Nikola Tesla: Η συναρπαστική βιογραφία του ανθρώπου που «φώτισε» τον κόσμο

Ο Nikola Tesla γεννήθηκε ένα βράδυ του 1856 που είχε καταιγίδα και ανακάλυψε το πηνίο Τέσλα και τις μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος. Εκτιμάται ότι ο

Ο Nikola Tesla γεννήθηκε ένα βράδυ του 1856 που είχε καταιγίδα και ανακάλυψε το πηνίο Τέσλα και τις μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος. Εκτιμάται ότι ο δείκτης νοημοσύνης του κυμαινόταν από 160 έως 310, σε διαφορετικές μετρήσεις.

Χωρίς τον Nikola Tesla, πολλές από τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής δεν θα ήταν δυνατές. Μια αινιγματική και παρεξηγημένη μορφή, που παραμένει ο μύθος και το αρχέτυπο όλων των επιστημόνων του 20ου αιώνα. Ο Tesla δεν ήταν μόνον ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες και εφευρέτες της εποχής του με πάνω από 700 κατοχυρωμένες εφευρέσεις αλλά και ένας πρωτοπόρος, που με την ευαισθησία ενός ποιητή ξεκλείδωσε τα μυστικά της Φύσης και τα χάρισε στην ανθρωπότητα.

Advertisment

Ο Σερβο-Αμερικανός μηχανικός και φυσικός βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC), τους ηλεκτρικούς κινητήρες, τα ραδιόφωνα, τα φώτα φθορισμού, τα λέιζερ και το τηλεχειριστήριο, μεταξύ πολλών άλλων. Ο ίδιος σαν άνθρωπος ήταν ιδιαίτερα εκκεντρικός, έχοντας περίεργες συνήθειες από τον ύπνο και τη διατροφή του έως την αγάπη του για τα περιστέρια.

Ο Tesla γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1856 σε μια από τις πλέον «ηλεκτρισμένες» περιοχές της Ευρώπης: σε μια μεθόριο που χώριζε δύο αυτοκρατορίες, την Αυστροουγγρική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γεννήθηκε στο χωριό Σμίλιαν της Λίκα, μια περιοχή που ανήκει σήμερα στην Κροατία, αλλά τότε αποτελούσε τμήμα της λεγόμενης Vojna Krajina, δηλαδή της παραμεθόριας «στρατιωτικής περιοχής» της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, που ήταν αυτόνομη και κατοικούνταν κυρίως από Σέρβους πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της κατεχόμενης από τους Οθωμανούς Σερβίας.

Στο κολέγιο, ο Tesla ενδιαφέρθηκε πρώτα για τη μελέτη της φυσικής και των μαθηματικών, αλλά σύντομα άρχισε να ενδιαφέρεται για την ηλεκτρική ενέργεια.

Advertisment

Η ιδέα για το επαγωγικό κινητήρα του ήρθε ενώ περπατούσε σε ένα πάρκο με ένα φίλο.

Το παιδικό όνειρο του Tesla ήταν να αξιοποιήσει τη δύναμη του Νιαγάρα. Όταν είδε για πρώτη φορά μια φωτογραφία από τους καταρράκτες του Νιαγάρα, είπε στον πατέρα του: «Μια μέρα θα ήθελα να τους τιθασεύσω». Και κάποια μέρα, αρκετά χρόνια αργότερα, η επιθυμία του έγινε όντως πραγματικότητα…

Ο Tesla ήταν αρκετά εκκεντρικός, ξεκινώντας από την πολύ παράξενη δίαιτά του. Δεν έτρωγε κρέας και μετά από ένα σημείο, σταμάτησε να τρώει στερεές τροφές. Έπινε ζεστό γάλα και έτρωγε ένα μείγμα από λαχανικά, όπως αγκινάρες και σέλινο και μέλι.

Όσον αφορά στις συνήθειες ύπνου του, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως ποτέ δεν κοιμήθηκε για περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με μια έκθεση, κάποτε εργαζόταν επί 84 ώρες χωρίς ύπνο.

Ο Tesla ανακάλυψε μια αρχή της φυσικής που αποτελεί τη βάση για όλες σχεδόν τις συσκευές που χρησιμοποιούν εναλλασσόμενο ρεύμα. Τον Φεβρουάριο του 1882 ανακάλυψε το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή του επαγωγικού κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος και το πολυφασικό σύστημα για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Άνοιξε «πόλεμο» με τον Thomas Edison σχετικά με την καλύτερη μορφή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η αντιπαράθεση των συστημάτων που υποστήριζαν οι δύο εφευρέτες, στην ουσία ήταν ο ανταγωνισμός των δύο τρόπων μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, του Συνεχούς Ρεύματος – ΣΡ (αγγλικά DC) και του Εναλλασσόμενου Ρεύματος – ΕΡ (αγγλικά AC). Η αντιπαράθεση αυτή συνέβη στο τέλος του 19ου αιώνα και ονομάστηκε από τον αμερικάνικο Τύπο «ο πόλεμος των ρευμάτων».

Ο θρίαμβος του εναλλασσόμενου ρεύματος και του Tesla προσωπικά ήρθε το 1893, όταν η Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο ηλεκτροφωτίστηκε με το πολυφασικό σύστημά του. Πάνω από 25 εκατομμύρια Αμερικανοί, το 1/3 του τότε πληθυσμού των ΗΠΑ, είδαν από κοντά την ανωτερότητα του εναλλασσόμενου ρεύματος. Ο Έντισον αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ήττα του.

Εργάστηκε στενά με τον βιομήχανο και εφευρέτη George Westinghouse και η επαγγελματική τους σχέση, τους βοήθησε στην καθιέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Αμερική.

Εφηύρε το πηνίο Tesla, μια συσκευή που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα στα ραδιόφωνα, τις τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το βασικό σύστημα του ραδιοφώνου, το 1896.

Ο Tesla δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά κάποτε ισχυρίστηκε ότι ερωτεύτηκε ένα… περιστέρι. Συνήθιζε να κάνει βόλτες στο πάρκο για να ταΐζει τα περιστέρια. Ανέπτυξε μια ασυνήθιστη σχέση με ένα λευκό περιστέρι που επισκέπτονταν κάθε μέρα. «Αγαπούσα αυτό το περιστέρι όπως ο άνδρας αγαπά μια γυναίκα και μου άρεσε πολύ. Όσο καιρό το είχα, υπήρχε ένας σκοπός στη ζωή μου», είπε κάποτε ο Tesla.

www.newmoney.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

bruce lipton_hero (2)
HeartMath: Αποκαλύπτοντας τη Δύναμη της Καρδιάς και της Παγκόσμιας Συνείδησης | Συνέντευξη με τον Howard Martin
Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση