίδιο θετικό αντίκτυπο – αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν είχε και αρνητικό.

Advertisment

«Είναι σημαντικό να καθιερωθούν κλινικές δοκιμές που ακολουθούν την έρευνα παρατήρησης για να διαπιστωθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ διατροφής και υγείας», σημειώνει η Weaver. «Για παράδειγμα, σε αυτή την κλινική μελέτη οι ψητές πατάτες με τη μορφή τηγανητών είχαν μηδενική επίδραση στην αρτηριακή πίεση, γεγονός που αντικρούει τα ευρήματα της παρατήρησης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και βοηθά να δοθεί προτεραιότητα στη σημασία της εστίασης σε μια συνολική προσέγγιση της διατροφής για τη διατήρηση της υγείας έναντι μιας προσέγγισης που δίνει υπερβολική έμφαση στην αποφυγή οποιουδήποτε μεμονωμένου τροφίμου ή ομάδας τροφίμων».

Τα διατροφικά οφέλη της πατάτας εκτός από το κάλιο

Οι πατάτες μπορεί να έχουν λίγο άδικα κακή φήμη όσον αφορά την υγεία – συχνά τις προσπερνούν για την πιο εντυπωσιακή ξαδέρφη τους, τη γλυκοπατάτα. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι κλασικές πατάτες μπορούν να προσφέρουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνες C, Β5 και μαγγάνιο. Είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικά οξέα. Επομένως, είναι ανώφελη η ακραία περιοριστική προσέγγιση αποφυγής της.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/potatoes-may-reduce-sodium-retention

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φυτικά γάλατα: Τελικά, πόσο υγιεινά είναι; Διατροφική σύγκριση ανάμεσα στο φυτικό και το ζωικό γάλα
giaourti-meli-kanela
Τελικά πόσο καλό κάνει η σόγια; Οφέλη και μειονεκτήματα
Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα vegan junk foods και ο αντίκτυπός τους στην υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση