Elizabeth Ann Morris: Η αλχημεία της πρόθεσης και της επιτυχίας

Αν είχατε την ικανότητα να μετατρέψετε ένα φθηνό μέταλλο σε χρυσό, πώς θα χρησιμοποιούσατε αυτή τη δύναμη; Τι θα αλλάζατε στη ζωή σας; Τι

Αν είχατε την ικανότητα να μετατρέψετε ένα φθηνό μέταλλο σε χρυσό, πώς θα χρησιμοποιούσατε αυτή τη δύναμη; Τι θα αλλάζατε στη ζωή σας; Τι θα αλλάζατε στον κόσμο;

Για πολλούς αιώνες οι άνθρωποι προσπαθούσαν μάταια να ανακαλύψουν αυτή την άπιαστη συνταγή. Ωστόσο, η αλχημεία είναι στη διάθεσή μας όταν κατανοήσουμε πλήρως και αγκαλιάσουμε την υψηλότερη συνειδητότητά μας.

Advertisment

Συχνά περιγράφω την αλχημεία ως το ταξίδι της ανθρωπότητας από το σκοτάδι του Μεσαίωνα προς το φως της νέας Χρυσής Εποχής. Για μια ακόμη φορά απομακρυνόμαστε από τις πεποιθήσεις που βασίζονταν πάνω στη βία και επιστρέφουμε στο φως της χρυσής επίγνωσης, όπου θα λειτουργούμε με γνώμονα τον διαφωτισμό.

Δείτε λοιπόν την αλχημεία ως την επιστροφή των σκέψεων, των πεποιθήσεων, των αξιών και των πράξεών σας στην αρχική θεϊκή τους κατάσταση. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον νου. Αντιθέτως, μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσα από τη μεταπήδηση σε μια υψηλότερη συνειδητότητα της ευθύνης για τον εαυτό σας, την οικογένειά σας, τη χώρα σας και, τελικά, για την εξέλιξη του πλανήτη.

Υπάρχουν πολλές αυταπάτες στη ζωή μας, οι οποίες καλύπτουν την αντίληψη του ποιοί είμαστε πραγματικά. Αν δεν τις διερευνήσουμε και δεν τις αμφισβητήσουμε, αποδυναμώνουμε τον εαυτό μας. Ενστικτωδώς καταλαβαίνουμε ότι η ζωή μας δεν εκφράζει αγάπη, χαρά, έμπνευση και σοφία.

Advertisment

Υπάρχουν 2 βασικές πτυχές της αυταπάτης που θέλω να μοιραστώ μαζί σας.

• Η αυταπάτη όσον αφορά την πρόθεσή σας
• Η αυταπάτη όσον αφορά την επιτυχία σας

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι προθέσεις και οι πράξεις μας είναι πάντα για το καλό όλων. Ωστόσο, καθίστε να σκεφτείτε πόσο συχνά αφιερώνετε χρόνο για να εξετάσετε τις προθέσεις σας πριν περάσετε στην πράξη.

Πόσο συχνά κάνετε πράγματα διότι επιδιώκετε:

• να σας υπολογίζουν και να σας εκτιμούν
• να ευχαριστήσετε τους άλλους
• να ακουστούν οι απόψεις σας
• να γίνετε αποδεκτοί
• να δείξετε στους άλλους ότι έχετε περισσότερες γνώσεις / εμπειρία από αυτούς
• να αναλάβετε την ευθύνη για μια κατάσταση
• να κρίνετε ή να κατηγορήσετε τους άλλους

Αυτές είναι συχνά πράξεις που κατευνάζουν το εγώ μας και πείθουν τον εαυτό μας ότι είμαστε εντάξει άτομα. Ωστόσο, κάθε πρόθεση η οποία βασίζεται στις παραπάνω αντιλήψεις είναι απίθανο να οδηγήσει στην επιτυχία.

Είναι σημαντικό να εξετάσετε σε τι εστιάζετε και ποιά είναι η πρόθεσή σας προτού αναλάβετε δράση. Αν η πρόθεσή σας είναι να βρείτε κάποιο λάθος, τότε θα δημιουργήσετε κατηγορία. Κι επειδή το όμοιο έλκει το όμοιο, η κατηγορία θα δημιουργήσει μόνο περισσότερες κατηγορίες και δεν γίνεται τίποτα για να διορθωθεί και να ενισχυθεί η κατάσταση. Η πραγματική έμφαση πρέπει να δοθεί σε αυτό που θέλετε να συμβεί και στον τρόπο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενέργειά σας για να εμπνεύσετε και να ενισχύσετε τις αλλαγές.

Αν έχετε την ανάγκη να σας υπολογίζουν, να σας εκτιμούν, να σας αποδέχονται ή να ευχαριστήσετε τους άλλους, τότε προβάλλετε την ανάγκη σας για αυτοαποδοχή στους άλλους. Έτσι λοιπόν, η αξία σας καθορίζεται από τις αντιδράσεις και τις αντιλήψεις των άλλων ανθρώπων. Ειλικρινά, αυτό δεν είναι το κατάλληλο μέτρο της αξίας σας! Η πραγματικότητα είναι ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά έχει καταστρέψει οριστικά την αυτοεκτίμηση πολλών ανθρώπων στον κόσμο.

Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να εξερευνήσετε και να αλλάξετε τις εσωτερικές σας αντιλήψεις έτσι ώστε να μην στηρίζεστε στους άλλους προκειμένου να χτίσετε ή να καταστρέψετε την αυτοεκτίμηση ή την αυτοπεποίθησή σας. Ξεκινήστε κατανοώντας τι θέλετε και τι χρειάζεστε από τις καταστάσεις και πείτε τη δική σας αλήθεια με αγάπη και εντιμότητα. Φυσικά, πρέπει να δώσετε στο άλλο άτομο εξίσου το δικαίωμα να μοιραστεί τις απόψεις του με αγάπη και εντιμότητα. Αυτό δημιουργεί αμοιβαία αρμονία και σεβασμό.

Κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι γνωρίζουμε καλύτερα ή διαθέτουμε περισσότερη εμπειρία ή γνώση από κάποιο άλλο πρόσωπο, το εγώ μας επιθυμεί να εκφράσει ότι έχουμε «δίκιο». Αυτό γίνεται το επίκεντρο της επικοινωνίας μας. Με απλά λόγια, αν εσείς έχετε «δίκιο», τότε το άλλο άτομο προφανώς κάνει «λάθος». Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόλωση και συγκρούσεις. Οι μεγαλύτεροι «ειδήμονες» είναι παράγοντες διευκόλυνσης κι όχι δικτάτορες. Χρησιμοποιούν την εμπειρία τους για να καθοδηγήσουν, να συμβουλέψουν και να διευρύνουν τους ορίζοντες του άλλου ατόμου έτσι ώστε να μπορούν να διερευνηθούν καινούριες αντιλήψεις. Αυτό το είδος μάθησης έχει τις υψηλότερες δονήσεις και εμπνέει. Είναι ένα εξαιρετικό δώρο κι αν χρησιμοποιηθεί με σύνεση, θα προτρέψει τα παιδιά να γίνουν συν-δημιουργοί στην πλανητική εξέλιξη.

Μήπως έχετε αναλάβει την ευθύνη για μια κατάσταση διότι θεωρείτε ότι το άλλο άτομο δεν είναι σε θέση να το κάνει; Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τους άλλους, με εξαίρεση τις ακόλουθες περιπτώσεις:

• Όταν πρόκειται για μικρά παιδιά (για τα οποία διατηρούμε τη γονική μέριμνα μέχρι την ενηλικίωσή τους).
• Όταν πρόκειται για ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να πάρουν σοφές και κατάλληλες αποφάσεις για τον εαυτό τους.

Το αποτέλεσμα της ανάληψης ευθύνης για χάρη των άλλων είναι ότι τελικά εμείς εμποδίζουμε την εξέλιξη όλων όσων εμπλέκονται. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε για ποιόν και για τι αναλαμβάνετε την ευθύνη. Μήπως αποδυναμώνετε τους άλλους ανθρώπους; Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στο να υποστηρίζετε τους άλλους και στο να αναλαμβάνετε εσείς μια κατάσταση.

Μπορείτε συνειδητά να σταθείτε λίγο και να φανταστείτε το άλλο άτομο να αντιμετωπίζει με επιτυχία τα μαθήματα που του δίνει η ζωή; Πιστέψτε ότι θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για τον εαυτό του. Αναγνωρίζετε πόσο ενθαρρυντικό και απελευθερωτικό θα ήταν αυτό και για τους 2 σας;

Υιοθετήστε τη συνήθεια να σταματάτε, να διερευνάτε και να αξιολογείτε τις προθέσεις σας. Αν διαπιστώσετε ότι οι προθέσεις σας βασίζονται στο εγώ σας, τότε ίσως είναι σοφότερο να «μην πείτε τίποτα ή / και να μην κάνετε τίποτα».

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να επανεξετάσετε καταστάσεις από το παρελθόν σας. Υπάρχουν παραδείγματα που αισθανθήκατε ότι οι προθέσεις σας ήταν αγνές, αλλά:

• σας παρεξήγησαν
• δεν σας εκτίμησαν
• σας αγνόησαν
• σας πλήγωσαν ή σας εξόργισαν

ως αποτέλεσμα των προθέσεών σας; Επανεξετάστε την κατάσταση και δείτε αν μπορείτε να αποκτήσετε βαθύτερη κατανόηση του σκοπού σας. Μην κρίνετε τον εαυτό σας. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να μάθετε, να εξελιχτείτε και να ευλογήσετε όλους όσους εμπλέκονται.
Οι προθέσεις οδηγούν σε αποτελέσματα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούμε για να καθορίσουμε την επιτυχία ή την αποτυχία. Αν οι προθέσεις μας δεν έχουν στόχο το δικό μας καλό, τότε το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί ως αποτυχία.

Ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε την επιτυχία βασίζεται συχνά στις αντιλήψεις της κοινωνίας για την επιτυχία. Αυτό είναι ένα άλλο πέπλο αυταπάτης, αφού ο τρόπος που μετράμε την επιτυχία βασίζεται σε αξίες και προσδοκίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι παραπλανητικές.

Η δημοτικότητα και η αποδοχή είναι ένα σημαντικό παράδειγμα του τρόπου που γίνεται αντιληπτή η επιτυχία. Πόσες φορές δεν σας έχουν προτρέψει να πατήσετε like στο μπλογκ ή τη σελίδα κάποιων στο Facebook; Όσο περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν ότι τους αρέσει η σελίδα τους, τόσο πιο επιτυχημένοι γίνονται! Είναι άραγε αυτό αληθινό; Ή μήπως πρόκειται για ψευδαίσθηση; Θέλετε να παραμείνετε κολλημένοι σε αυτή την ψευδαίσθηση ή είστε έτοιμοι να αλλάξετε τις αντιλήψεις σας;

Θα προτιμούσατε να είχατε 10.000 like σε μια σελίδα σας στο Facebook ή 100 αληθινά like που να προέρχονται αυθόρμητα από τους ανθρώπους που αναγνωρίζουν την αξία σας καθώς και το ποιοί είστε; Ποιό από τα παραπάνω είναι η αληθινή εξίσωση της επιτυχίας;

Παρακάτω σας δίνω μια συνταγή επιτυχίας που καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη.

Ποτέ μην αξιολογείτε την επιτυχία με βάση το αποτέλεσμα. Να την αξιολογείτε πάντα με βάση την αγνή πρόθεση της καρδιάς σας.

Όταν ενεργείτε με αγάπη και εντιμότητα η πρόθεσή σας είναι αγνή. Δεν είστε υπεύθυνοι για τις πεποιθήσεις και τις πράξεις των άλλων ανθρώπων. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η αγνή πρόθεση δημιουργεί μια ισχυρή ιερή γεωμετρική δόνηση ή ροή ενέργειας που δρα ως καταλύτης. Μπορεί να περάσουν εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μέχρι το άλλο πρόσωπο ξαφνικά να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει ό,τι έχετε πει ή κάνει.

Προκειμένου να μετρήσετε τη δική σας επιτυχία, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα όραμα για τον εαυτό σας και για τον λόγο που βρίσκεστε στον κόσμο. Όσο πιο απλό και βαθύ είναι το όραμά σας, τόσο πιο επιτυχημένοι θα γίνετε. Ένα απλό όραμα μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα από τα ακόλουθα:

• Βρίσκομαι εδώ για να προσφέρω ειρήνη και αγάπη
• Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω τους ανθρώπους να θεραπευτούν
• Θέλω να εμπνεύσω τους ανθρώπους
• Θέλω να βοηθήσω τα παιδιά
• Θέλω να χτίσω ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθορίσετε τις βασικές αξίες ή ιδιότητες που θα υποστηρίξουν το όραμά σας. Ιδανικά επιλέξτε τις κορυφαίες 5 ή 6. Σας δίνω μερικές ιδέες: αγάπη, εντιμότητα, ειρήνη, σοφία, έμπνευση, κοινωνία, χαρά, γέλιο, μαγεία, αλήθεια, ευτυχία, μοίρασμα, συνεργασία, σεβασμός, ευγνωμοσύνη κλπ.

Οι βασικές αξίες σας θα πρέπει να στηρίζουν το όραμά σας έτσι ώστε οτιδήποτε κάνετε στη ζωή σας να το διευρύνει. Έτσι, οι προθέσεις σας θα είναι αγνές και θα μπορείτε να μετράτε την επιτυχία γνωρίζοντας βαθιά ότι εκφράζετε το όραμα και τον σκοπό της ψυχής σας.

Η αξιολόγηση της επιτυχίας δεν γίνεται επιστημονικά. Μπορεί να αποτελέσει οδηγό σε ορισμένες περιπτώσεις, πώς είναι όμως δυνατόν να μετρηθεί ο αντίκτυπος που έχει το χαμόγελό σας, μια ευγενική πράξη, η υποστήριξή σας, η φροντίδα και η κατανόησή σας απέναντι στους άλλους; Ο αντίκτυπος αυτών των μικρών πράξεων μπορεί να διαρκέσει για μια ολόκληρη ζωή και να αλλάξει τη συνειδητότητα των μελλοντικών γενεών.

Ήρθε η ώρα για όλους μας να αμφισβητήσουμε πλέον όλες αυτές τις αυταπάτες και τις αντιλήψεις που μας εμποδίζουν από το να εκφράζουμε το ποιοί είμαστε πραγματικά. Όταν έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούμε με τις πιο αγνές προθέσεις μας, τότε πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιτυχία του αποτελέσματος ακόμα και αν δεν μπορούμε να το δούμε.

Είστε λοιπόν έτοιμοι για μια ακόμη φορά να θυμηθείτε τη δύναμη της αλχημείας και να διώξετε τα πέπλα της ψευδαίσθησης; Αυτό που θα αντικρίσετε και θα κατανοήσετε θα φέρει χαρά, αγάπη, έμπνευση και ελπίδα σε σας, τη χώρα σας και όλο τον κόσμο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση