,

13χρονος πρόσφυγας διδάσκει ελληνικά μέσω του Facebook

«Μου αρέσει ο ήχος των ελληνικών λέξεων, τις μαθαίνω πολύ γρήγορα», δηλώνει ο Sabri Madi και γίνεται το παράδειγμα προς μίμηση των τελευταίων ημερών.

13χρονος πρόσφυγας διδάσκει ελληνικά μέσω του Facebook

«Μου αρέσει ο ήχος των ελληνικών λέξεων, τις μαθαίνω πολύ γρήγορα», δηλώνει ο Sabri Madi και γίνεται το παράδειγμα προς μίμηση των τελευταίων ημερών. Ο 13χρονος Sabri πέρασε πέρυσι τον Δεκέμβριο μαζί με την 41χρονη μητέρα του και την 11χρονη μικρότερη αδερφή του, Sojoud πέρασαν από την Τουρκία στη Λέρο με μια βάρκα.

Ο πατέρας του αγνοείται από το 2011 στη Γάζα. Οι απειλές που δέχονταν για τη ζωή τους, τους ανάγκασαν να καταφύγει στην Ευρώπη. Αφού κατάφερε η οικογένεια να μαζέψει κάποια χρήματα, αποφασίστηκε η μητέρα και τα δύο μικρότερα παιδιά μόνο να ταξιδέψουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Advertisment

Ο 13χρονος Παλαιστίνιος ξεκίνησε άμεσα μαθήματα στο LEDU, το κέντρο μη τυπικής εκπαίδευσης στη Λέρο, και λάτρεψε κατευθείαν την ελληνική γλώσσα και τη γραμματική της.

Έτσι, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μεταδώσει τις γνώσεις που αποκτά από τα καθημερινά του μαθήματα. Ο μικρός Sabri δημιούργησε τη σελίδα «Learn Greek». Ο ίδιος θεωρεί ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα, χρειάζεται να προσπαθήσουν να μάθουν τη γλώσσα, να έρθουν προετοιμασμένοι και εκείνος είναι αποφασισμένος να τους βοηθήσει.

Τα μαθήματά του όμως δεν περιορίζονται στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά οι πρόσφυγες επίσης μαθαίνουν αγγλικά, μαθηματικά και πληροφορική, ενώ ο Sabri επίσης συμμετέχει ενεργά στις εικαστικές δράσεις και στα αθλήματα. Παρ ‘όλα αυτά το αγαπημένο του μάθημα είναι τα ελληνικά.

Advertisment

Κάθε νέα λέξη, κανόνας της γραμματικής ή ελληνική έκφραση που του κινεί το ενδιαφέρον ανεβαίνει στη σελίδα του στο Facebook. Επιπλέον, μεταφράζει τη σημασία τους στα αραβικά, αλλά βοηθά τους ακόλουθούς του να μάθουν επίσης τη σωστή προφορά, γράφοντάς την στα αραβικά.

Η Ύπατη Αρμοστεία βοήθησε πρόσφατα τον Sabri, τη Sojoud και τη μητέρα τους να μεταφερθούν σε διαμέρισμα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματος ESTIA. Ωστόσο, η μητέρα του Sabri επιθυμεί να επανενωθεί με την οικογένειά της σε ένα ασφαλές μέρος, διότι ακόμα πολλά μέλη της βρίσκονται διασκορπισμένα στην χώρα μας, στη Γάζα και στην Αίγυπτο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής
Παράκελσος: Ο ασυμβίβαστος αλχημιστής επιστήμων που μεταμόρφωσε την ιατρική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση