, , , ,

Τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς

Αποτελέσματα μελετών, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology, επιβεβαιώνουν αυτό που λίγο-πολύ όλοι γνώριζαν. Ότι, δηλαδή, τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης

Αποτελέσματα μελετών, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology, επιβεβαιώνουν αυτό που λίγο-πολύ όλοι γνώριζαν. Ότι, δηλαδή, τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως η κατανάλωση αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών αλλά και όλων των ροφημάτων με προσθήκη ζάχαρης, σχετίζεται με 35% αύξηση του κινδύνου εμφράγματος, 16% επιπλέον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 26% περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

Ένα μόλις κουτάκι αναψυκτικού, περιέχει 35 γραμμάρια ζάχαρης, που αναλογεί σε, περίπου, 9 κουταλάκια του γλυκού. Για την παρασκευή των ροφημάτων αυτών, χρησιμοποιείται είτε η κλασσική ζάχαρη, είτε σιρόπι καλαμποκιού. Και τα δύο περιέχουν μεγάλες ποσότητες γλυκόζης και φρουκτόζης, ουσίες που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.

Η γλυκόζη αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Από την άλλη, η φρουκτόζη προκαλεί την έκκριση, από το ήπαρ, τριγλυκεριδίων και LDL («κακή») χοληστερόλης στη ροή του αίματος. Οι επιστήμονες προτείνουν τη μείωση των σκευασμάτων με υψηλές ποσότητες ζάχαρης, ως προληπτικό μέτρο κατά των καρδιακών παθήσεων και όχι μόνο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε